Vytvorené

15 Nov 2022

Author

Gabi Mazur

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Fitness zariadenia / Cyklotrenažéry / Recumbenty / Rotopedy

Ako dlho trvá, kým uvidíte efekty tréningu na rotopede?

Rotopedje úžasné fitness zariadenie, pretože má toľko potenciálu, že na ňom môžu cvičiť profesionáli aj amatéri. Medzi jeho najväčšie prednosti patria predovšetkým obrovské možnosti nastavenia, ktoré umožňujú prispôsobiť prístroj takmer každému cvičencovi. Na rotopede tak môžete cvičiť kardio aj intervalovo, schudnúť, ale aj zoštíhliť postavu. Účinky vás však budú stáť a neuvidíte ich hneď. Ak chcete vedieť podrobnosti, nasadnite na bicykel a čítajte ďalej!

Tréning na rotopede

Tréning na rotopede môže prebiehať v posilňovni, no drvivá väčšina aktívnych ľudí to radšej robí doma. Rotopedy majú špeciálne tréningové programy, vďaka ktorým môžete vykonávať plnohodnotné cvičenia, zamerané na vopred zamýšľaný efekt. Najlepšie z nich nájdete v internetovom obchode Hop-Sport, kde nájdete aj množstvo užitočných doplnkov a fitness vychytávok, ktoré zvyšujú tréningový výkon.

Bez ohľadu na zvolený tréningový cieľ budú pri cvičení na stacionárnom bicykli pracovať predovšetkým svaly dolných končatín, a to: stehenné svaly - hlavne štvorhlavý sval stehenné, lýtkové svaly - sval gastrocnemius a sval gluteálny. Zamerajte na ne svoju pozornosť, precíťte ich a aktivujte ich v rámci konkrétnych cvičení.

rotoped Hop-sport

Ako začať s cvičením na rotopede?

Tréning na stacionárnom bicykli je možný prakticky v každom byte či dome. V skutočnosti nepotrebujete veľa miesta, aby ste mohli naplno využiť funkčnosť tohto zariadenia. Po tréningu stačí bicykel presunúť na vhodné miesto pomocou transportných koliesok alebo ho zložiť. Dôležité však je, aby vaše vybavenie spĺňalo príslušné parametre a malo vlastnosti, vďaka ktorým bude tréning efektívny. Medzi najdôležitejšie z nich patria:

  • nastaviteľné a pohodlné sedadlo,
  • nastaviteľný odpor (aspoň niekoľko stupňov),
  • nastaviteľné zapínanie v oblasti chodidiel,
  • transportné kolesá,
  • kvalitné materiály, z ktorých je zariadenie vyrobené,
  • tréningový počítač s displejom,
  • vstavané tréningové programy alebo špecializovaná aplikácia pre mobilné zariadenia.
Pred tréningom na stacionárnom bicykli sa postarajte o zahriatie. Jediné, čo musíte urobiť, je stráviť iba 5 minút, kým naskočíte na bicykel. Nemusíte však strácať čas hľadaním sofistikovaných rozcvičiek. Tu je náš návrh rozcvičky, ktorý sme pripravili špeciálne pre váš tréning.
osoba na rotopede

Rotoped - rozcvička

1. Rozhýbte chrbticu!

Vytvorte predné podpery na celých rukách a kolenách a kývajte prstami na podlahe. Uistite sa, že zápästia máte pod ramenami a v rovnakej línii. Kolená majte v jednej línii s panvou, na šírku bokov. Teraz už len stačí vyrobiť nejaký tucet „mačacích chrbtov“. Nejde o nič iné, ako o zaguľatený pohyb chrbtice (skrytie hlavy smerom k hrudnej kosti) a jej následné pomalé spúšťanie, aby mierne klesla. Zároveň nezabudnite zdvihnúť hlavu a pozrieť sa na strop. Toto cvičenie opakujte niekoľkokrát.

 2. Dynamické skákanie

Toto cvičenie určite poznáte z hodín telesnej výchovy v škole. Východisková poloha je jednoducho vzpriamená poloha tela s nohami blízko pri sebe a rukami umiestnenými pozdĺž tela. Tento cvik spočíva v súčasnom odpaľovaní oboch nôh do strany - pomocou výskoku a súčasného odpaľovania horných končatín do strany (nad hlavu) a následnom návrate do východiskovej polohy. Musíte dbať na to, aby sa vaše kolená počas pohybu nedostali dovnútra a aby bola vaša chrbtica nastavená vo svojich prirodzených krivkách.

