Vytvorené

12 Nov 2020

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Fitness zariadenia / Rotopedy

Ak neviete, ako začať trénovať na rotopede, prečítajte si náš článok. Dodržiavaním nižšie uvedených tipov a pravidelným cvičením môžete rýchlo schudnúť a výrazne zlepšiť svoju fyzickú kondíciu.

Vhodné oblečenie

Predtým, ako začneme trénovať, je dôležité si vybrať správne oblečenie. Na cvičenie na rotopede zvoľte ľahkú odev, ktorá je priedušná a nebude vás obmedzovať v pohybe. Oblečenie by však nemalo byť príliš voľné, aby sa počas cvičenia nezachytilo o zariadenie.

muž vykonáva rozcvičku

Rozcvička

Toto je prvý a zásadný bod každého tréningu. Predtým, ako sa pustíme do väčšej fyzickej námahy, mali by sme najskôr natiahnuť svaly, rozhýbať kĺby a pripraviť telo na tréning. Vďaka tomu sa vyhneme zraneniam,  či nadmernej únave.

Správna intenzita tréningu

Každý z nás je iný, má inú fyzickú výdrž, kondíciu a formu. Preto je veľmi dôležité zvoliť vhodnú intenzitu tréningu pre aktuálnu fyzickú formu.

Pravidelnosť

Ak chceme rýchlo dosiahnuť výsledky, je dôležité pravidelné cvičenie. Intenzívne tréningy by sa mali vykonávať každé dva dni, stojí za to dať si jeden deň pauzu, aby mali svaly čas na regeneráciu.

displej zariadenia

Dĺžka tréningu

Existuje názor, že tréning na rotopede by mal trvať dlhšie ako 30 minút, pretože počas prvých 20 minút telo spaľuje to, čo sme mu poskytli po celý deň, a tukové tkanivo sa spaľuje až po tomto čase. Najnovší výskum však ukázal, že tuky spaľujeme od začiatku tréningu, takže počas 40-minútového tréningu spálime toľko telesného tuku ako pri dvoch 20-minútových tréningoch denne. Neexistuje žiadna horná hranica času, keď vaše telo začne spaľovať tuky.

Adekvátna strava

Ak chceme rýchlo dosiahnuť pozitívne výsledky, mali by sme kombinovať tréning s diétou. Na internete nájdeme veľa diét, ale najlepším riešením je navštíviť dietológa, ktorý  vyberie vhodnú stravu pre našu deklarovanú fyzickú námahu.

Intervalový tréning - expresné spaľovanie kalórií

Toto je najobľúbenejší typ tréningu na rotopede. Intervalový tréning by mal trvať okolo 25 minút, nie dlhšie. Intervalový tréning je zameraný na  vykonávaniu intenzívnej série cvikov počas krátkej doby, ale pravidelne. Pred začatím tréningu by sme si mali najskôr vypočítať náš maximálny pulz. Ak chcete vypočítať maximálnu hodnotu HR, odpočítajte svoj vek od 220. Každý intervalový tréning by sa mal vyberať individuálne.

Intervalový tréning robíme iba 2 alebo 3 dni v týždni, s prestávkami na regeneráciu. Pred začatím intenzívneho cvičenia je potrebné sa zahriať, čo by malo trvať najmenej päť minút. Pokojne pedálujeme päť minút a až po tomto čase začneme akcelerovať. Minútu cvičíme dosť rýchlo na to, aby sme zvýšili pulz na 80%. Nasledujúce 2 minúty tréningu by mali znížiť váš pulz na 60-70% vášho maximálneho pulzu. Počas takéhoto tréningu sa oplatí absolvovať minimálne 6 intervalov, maximálne osem. Cvičenie ukončujeme pomalým cvičením. Budete tiež potrebovať niekoľko naťahovacích cvičení na uvoľnenie celého tela a vyrovnanie pulzu.

Pozrite sa na ponuku rotopedov v obchode Hop-sport.

Pozrite sa na ponuku recumbentov v obchode Hop-sport.


Obľúbené