Vytvorené

07 Sep 2022

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Nákupný sprievodca / Fitness zariadenia / Rotopedy

Rotoped - aký vybrať?

Rotoped je perfektný aj na budovanie kondície a posilňovanie svalov nôh. Svoje uplatnenie nájde aj pri rehabilitácii dolných končatín, pomáha k dosiahnutiu kondície po úrazoch. Výber správneho rotopedu pre vás je veľmi dôležitý. Na trhu je množstvo druhov zariadení, ktoré si môžeme vybrať v závislosti od našich potrieb a preferencií. Nižšie uvádzame dva návrhy rotopedov Hop-Sport.

Recumbent

Recumbent

Recumbent je ideálny pre ľudí:

  • boj s bolesťami v krížovej oblasti – pri použití recumbentu zaujmeme polohu, ktorá odľahčí našu chrbticu a umožní nám cvičiť bez bolesti. Keď však bolesť pretrváva, určite navštívte trénera alebo fyzioterapeuta.
  • nadváha - horizontálna poloha bicykla výrazne zmenšuje preťaženie, cvičenec sa cíti pohodlnejšie, takže ho od tréningu rýchlo neodradí
  • po úrazoch nôh - v tomto prípade dobre poslúži aj recumbent,  pretože pri cvičení na ňom nie sú sily pôsobiace na kĺby také veľké ako na cyklotrenažéri.

Výhodou všetkých tréningových bicyklov a rotopedov Hop-Sport je okrem iného aj to, že disponujú funkciou nastavenia polohy a tiež pulznými senzormi, vďaka ktorým môžeme ľahko kontrolovať priebeh tréningu.

Aký tréning vykonávať na recumbente?

Recumbent je určený najmä pre menej intenzívny tréning. Odhaduje sa, že ak chceme spaľovať tuky menej intenzívnym tréningom, mali by sme cvičiť aspoň 40 minút. Je to dané fyziológiou, pretože na začiatku tréningu naše telo využíva glykogén a až potom začne využívať energiu z tukového tkaniva. Takýto tréning je považovaný za najúčinnejšiu formu redukcie telesného tuku.

Cyklotrenažér

Cyklotrenažér je zariadenie určené na intenzívnejšiu fyzickú námahu. Umožňuje vám viesť cyklistický tréning doma.
Pri cvikoch zapájame najmä svaly dolných končatín. Tréning na tomto type bicykla nám umožňuje spevniť zadok, stehná a lýtka – neznamená to ich náhle rozšírenie, čo je často prípad nežného pohlavia. Na cyklotrenažéri môžeme vykonávať ako intenzívny tréning, ktorý trvá dlhšie, tak aj takzvané intervalové, ktoré nám zaberú menej času, no na oplátku musíme dať viac práce, v krátkom čase.

Cyklotrenažéry Hop-Sport rovnako ako aj recumbenty, majú nastavenie volantu a sedadla, navyše je pri volante monitor, ktorý zobrazuje parametre ako čas, rýchlosť, vzdialenosť a spálené kalórie.

Cyklotrenažér

Príklad intervalového tréningu

Štandardne začíname tréning desaťminútovou rozcvičkou (pomalé bicyklovanie). Intervalový tréning bez rozcvičky by mal trvať 15-20 minút. Čas práce a odpočinku bude závisieť od pokročilosti cvičiacej osoby. Nižšie nájdete tréningový plán pre začiatočníkov, mierne pokročilých a pokročilých.

Začiatočníci:

  • zahrievanie - 10 minút
  • tréningový čas - 30 sekúnd
  • čas odpočinku 60 sekúnd
Stredne pokročilí:
  • zahrievanie - 10 minút
  • tréningový čas - 30 sekúnd
  • čas odpočinku 30 sekúnd

Pokročilí:

  • zahrievanie - 10 minút
  • tréningový čas - 30 sekúnd
  • čas odpočinku 15 sekúnd

Bez ohľadu na to, či trénujeme menej intenzívne, ale dlhšie (aeróbny tréning), alebo trénujeme intenzívnejšie a kratšie, budeme spaľovať prebytočný telesný tuk. Základ tréningu bude iný, ale cieľ sa dosiahne.

Obľúbené