 3. Urobte niekoľko výpadov

Ide o skvelý viackĺbový cvik, ktorý vás dokonale pripraví na tréning. Východiskovou pozíciou bude vertikálna aktívna poloha, t.j. chodidlá rozmiestnené na šírku bokov a chrbtica nastavená do správnych (prirodzených) zakrivení. Potom vykonáme výpad, pričom váhu tela prenesieme na vedúcu nohu. Potom, keď stabilizujete predpokladanú polohu, choďte kolenom dole a zastavte ho niekoľko centimetrov nad podlahou. Zatlačením a odtlačením chodidla prednej nohy sa vráťte do východiskovej polohy. Vykonajte niekoľko opakovaní na každej nohe.

4. Behajte

Sadnite si na rotoped a asi minútu šliapajte uvoľneným tempom. Po tomto čase začnite s hlavným tréningom.

Ak ste začiatočník, nezabudnite, že váš tréning nemusí byť dlhý a veľmi únavný. Trvá to len 4 minúty! Postupom času pridávajte ku každej tréningovej jednotke sekundy navyše, až si konečne vybudujete kondíciu a ani 40-minútové cvičenie vám nebude robiť problémy. Musíte však byť trpezlivý a nájsť v sebe odhodlanie a zistíte, že to bude stáť za to.

zelenina

Cvičenie na rotopede a diéta

Veľmi dôležitú úlohu v celom tréningovom procese a dosiahnutí požadovaných účinkov zohráva správna výživa. Hovoríme tu o používaní vhodnej stravy bohatej na vitamíny a dobre zvolené makro a mikroelementy. Okrem toho je dôležité aj hydratovať organizmus, najmä v lete. Podľa odporúčaní WHO by mal človek vypiť 4 litre vody denne, najmä v horúcich dňoch. Treba mať na pamäti, že ľudské telo pri intenzívnom cvičení potrebuje vodu vo väčšom množstve ako telo človeka, ktorý netrénuje.

Dôležité je aj to, čo jete pred a po tréningu. Jedlo pred tréningom by nemalo obsahovať veľa tuku. Musí byť obohatený o veľké množstvo sacharidov a malé množstvo bielkovín a vlákniny. Dobrou možnosťou by bolo jesť napríklad ovsené vločky s banánom. Takéto jedlo je najlepšie zjesť nie menej ako hodinu pred začiatkom tréningovej jednotky. A čo po tréningu? Viac sacharidov a bielkovín ako pred aktivitou a malé množstvo dobrých tukov. Výborným jedlom bude kura na pare s krúpami alebo ryžou a čerstvá zelenina s olivovým olejom.

tréning na chudnutie

Kedy vidíte prvé účinky efekty na rotopede?

Pravidelnosť – v skutočnosti je kľúčom k úspechu a dosiahnutiu vysnívanej postavy. Ak trénujete systematicky a dodržiavate vyvážený stravovací systém, účinky sa dostavia samé. Dôležité však je, aby bol tréning predovšetkým efektívny. 

Na čo si dať pozor, aby bol tréning úspešný? Pre niekoľko prvkov, najmä:

  • primeraná srdcová frekvencia – prispôsobená cieľu,
  • primeraná jednotka tréningového času – prispôsobená aj stanovenému cieľu,
  • progresia (môže ísť o predĺženie tréningového času až o 30 s v každej tréningovej jednotke),
  • motivácia a ochota prijímať nové výzvy.
Nezabúdajte, že tréningom na stacionárnom bicykli nenaberiete veľa svalovej hmoty na dolných končatinách. Určite spevnia (spevnia a vylepšia) a budú odolnejšie, no nevybudujete si ich ako v prípade silového tréningu.

Ak chcete zoštíhliť postavu, zlepšiť kondíciu a posilniť hlavne dolné končatiny, výbornou voľbou bude stacionárny bicykel. Okrem toho, ak ste niekto, kto miluje jazdu na bežnom bicykli, možno budete chcieť zvážiť nákup špeciálneho typu stacionárneho bicykla, ako je napríklad spinning. V jesennej a zimnej sezóne bude skvelou náhradou za štandardnú dvojkolku.

Pri hľadaní dokonalého rotopedu na dosiahnutie skutočne viditeľných efektov navštívte internetový obchod Hop-Sport. Skontrolujte špecifikácie, vyberte si svoj obľúbený model a získajte darček, s ktorým dosiahnete svoje vysnívané ciele!

Obľúbené