Vytvorené

03 Okt 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nevyhnutné tréningové doplnk / Tréningové plány / Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Obruče Hula-Hoop a kruhy

Hula hoop je fitness doplnok často spájaný s detstvom a hodinami telocviku. Hula hoop používaný pri tréningu však prináša množstvo výhod, vrátane: v podobe štíhlej postavy, posilnenia svalovej sily či zlepšenia rovnováhy. Chcete vedieť, ako efektívne využívať hula hoopy pri každodennom cvičení? Prečítajte si článok nižšie!

Hula hoop - je len pre deti?

Je hula hoop len hračka pre deti? Určite nie! Táto obruč dokonale zapája a stimuluje svaly (aj hlboké svaly), zlepšuje fyzickú kondíciu a motorickú koordináciu. Hula hoop, ktorý poznáme z detstva, sa však líši od toho, ktorý si vyberáme na domáci tréning. Ľahké, tenké a plastové modely treba nahradiť ťažšími náprotivkami, vyrobenými z pevnejších materiálov a vo veľkosti prispôsobenej výške cvičenca.

Pred nákupom a začatím pravidelného cvičenia sa oplatí zodpovedať si niekoľko dôležitých otázok.

  • Môžem precvičiť brušné svaly iba s obručou hula-hoop?
  • Aké sú účinky cvičení hula-hooping?
  • Aké typy hula hoopov sú dostupné na trhu a ako si vybrať ten správny model pre vaše potreby a predispozície?
  • Koľko času denne by ste mali cvičiť s obručou, aby ste dosiahli uspokojivé výsledky?
  • Aké cviky môžete robiť s hula hoop a aké výsledky by ste mali očakávať?

Hula hoop - len na brušné svaly?

Keď počujeme o tréningu s hula hoop, najčastejšie sa hovorí, že to bude mať vplyv na brušné svaly. Môžeme teda hádať, že cvičením s hula hoopmi schudneme, vyrysujeme pás a zoštíhlime brucho. A čo ostatné časti tela? Sú brušné svaly jedinou svalovou skupinou, ktorú možno s obručou precvičiť? Samozrejme, že nie! 

Tréningy s hula-hoop zapájajú do práce nielen brušné svaly, ale aj spodné časti tela, vrátane: nohy, boky a zadok. Prispievajú tak k ich spevneniu a zlepšeniu vzhľadu. Ak snívame o krásnych, štíhlych nohách a vyrysovanom zadočku, cvičenie hula-hooping vám ich určite pomôže dosiahnuť.

Správne zvolené cviky s hula-hoop nielen posilňujú spodné časti tela, ale zapájajú aj ramená. Časť tréningu s hula-hoop sa odporúča venovať formovaniu hornej časti tela. Aj bez použitia závažia sú cviky na ruky s hula hoopom intenzívne a efektívne pri budovaní sily a tonizácie svalov horných končatín.

Cvičenie s hula-hoop prináša nielen vynikajúce výsledky pre brušné svaly, nohy, zadok a ruky, ale pomáha aj posilňovať core, teda posturálne svaly. Vďaka tomu sa celé telo zefektívni a postava sa vyrovná.

Aké sú efekty cvičení s hula-hoop?

Okrem viditeľných efektov zmeny vzhľadu svalov a držania tela prináša cvičenie s hula hoopmi aj ďalšie výhody.

Účinky hula-hoopingu, ktoré možno vidieť už po niekoľkých týždňoch cvičenia, zahŕňajú:

  • zníženie zbytočných kilogramov,
  • zlepšenie celkového stavu,
  • zlepšenie motorickej koordinácie,
  • aktivácia svalov panvového dna,
  • posilnenie hlbokých svalov, ktoré podporujú brušné orgány,
  • spevnenie pokožky,
  • redukcia celulitídy.
Ako pri každej fyzickej aktivite, aj tu dosiahnuté účinky závisia od nášho odhodlania. Odhaduje sa, že za hodinu hula-hoopingu dokážeme spáliť až 400 kcal. V kontexte dosiahnutých výsledkov je dôležitý aj model hula-hoop, na ktorom cvičíme. Niektoré modely môžu priniesť pozitívnejšie účinky ako iné.

Typy hula-hoopov – ako si vybrať ten správny model?

Na trhu je dostupných niekoľko druhov hula-hoopov. Medzi najobľúbenejšie nájdeme:

  • klasický hula-hoop - tento model je najzákladnejšia verzia obruče, určená na ľahké cvičenie pre dospelých aj deti,
  • hula hoop s masérom - obruč so zvlnenou štruktúrou, vďaka ktorej sa tréning stáva intenzívnejší,
  • hula hop s výčnelkami- tento typ sa vyznačuje cvokmi rozmiestnenými rovnomerne po celej vnútornej ploche obrúčky, v jednom alebo dvoch radoch,
  • hula hoop s magnetickými výstupkami - podobne ako jeho predchodca, s tým rozdielom, že výstupky sú vyrobené z magnetov, ktoré priaznivo pôsobia napríklad na krvný obeh alebo regeneráciu tkanív,
  • hula hoop so závažím - model menšieho priemeru s masérom a prídavným závažím určený pre pokročilejších užívateľov.

