Ako vybrať eliptický trenažér?

Ako vybrať eliptický trenažér?

Obsah

Ako vybrať eliptický trenažér?

Málo miesta, veľké tréningové potreby. Poznáte tento stav? Pravdepodobne vás teda poteší, že existuje všestranný a univerzálny stroj na precvičenie mnohých rôznych partií tela. Eliptický trenažér, pretože o ňom hovoríme, bol navrhnutý s ohľadom na možnosť všeobecných rozvojových cvičení doma. Aby sme z nej však mohli čerpať maximálny úžitok, model a typ zariadenia by sme mali prispôsobiť našim individuálnym potrebám. Prečítajte si náš článok a dozviete sa viac o tom, ako si vybrať eliptický trenažér, aby vyhovoval vašim potrebám.

trenažér

Eliptický trenažér - čo to je?

Eliptický stroj, eliptický trenažér. V skutočnosti ide o jedno a to isté zariadenie. Aj keď jazykovedci tvrdia, že rozdiely v konštrukcii ovplyvňujú aj názvoslovie (u eliptických strojov je zotrvačník umiestnený vpredu, pri eliptických trenažéroch vzadu), najviac sa nám rátajú možnosti zariadenia a jeho využitie. Eliptický trenažér v tejto veci zostáva nesporným majstrom domáceho tréningu, pretože poskytuje obrovské pole na predvedenie. Konštrukčne pripomína kombináciu stacionárneho bicykla, bežeckého pásu, stepperu a veslovacieho trenažéra. Bol navrhnutý s ohľadom na správne držanie tela, vďaka čomu cvičenie na ňom znižuje námahu chrbta a ramien. Používateľ v ňom môže ovládať silu odporu s cieľom zvýšiť mieru zapojenia jednotlivých svalových skupín. Eliptical je vhodný predovšetkým na tvarovanie postavy, ako aj na prácu na efektivite a kondícii celého tela.

Ktorý eliptický trenažér je lepší, teda aký typ zvoliť?

Ak chcete obohatiť svoju domácu posilňovňu, alebo jednoducho hľadáte zariadenie, ktoré vám pomôže nahradiť prácu iných, výber eliptického trenažéra je to najlepšie, čo môžete urobiť. Stručný popis hlavných typov tohto zariadenia vám pomôže pri rozhodovaní o kúpe konkrétneho modelu. Na trhu sú dostupné modely, ktoré sa líšia konštrukciou, ale aj možnosťami, ktoré pri používaní poskytujú. Existujú tri hlavné typy crossových trenažérov:

  • mechanický,
  • magnetické,
  • elektromagnetické.

Ktorý si vyberiete, závisí od vašich osobných preferencií, ale aj vašej peňaženky. Pamätajte však, že v internetovom obchode Hop-Sport nájdete tie najlepšie eliptické trenažéry na trhu!

Mechanický eliptický trenažér

Hlavnými rozdielmi ovplyvňujúcimi rozdelenie eliptických trenažérov je konštrukcia ich bŕzd. Mechanická konštrukcia je už zastaraná a neposkytuje maximálny tréningový efekt. Mechanický eliptický trenažér má mechanizmus podobný tomu automobilovému. V dôsledku toho sa zotrvačník aj brzda veľmi rýchlo opotrebúvajú, čo sa premieta do hlučného chodu. Mechanický trenažér veľmi často okrem iného nemá interaktívny panel ani možnosť regulácie záťaže. Pohodlie pri cvičení na ňom zanecháva veľa požiadaviek. Treba však poznamenať, že takéto zariadenia sú relatívne lacné a komponenty, z ktorých sú vyrobené (najmä rám), sú dosť odolné. Pri rozhodovaní pre mechanický eliptický trenažér musíte mať na pamäti, že časom si budete musieť kúpiť pokročilejší trenažér.

Magnetický trenažér

Stroje, ako sú magnetické eliptické trenažéry, vytlačili mechanické konštrukcie najmä vďaka výhodám ich systému nastavenia odporu a bŕzd. Zotrvačník sa v ich prípade reguluje pomocou magnetov (ručné ovládanie alebo z ovládacieho panela). Vďaka tomu sú magnetické trenažéry tichšie a ponúkajú oveľa väčšie možnosti tréningu. V ich prípade je možné upraviť odpor bez zastavenia celého stroja a realizovať riešenia v podobe tréningových programov. Ich životnosť je extrémne vysoká a umožňuje dlhé roky cvičenia v komfortných podmienkach.

