Vytvorené

06 Mar 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Bradlá / Činky / Hrazdy / Kettlebells / Odporové gumy a expandery / Záťažové náramky

Dospievanie je najlepší čas začať dobrodružstvo s aktívnym životným štýlom. Práve vtedy sa najrýchlejšie učíme novým pohybovým vzorcom a máme vplyv aj na rozvíjanie neskorších návykov na celý život. Pre hanblivých tínedžerov je skvelým spôsobom, ako zaviesť pohyb do života, spontánna fyzická aktivita a vytvorenie domácej telocvične. Chcete sa dozvedieť viac o stave mládeže? Alebo možno poznáte cviky, ktoré sa oplatí robiť? Prečítajte si náš článok o domácom cvičení pre dospievajúcich.

Fyzická aktivita tínedžerov

V roku 2022 bola v rámci medzinárodného projektu Global Matrix 4.0 analyzovaná pohybová aktivita detí a mládeže. Projekt Global Matrix 4.0 je najkomplexnejším súhrnom stavu pohybovej aktivity detí a mládeže a jej determinantov v 57 krajinách a regiónoch. V každej zo zapojených krajín tím výskumníkov systematicky na základe najlepších dostupných zdrojov zbieral údaje a analyzoval situáciu v 10 oblastiach. Patrili sem:

  • všeobecná fyzická aktivita,
  • organizovaná činnosť a účasť na športových aktivitách,
  • sedavé správanie,
  • podmienky pohybovej aktivity v škole.
Po zozbieraní údajov tímy výskumníkov zhodnotili aktuálny stav fyzickej aktivity v každej z oblastí. Robilo sa to pomocou jednotnej stupnice.

Podľa správy „POHYBOVÁ AKTIVITA DETÍ A MLÁDEŽE “ zo súhrnu najlepších dostupných zdrojov vyplynulo, že v celkovej pohybovej aktivite poľských detí a mládeže je negatívny trend. Len 16,8 % zo skupiny respondentov je stredne fyzicky aktívnych aspoň 60 minút denne. Toto percento sa v porovnaní s predchádzajúcimi vydaniami správy neustále znižuje.

Alarmujúca je aj vysoká miera sedavého správania, teda času stráveného pred obrazovkami počítača, telefónu či televízora. Negatívny trend zaznamenalo aj aktívne dochádzanie do školy a zo školy.

Nedostatok dostatočného pohybu u detí a dospievajúcich má za následok množstvo negatívnych dôsledkov. Môže spôsobiť:

  • bolesti hlavy a poruchy koncentrácie,
  • bolesť svalov krku a ramenného pletenca,
  • preťaženie a často nezvratné zmeny chrbtice,
  • bolesť v zadku,
  • ťažkosť v dolných končatinách a chodidlách.

Vplyv fyzickej aktivity na vývoj tínedžera

Dospievanie je spojené s rýchlym fyzickým vývojom. Jedným z dôsledkov, ktorý sa za tým skrýva, sú poruchy motorického vývoja v tomto období. V tínedžerskom veku môže nastať problém s koordináciou pohybov, udržiavaním rovnováhy či zvýšeným svalovým tonusom, čo niekedy sťažuje vykonávanie zložitejších cvikov. Preto sa mladí ľudia vo veku dospievania môžu báť učiť sa nové pohyby alebo vykonávať náročnejšie motorické úlohy.

Okrem určitých ťažkostí pri udržiavaní plnej kontroly nad svojím telom sa v období dospievania začínajú zlepšovať aj niektoré motorické schopnosti. V prvom rade sa zvyšuje sila, čo je spojené s výrazným nárastom svalového tkaniva. Okrem toho sa zvyšuje aj rýchlosť, výdrž a sila. Rovnako ako vo fyzickom vývoji, aj v motorickom vývoji sa pozoruje sexuálny dimorfizmus. Chlapci rozvíjajú tieto schopnosti o niečo neskôr ako dievčatá.