Hula-hoop s výčnelkami

Pri výbere modelu pre seba by ste mali najprv vziať do úvahy svoje vlastné očakávania týkajúce sa tréningu. Ak chceme ďalšie tréningové efekty, oplatí sa zvážiť výber hula hoop s cvokmi – tieto modely majú množstvo doplnkových vlastností.

Masážne výčnelky poskytujú tlak na stimuláciu svalov, vďaka čomu sa výsledky cvikov dostavia naozaj rýchlo. Cvičenie s hula hoopmi s výstupkami tiež priaznivo pôsobí na vašu náladu a dodáva energiu znížením napätia v tele a zlepšením krvného obehu. Hula-hoop s výčnelkami navyše poskytujú lepšie spevnenie pokožky v boji proti celulitíde.

Naša ponuka obsahuje rôzne varianty hula-hoopov s výčnelkami. To vám dáva možnosť vybrať si ten správny produkt pre vaše potreby.

Koľko času denne by ste mali cvičiť s obručou hula-hoop?

Ako pri každej fyzickej aktivite, aj pri cvičení s hula hoopmi je dôležitá pravidelnosť, technika a vhodná dĺžka tréningu. Predpokladá sa, že jeden tréning hula-hoop by mal trvať aspoň 30 minút. Až po tomto čase telo začne spaľovať tukové tkanivo.

Optimálny počet tréningových jednotiek týždenne je minimálne 3. Pri dodržaní týchto pravidiel v tréningu sa prvé účinky cvikov hula-hooping dostavia už po 2 týždňoch.

Ak sme začiatočníci a svoje dobrodružstvo s fyzickou aktivitou ešte len začíname, môžeme tréning hula-hoopingu mierne skrátiť. Odborníci odporúčajú, aby trvali približne 15/20 minút.

Hula hoop - príkladové cvičenia

Už vieme, ako často a ako dlho by ste mali s hula-hoopmi cvičiť, takže je čas prejsť k tomu najdôležitejšiemu – príkladom konkrétnych cvikov. Nižšie uvádzame tréningový plán pomocou hula-hoopov, ktoré zapojí do práce celé vaše telo.

Cvičenia robíme niekoľko minút, s plynulým prechodom. Po dokončení všetkých cvikov ich začneme robiť od začiatku. Ak cítime, že sú naše svaly unavené, môžeme si dať pauzu. Na celý tréning si nechajte približne 30 minút.

  • Cvičenie č.1 – tradičné krútenie

Zaujmeme stojacu pozíciu a hula-hoop držíme blízko pása. Jedna noha by mala byť mierne vpredu. Otočíme obruč proti smeru hodinových ručičiek a začneme triasť bokmi. Pohybujeme bokmi dopredu a dozadu, aby sme udržali obruč v pohybe.

  •  Cvičenie č.2 – krok dozadu s hula-hoop

Stojíme v stoji s mierne rozkročenými nohami a hula-hoop držíme blízko pása. Jedna noha by mala byť mierne vpredu. Otočíme obruč a potom bez zastavenia pohybu tela ustúpime jednou nohou späť. Potom sa otáčaním obruče po celú dobu vrátime do východiskovej polohy a cvičenie zopakujeme na druhú stranu.

  • Cvik č.3 – polodrepy s hula-hoop
Uchopíme obruč jednou rukou nad hlavou a potom ju začneme otáčať okolo tela, pričom meníme ruky v čoraz rýchlejšom tempe. Bez toho, aby sme prestali točiť, vykonávame polovičný drep, posúvame zadok dozadu a chrbát držíme vystretý. Potom sa narovnáme a opakujeme.
  • Cvičenie č.4 - švihy rukami s obručou hula-hoop

Postavíme sa do širšieho postoja a začneme cvičiť s hula-hoop. Potom začneme zdvíhať ruky hore a dole. Paže môžu byť zdvihnuté pred vami alebo do strany.

  • Cvičenie č.5 - zdvíhanie nohy do strany s obručou hula-hoop

Zaujmeme stojacu pozíciu s nohami blízko pri sebe a potom začneme cvičiť s hula-hoop. Potom posunieme jednu nohu na stranu, pričom sa prstami dotkneme podlahy, potom sa vrátime a zopakujeme na druhej strane tela.

Zhrnutie

Cvičenie s hula-hoopom je nielen skvelá zábava, ale aj námaha, ktorá vám umožní rýchlo vytvarovať postavu a stratiť tukové tkanivo. Tréning s obručami je možné vykonávať vlastným tempom a prispôsobiť ich vlastnej úrovni pokročilosti. Pravidelným cvičením môžete veľmi rýchlo vidieť požadované výsledky.

Chcete začať svoje dobrodružstvo tréningom s hula-hoop? Pozrite si našu ponuku a vyberte si model pre seba!

Obľúbené