Rozdiely medzi rotopedom a eliptickým trenažérom

Rozdiely medzi rotopedom a eliptickým trenažérom

Obsah

Rotoped vs Eliptický trenažér

Eliptický trenažér a rotoped sú fitness zariadenia, bez ktorých si nemožno predstaviť žiadnu domácu posilňovňu. Veľa ľudí ich medzi sebou porovnáva z hľadiska možností cvičenia a funkčnosti. Ako na eliptickom trenažéri, tak aj na rotopede dokážeme vykonať naozaj kvalitný tréning, ktorý vám umožní zhodiť zbytočné kilogramy, zlepšiť efektivitu či posilniť svaly.

Základné funkcie, ktoré v oboch zariadeniach pri tréningu využívame sú:

  • nastavenie záťaže stroja,
  • merania (trvanie cvičenia, prejdená vzdialenosť, rýchlosť, spálené kalórie a pulz)
Pokročilejšie prístroje umožňujú merať efektivitu organizmu či dokonca merať hladinu telesného tuku.

Ďalšou výhodou je, že eliptický trenažér aj rotoped majú mimoriadne kompaktný dizajn. Ich konštrukcia je väčšinou skladacia a vybavená prvkami umožňujúcimi jednoduchú prepravu. Vďaka tomu možno oba posilňovacie stroje úspešne používať doma aj v malých bytoch.

Rotoped a eliptický trenažér - rozdiely

Napriek mnohým podobnostiam si už na prvý pohľad môžete všimnúť zásadné rozdiely v konštrukcii oboch fitness zariadení. Eliptický trenažér sa skladá z pohyblivých tyčí spojených plošinami na nohy. Prítomnosť dvoch druhov pohyblivých prvkov znamená, že do cvikov môžeme zapojiť spodné aj horné svaly. Okrem toho na eliptickom trenažéri pracuje aj brucho a hlboké svaly. Vykonané pohyby pripomínajú prácu bežkára.

Rotoped pozostáva z rámu, na ktorom je umiestnené sedadlo, pripevnených pedálov, ktoré umožňujú pohyb stroja, a rukovätí na stabilizáciu polohy tela počas tréningu. Existuje niekoľko typov rotopedov, vrátane:

Vertikálne rotopedy počas tréningu umožňujú udržiavať držanie tela podobné tomu, ktoré udržiavame pri jazde na bežnom bicykli. Pre mnohých ľudí sa tento typ zariadenia ukazuje ako najlepšia voľba. Pre ľudí, ktorí bojujú s problémami s chrbtom, sa však nútené držanie tela môže ukázať ako príliš zaťažujúce. V tomto prípade je lepšou voľbou recumbent. Recumbent je navrhnutý tak, aby sa chrbát mohol pohodlne oprieť o operadlo.

Cyklotrenažéry sú zasa určené na športové jazdenie. Takáto výbava dokonale simuluje jazdu na cestnom bicykli v teréne.

Rozdielmi v konštrukcii náčinia sa budú od seba líšiť aj tréningy na eliptickom trenažéri a stacionárnom bicykli. V prvom rade z hľadiska spôsobu cvičenia, a teda aktivácie jednotlivých svalov, ako aj účinkov.

žena cvičí na trenažéri
žena cvičí na rotopede

Eliptický trenažér a rotoped - rozdiely v spôsobe cvičenia

Rotoped má predovšetkým imitovať jazdu na bežnom bicykli. Rovnako ako pri jazde v teréne sa do pohybu zapoja najmä svaly nôh a brucha. Rotoped je vďaka svojmu dizajnu veľmi bezpečným zariadením, ktoré nepreťažuje kĺby. To znamená, že ho môže používať prakticky každý, bez ohľadu na skúsenosti s fitness zariadeniami.

Rotoped bude dobrou voľbou pre starších a obéznych ľudí . Horizontálne verzie prístroja zase umožnia cvičiť aj ľuďom s problémami s chrbtom.

