Vytvorené

31 Okt 2022

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Športové vybavenie a potreby / Bradlá / Hrazdy / Posilňovacie lavice / Tyče

Motivácia do tréningu je kľúčom k dosahovaniu ďalších športových úspechov. Aj to nás tlačí ku každodennej fyzickej aktivite a zdravému životnému štýlu. Keď sa minie, začneme tréning vzdávať, čoraz častejšie sa dostávame do pasce prokrastinácie a pohodlného životného štýlu a svoje rozhodnutia odkladáme na čas. Čo robiť, aby ste s tým bojovali? Ako sa motivovať k ďalšiemu tréningu? Prečítajte si náš článok a dozviete sa všetko o tom, čo robiť, aby ste bojovali za lepšiu verziu seba samého.

Čo bráni v tréningoch?

Sú dni, kedy sa nám do tréningu vôbec nechce a veci, ktoré nás predtým motivovali, sú odsúvané do úzadia. Únava, zlé počasie za oknom, rodinná hádka, problémy v práci, mäkký gauč, môj obľúbený seriál a tento hlas v mojej hlave "Nemám chuť." To sú len niektoré demotivátory, ktoré nás odvádzajú od športových rozhodnutí.

Prvý krok je často tým najťažším. Ak sme si to však už povedali, vtedy začína skutočný boj o vytrvalosť v našich rozhodnutiach. Existuje veľa dôvodov, prečo necvičiť. Pustiť sa však znamená, že zo dňa na deň cítime, že naša kondícia klesá, začne nám dochádzať dych a keď stúpame po schodoch, zadýchame sa. To je znak toho, že by ste sa mali vrátiť k aktívnemu životnému štýlu a znovu nájsť vôľu trénovať.

Niektoré javy, ktoré nás demotivujú, vieme eliminovať a bojovať s nimi. Človek by sa mal s druhými zmieriť, no nepodľahnúť im. Najrýchlejší spôsob, ako sa vysporiadať s lenivosťou a túžbou sledovať ďalšiu epizódu seriálu a nepriaznivou aurou. V každom prípade stačí začať cvičiť doma s použitím vybavenia, ktoré nájdete po ruke, alebo s vlastnou váhou tela. V prípade ťažkých povinností a ťažkej práce na zmeny dobrá vôľa nestačí. Musíme sa prispôsobiť zmenám a stanoviť si konkrétne časy dňa či noci, v ktorých sa chystáme cvičiť.

Každý má nejakú motiváciu – viac či menej si uvedomuje. To je to, čo nás poháňa robiť niektoré veci a vyhýbať sa iným. Najväčšiu hodnotu a účinnosť má motivácia vyplývajúca z vnútorného presvedčenia, že niečo je pre nás dôležité alebo že sa oplatí niečo robiť.

únava
odmena

Ako sa motivovať každý deň?

Existuje toľko spôsobov, ako sa motivovať, a ešte viac dôvodov, prečo to nechcete. Môže to vyplývať z osobnej potreby, keď je vykonávaná činnosť motivujúca sama o sebe, alebo mimo nás, keď činnosť vykonávame s cieľom získať odmenu alebo sa vyhnúť trestu. Prvý typ motivácie sa nazýva vnútorná. Druhým je vonkajšia motivácia. Spojenie oboch je priamy spôsob, ako dosiahnuť svoj cieľ.

Ako nájsť vnútornú motiváciu? Stačí, že:

  • vyberieme si činnosť, ktorá nás robí šťastnými,
  • presne si zadefinujeme ciele a budeme ich kontrolovať (na dosiahnutie musia byť reálne),
  • ak cvičíme sami, môžeme zvážiť skupinový tréning alebo aktivitu s partnerom,
  • budeme súťažiť s inými ľuďmi.
A čo robiť v situácii, keď vnútorná motivácia nestačí? Vtedy prichádza na pomoc vonkajšia motivácia. Tak skúsme:
  • povedzte inej osobe o svojom cieli - nechajte túto osobu kontrolovať náš pokrok,
  • nastaviť odmeny (môže to byť nový tréningový úbor alebo vaše obľúbené občerstvenie),
  • pripravme si playlist s pesničkami, ktoré si radi zapíname počas tréningu,
  • nájdime si svoj športový idol (môžeme s ním trénovať alebo sledovať jeho pokroky).
Nájsť správnu motiváciu pre seba je kľúčom k úspechu. Sami musíme objaviť, čo nás povzbudzuje k cvičeniu. Každý je iný – má iný charakter, temperament a záujmy. Pri hľadaní aktivity, ktorá je pre nás vhodná, sa oplatí riadiť sa týmito faktormi.

