Vytvorené

15 Nov 2022

Author

Gabi Mazur

V kategoriích

Nevyhnutné tréningové doplnk / Kettlebells / Podložky na cvičeni / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Podlahy do posilňovne / Švihadlá

Tréning bojových umení si vyžaduje nielen dobrú kondíciu a silu, ale aj správne vybavenie. Doma vám pri tréningu pomôže ochranná podložka  puzzle, s ktorou ochránite podlahu. V domácich priestoroch si tak vytvoríte kútik na trénovanie akéhokoľvek bojového umenia a vykonávanie aj tých najintenzívnejších cvikov.

Bojové športy - druhy

Tréning bojových umení spája fyzický a duchovný rozvoj. Ich cieľom nie je len dávať údery a zlepšiť celkovú telesnú kondíciu. Veľký dôraz sa kladie aj na vytrvalosť, odhodlanie a vyrovnanosť. Na rozdiel od zdania, tento druh fyzickej aktivity môže vykonávať každý. Bojové umenia môžu trénovať ľudia takmer akéhokoľvek veku, bez ohľadu na pohlavie a skúsenosti. Bojové športy učia trpezlivosti, disciplíne a vytrvalosti, aj psychickej.

Najpopulárnejšie bojové športy sú:

  • Box,
  • Kickbox,
  • Muay thai,
  • MMA.
Box je jednoznačne najpopulárnejší bojový šport. Spočíva v priamom pästnom súboji dvoch hráčov. V boxe sa primárne zameriavame na údery, prácu nôh a pohyb hlavy. Súboje prebiehajú v boxerskom ringu a používajú sa ochranné rukavice.


Kickbox je disciplína odvodená od tradičného boxu, no pridáva k nemu schopnosť udrieť nohami, holeňami, lakťami a kolenami.

Muay Thai je inak thajský box. Jeho obľuba v Poľsku stále rastie, keďže ľudí láka predovšetkým svojou exotikou. Charakteristickým znakom tohto druhu bojového športu je používanie lakťov a kolien v boji zblízka. Tréning thajského boxu je veľmi náročný a únavný. Vďaka tomu efektívne posilňujú celé telo, zlepšujú jeho pevnosť a pružnosť.

MMA si v posledných rokoch získalo veľkú popularitu. Je to šport, v ktorom súťažiaci používajú zmiešané bojové techniky. Súťaž prebieha v stojke a na zemi. Povolené techniky sú údery, kopy, zámky, škrtenie a hody. MMA používa špeciálne rukavice, ktoré sú menšie a ľahšie ako boxerské.

bojový šport - tréning
boxerské rukavice

Čo sa zíde na tréning bojového umenia?

Niektoré z tréningov bojových športov sa budú vykonávať v profesionálnej telocvični a niektoré je možné úspešne realizovať aj u vás doma alebo v byte. Bez ohľadu na to, kde budeme trénovať, je potrebné správne vybavenie.

Aby sme mohli trénovať v telocvični aj doma, musíme dodať:

  • rukavice na bojové športy,
  • bandáže bojových umení,
  • chrániče úst, rozkroku a hlavy,

Navyše, ak chcete trénovať doma, oplatí sa kúpiť:

Jedným z nevyhnutných prvkov pri tréningu bojových športov je boxovacie vrece. Tréningom na ňom pripravujeme telo na to, čo ho bude čakať v boji. Zlepšujeme údery, koordináciu, silu, kondíciu a posilňujeme kosti a svaly. Zároveň pripravujeme nohy na udeľovanie a prijímanie úderov.


Tréning s vrecom pre začiatočníkov aj pokročilých by sa mal zamerať na precvičovanie špecifických zručností, napríklad danej kombinácie úderov alebo len takej, ktorú chceme zdokonaliť. Zároveň by sme sa mali starať o udržanie správnej pozície, pretože v boji takéto chyby súper ľahko využije. Pamätajme aj na pohyb – vykonávať údery do boxovacieho vreca neznamená, že musíme stáť na mieste. Práca nôh je veľmi dôležitá.

Všimli ste si, že v tréningových miestnostiach je často pri boxovacom vreci veľké zrkadlo? Je tam zámerne a má nám pomôcť napraviť nesprávnu polohu tela. Pri tréningu v našich štyroch stenách môžeme použiť aj zrkadlo alebo si cviky nahrávať a následne ich vyhodnocovať a leštiť techniku.

Ochranná podložka puzzle

Ochranné puzzle podložky sa oplatí používať na tréning vo všetkých druhoch bojových športov. Ich použitie je zamerané na zníženie záťaže kĺbov pri cvičení a poskytuje väčší komfort pre hráča.

Pri výbere podložky na bojové športy dbajte na jej tvrdosť. Príliš mäkká podložka môže vyvolať pocit potopenia nohy, najmä v prípade ťažších hráčov. To sťažuje správnu prácu nôh a kopanie. Hrúbka podložky by nemala byť menšia ako 2 cm.

V ponuke predajne Hop-Sport nájdete veľa modelov ochranných podložiek na cvičenie rôznej hrúbky a veľkosti. Dobrou voľbou pre tréning bojových športov budú ochranné puzzle podložky. Odporúčané sú najmä produkty vyrobené z EVA peny – protišmykového materiálu, ktorý má tlmiace a izolačné vlastnosti. EVA karimatky sú stabilné, nehýbu sa a majú vodeodolnú štruktúru, ktorá neabsorbuje vlhkosť a pot a navyše sa veľmi ľahko udržuje v čistote.

Ochranné puzzle podložky poskytujú vynikajúcu akustickú a tepelnú izoláciu. Materiál, z ktorého sú vyrobené, je navrhnutý tak, aby redukoval vibrácie spôsobené cvičením, potláčal nežiaduce zvuky a izoloval zem v prípade studenej zeme, napríklad z keramickej dlažby.

Hop-Sport puzzle podložky sú certifikované Štátnym zdravotným ústavom Štátneho hygienického ústavu - Národného výskumného ústavu, čo potvrdzuje kvalitu ich spracovania. Sú vyrábané v súlade s najnovšími bezpečnostnými normami, úspešne prešli aj povinnými skúškami Národného ústavu hygieny – Národného výskumného ústavu. Certifikát zdravotnej kvality znamená, že výrobok so zložením deklarovaným výrobcom a používaným podľa určenia neohrozuje ľudské zdravie.

Ochranná podložka puzzle
Obľúbené