Kategória cyklotrenažérov je určená pre pokročilých. Cvičia na nich aj profesionálni cyklisti. Cyklotrenažéry imitujú cestnú cyklistiku, vďaka čomu je tréning na tomto type strojov oveľa intenzívnejší.

Zapojenie svalových skupín do tréningu na eliptickom trenažéri sa výrazne líši od toho na rotopede. Pri cvičení na eliptickom trenažéri pracuje 90% svalov. Stimulácia všetkých najväčších svalových skupín počas cvičenia robí tréning na trenažéri oveľa náročnejším ako tréning na rotopede . Na druhej strane je poloha pri cvičení menej stabilná a kĺby sú viac namáhané.

Eliptický trenažér bude preto odporúčaný pre ľudí s vyššou fyzickou zdatnosťou. Vysoká intenzita tréningu spôsobuje, že tréner spaľuje kalórie rýchlejšie. Vyššia úroveň náročnosti cvičenia však môže menej pokročilým ľuďom sťažiť dokončenie celého tréningu.

Eliptický trenažér a rotoped - tréningové efekty

Cvičenie na eliptickom trenažéri a rotopede spája výhody vytrvalostnej a silovej námahy. Cvičenie s oboma prístrojmi na jednej strane posilňuje svaly a na druhej strane zvyšuje efektivitu a zlepšuje prácu obehového systému. Počas cvičenia sa vykonávajú prirodzené, anatomické pohyby. Vďaka tomu nie sú kĺby a chrbtica vystavené preťaženiu. Cvičením na eliptickom trenažéri a rotopede posilňujeme svaly.

Na eliptickom trenažéri a rotopede môžete vykonávať nepretržité úsilie - cadio a intenzívne HIIT tréningy. Cvičenie v rámci vyššie uvedených tréningových jednotiek podporuje telo pri chudnutí tuku a zvyšuje odolnosť organizmu.

Kardio tréningy sú miernej intenzity a majú stabilné tempo. Tepová frekvencia je udržiavaná na 50-80% vašej maximálnej tepovej frekvencie. Vyrábajú sa pomerne ľahko, ale ich dokončenie trvá dlhšie. Väčšina energie počas tréningu sa získava premenou voľných mastných kyselín. Tuk sa spaľuje najmä pri cvičení.

HIIT tréning, teda intervalový, je kratšia, ale oveľa náročnejšia námaha. Rýchle a mierne tempo. Tepová frekvencia počas tréningu je udržiavaná na vysokej úrovni, nad 80% vašej maximálnej tepovej frekvencie. Energia počas tréningu sa berie hlavne z glykogénu. Veľkou výhodou tohto typu tréningu je, že výrazne zrýchľuje metabolizmus po cvičení. Tuk sa spaľuje až 48 hodín po cvičení.

žena skáče
tréning na trenažéri

Eliptický trenažér alebo rotoped - čo vybrať?

Aby ste sa mohli správne rozhodnúť, ktorý stroj si do domácej posilňovne kúpiť, musíte sa spýtať sami seba na vlastné možnosti a preferencie. Obe zariadenia budú nepochybne perfektné na cvičenie doma.

Ak uprednostňujete pokojnejšie cvičenie alebo vám zdravie nedovoľuje podnikať veľmi náročné aktivity – vyberte si rotoped . Bude sa vám ľahšie cvičiť a vaša poloha tela bude bezpečnejšia.

Ak však máte radi cvičenie vo vysokej intenzite, vyberte si eliptický  trenažér alebo cyklotrenažér . Tieto zariadenia vám umožnia vykonávať náročnejší tréning.

Najdôležitejšou vecou pri výbere fitness zariadení pre seba je počúvať svoje telo. Výber stroja, ktorý spĺňa naše individuálne očakávania, je prvým krokom k úspešnému tréningu.

Autor: Hop-Sport Redakcia