Kto nám pomôže v tréningu?

Skvelým nápadom na zvýšenie motivácie k tréningu je tréning s partnerom alebo vo väčšej skupine. Môže to byť priateľ alebo člen rodiny (napríklad partner alebo súrodenec). Ak však takého medzi svojimi blízkymi nemáme, poďme na skupinové hodiny alebo využime pomoc osobného trénera. Kondičný tréning s inštruktorom či individuálne cvičenia s osobným trénerom budú mať aj ďalšiu výhodu navyše. Kompetentný inštruktor alebo tréner nám ukáže, ako cviky správne vykonávať a bude kontrolovať ich priebeh.

Tréning s kamarátom je jedným z najlepších motivátorov. Dohodneme si termín na konkrétny deň a čas, spoločne cvičíme, fandíme a súťažíme, poskytujeme asistenciu aj pri zložitejších činnostiach.

Tréning s partnerom nám pomôže prelomiť našu nechuť v čase, keď nevieme nájsť chuť ísť von na tréning. Spoločná príprava vám dodá energiu a nedovolí vám dlhšie zostať v pohodlnom kresle.

Pre tých, ktorí nemajú s kým cvičiť, prichádzajú na rad skupinové fitness hodiny. Najčastejšie sa odohrávajú v skupinách po niekoľkých alebo tuctoch. Všetci sa navzájom motivujú a prítomnosť viacerých ľudí nás núti prispôsobiť sa danej činnosti. Hodiny vedie inštruktor, ktorý svojich žiakov nakazí obrovskou dávkou pozitívnej energie. Cvičenia sú vykonávané s hudbou, ktorá vás povzbudzuje k tomu, aby ste vydali zo seba maximum. Skupinové triedy sa vyznačujú veľmi veľkou rozmanitosťou. Môžeme navštevovať jogu, strečing, aerobik a tabatu, ale aj tanečné či silové tréningy.Počas tréningu sa lektori venujú všetkým zverencom a poskytujú tipy na konkrétne cvičenie. Počas jedného dňa sa môžeme zúčastniť aj niekoľkých vyučovacích hodín.

Keď však potrebujeme väčšiu disciplínu alebo sme začiatočníci, môžeme využiť služby osobného trénera. Potom máme istotu, že osvojenie si základov bude bezpečné. Tento typ tréningu prebieha individuálne alebo maximálne pre dve osoby. Celý cvičebný plán sa upravuje individuálne. Osobitná pozornosť sa venuje zlepšovaniu celkového zdravia, tvaru tela, kondície, kondície a pohody. Tréneri učia správne pohybové vzorce a zameriavajú sa na využitie celého rozsahu pohybu pri cvičení. Osobný tréning navyše pomáha predchádzať zraneniam a bojovať proti dysfunkciám a anatomickým anomáliám.

tréner
domáca posilňovňa

Motivujte sa k cvičeniu – vytvorte si domácu posilňovňu!

Jedným z nápadov na motiváciu je vytvorenie domácej posilňovne. Bude to skvelá alternatíva k fitness klubom a tradičným telocvičniam, ktoré sú často preplnené a jednotlivé cviky sa dajú len ťažko vykonávať. Toto riešenie poteší najmä ľudí s introvertnou povahou a perfektne sa bude hodiť v jesennom a zimnom období, kedy počasie nenabáda ľudí ísť von. Už len dobudovanie fitness zariadení v nás môže vyvolať vzrušenie a ďalšie kroky smerom k aktívnej strane sily budú jednoduchšie.

V dobre vybavenej domácej posilňovni vám nesmú chýbať posilňovacie stroje či príslušenstvo na silový tréning. Náš aktívny kútik by mal okrem iného zahŕňať:

Obľúbené