Eliptický trenažér Hop-sport
elektromagnetický

Elektromagnetický trenažér

Evolučný vývoj magnetického eliptického trenažéra priniesol elektromagnetický eliptický trenažér, ktorý využíva elektromagnet. Brzdenie nezahŕňa pohyblivé časti, vďaka čomu je zariadenie prakticky bezporuchové. Odpor sa reguluje intenzitou prúdu prechádzajúceho elektromagnetom a všetky zmeny v tréningu prebiehajú z ovládacieho panelu. Elektromagnetický trenažér tak poskytuje neskutočný komfort používania, skvelú plynulosť pri zmene následných tréningových programov a navyše je extrémne tichý v prevádzke.

Ktorý eliptický trenažér by ste si mali vybrať? Pozor na parametre!

Jednoznačne najlepšie eliptické stroje sú zariadenia s magnetickým a elektromagnetickým mechanizmom. Sú tiché, odolné a ponúkajú skvelé možnosti na plánovanie a realizáciu ďalších vzdelávacích programov. Pri rozhodovaní o konkrétnom modeli eliptického trenažéra sa oplatí venovať pozornosť aj jeho ďalším parametrom, ktoré ovplyvňujú efektivitu a komfort našich cvičení. Medzi najdôležitejšie z nich patria:

  • hmotnosť a umiestnenie zotrvačníka,
  • nastavenie odporu,
  • hmotnosť a rozmery,
  • doplnkové funkcie.

Hmotnosť a umiestnenie zotrvačníka

Pohon eliptických trenažérov je založený na pôsobení zotrvačníka, ktorý nám pri cvičení dáva odpor. Jeho váha určuje náročnosť tréningu. Na trhu sú dostupné stroje so zotrvačníkmi v rozsahu od 10 do 30 kg. Najpopulárnejšie zariadenia spadajú medzi tieto extrémne hodnoty. Okrem hmotnosti je dôležité aj umiestnenie zotrvačníka v dizajne trenažéra. V modeloch s pohonom zadných kolies je zotrvačník umiestnený takmer medzi našimi nohami, v modeloch s pohonom predných kolies - na zadnej strane zariadenia. Technológia zadného pohonu je menej komplikovaná, a teda - menej núdzová. Navyše dáva možnosť väčšej záťaže, čo je dôležité pre ľudí so značnou hmotnosťou, ktorí chcú trénovať na eliptickom trenažéri. Technológia predného pohonu je oveľa väčšia, hlasnejšia, ale dáva možnosť cvičiť aj vysokým ľuďom a robí náš krok pri cvičení dlhším a prirodzenejším.

zotrvačník
záťaž

Nastavenie záťaže

Najlepšie je, ak má eliptický trenažér pohodlný a priehľadný panel na ovládanie odporu. V starých konštrukciách sa to robilo ručne a mohlo sa to uskutočniť až po zosadení zo stroja. Moderné eliptické trenažéry je možné ovládať pomocou dotykového panela alebo špeciálnej cvičebnej aplikácie. Tréning týmto spôsobom zaberie menej času a umožní vám plynulo prechádzať z jedného programu do druhého.

Váha a rozmery

Ak chcete eliptický trenažér,  ktorý sa dá rýchlo zložiť a premiestniť, zvážte stroj s pohonom zadných kolies. Poskytuje mobilitu potrebnú v malých bytoch, napríklad v garzonkách. Ak sa však zameriavate predovšetkým na odolnosť a čo najlepšiu reprodukciu prirodzeného behu – kúpte si trenažér s predným pohonom. Bez ohľadu na typ dbajte na nosnosť prístroja, ktorá určuje maximálnu hmotnosť cvičiaceho.

Dodatočné funkcie

Výrobcovia eliptických trenažérov pridávajú do svojich zariadení mnoho ďalších funkcií, ktoré posúvajú tréning na novú úroveň. Okrem tréningových programov nahraných do ovládacieho panela umiestňujú na stroje senzory na meranie času, vzdialenosti, rýchlosti, ale aj pulzu a spálených kalórií. Interaktívne eliptické trenažéry navyše umožňujú pripojenie k iným zariadeniam a aplikáciám cez Bluetooth. Týmto spôsobom môžete sledovať, ukladať a analyzovať svoje výsledky z tréningov, aby ste si mohli lepšie naplánovať ďalšie cvičenia.

Autor: Hop-Sport Redakcia