Pohybová aktivita v tínedžerskom veku zabezpečuje správny vývoj pohybového aparátu. Posilňujú sa kosti, svaly a kĺby. Vďaka cvičeniu sa zlepšuje aj práca obehového a dýchacieho systému. Srdce a pľúca sú trénovanejšie, vďaka čomu sú menej unavené a pracujú ekonomickejšie. Zlepšuje sa aj prekrvenie mozgu.

Významný je aj vplyv pohybovej aktivity na fungovanie nervového systému. Vďaka pravidelnému tréningu sa zvyšuje koordinácia a kontrola pohybov. Okrem toho je pravidelné cvičenie nevyhnutné pre udržanie zdravej telesnej hmotnosti.

Fyzická aktivita v tínedžerskom veku okrem toho, že má pozitívny vplyv na telo, ovplyvňuje aj myseľ. Prispieva okrem iného k:

  • zlepšenie obrazu o sebe,
  • ľahšie zvládanie stresu, naberanie odvahy a udržiavanie si optimizmu,
  • zlepšenie procesov koncentrácie, zameranie pozornosti a intelektuálnych funkcií.
tínedžery

Ako by sa malo cvičiť v puberte?

Ideálne cviky pre tínedžerov sú tie, ktoré precvičia základné pohybové vzorce tela, ako aj rovnomerne posilnia svalovú silu a postavia postavu. Najlepším typom tréningu pre tínedžera budú preto predovšetkým:

  • celková telesná kondícia,
  • precvičenie celého tela.
  • street workout.

Okrem toho veľmi dobre funguje: aerobik, plávanie alebo pravidelný beh. Najdôležitejšie je, aby mal tínedžer veľa zdravého a bezpečného pohybu pre telo.

Často je tínedžerský vek obdobím, kedy sa začínajú objavovať prvé myšlienky o priberaní a budovaní svalov. Aj keď je mladý vek najlepší čas na budovanie svalovej hmoty, je dôležité pamätať na to, aby ste sa v tínedžerskom veku vyhýbali cvičeniu s ťažkými váhami. Silový tréning v príliš mladom veku môže negatívne ovplyvniť celkový fyzický vývoj. V prvom rade je preťažená chrbtica.

Príklad cvičenia pre 15-ročného, ktorý chce pribrať, môže pozostávať z cvičení:

  • cvičenie s váhou vlastného tela
  • zlepšenie držania tela,
  • cvičenie brušných svalov.

Takýto tréning je najlepšie kombinovať s pravidelným plávaním alebo iným športom. Až po využití plného potenciálu tohto druhu pohybovej aktivity môžete pomaly začať prechádzať na silový tréning so zvýšenou záťažou.

Je dôležité dať telu čas na zotavenie. Nemali by ste cvičiť každý deň, jazdiť každý deň. Takýto životný štýl nás po prvé neprinúti získať vysnívanú postavu a po druhé výrazne oslabí naše zdravie.

Namiesto toho je dobré zaviesť spontánnejšiu fyzickú aktivitu. Jazdu rodičov do školy možno nahradiť jazdou na bicykli alebo prechádzkou. Pri použití verejnej dopravy môžete vystúpiť o zastávku skôr a zvyšok cesty prejsť pešo. Výťah sa dá jednoducho nahradiť schodmi. Takéto zdanlivo bezvýznamné voľby na dennej báze majú diametrálny dopad na celok.

príslušenstvo fitness

Domáca telocvičňa pre tínedžerov

Veľmi dobrý nápad je tréning pre tínedžera doma. Vytvorenie domácej telocvične vám umožní cvičiť kedykoľvek. Tréning neovplyvní počasie a pohodlný a bezpečný priestor vám umožní naplno využiť váš potenciál.

Domáca telocvičňa pre tínedžera nemusí byť veľká ani mať veľa drahého vybavenia. Stačia základné fitness doplnky a doplnky do posilňovne. Môžu to byť napríklad:

Cvičenie s týmto typom náčinia nespôsobuje veľké preťaženie a výrazne zlepšuje držanie tela a posilňuje svaly. Pri tréningu je kľúčová správna dráha pohybu, technika cvičenia a váha prispôsobená možnostiam.
Obľúbené