Vytvorené

28 Sep 2022

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Domáci silový tréning / Športové vybavenie a potreby / Posilňovacie lavice / Športové príslušenstvo / Podložky na cvičeni / Gymnastické matrace

Ako cvičiť bez tréningovej lavice?

Žiadna posilňovňa, profesionálna ani domáca, sa nezaobíde bez tréningovej lavice. Je to základný nástroj na vykonávanie väčšiny cvičení s voľnou váhou. Občas sa však stane, že počas nášho tréningu chýba lavička na cvičenie. Čo robiť v tomto prípade? Je potrebná lavička? Môžete cvičiť na podlahe? Na túto otázku odpovedáme v tomto článku.

Čo vám dá tréningová lavica?

Tréningové lavice sú základom každého vybavenia posilňovne, profesionálnej aj domácej. Vyznačujú sa pomerne jednoduchou konštrukciou – medzi základné verzie patrí sedadlo s operadlom a rámom.

Existuje niekoľko základných typov tréningových lavíc. Toto sú:

  • šikmé lavičky,
  • rovné lavice,
  • nastaviteľné lavice,
  • činkové lavice.
Šikmé a rovné lavice

sú neregulovaným zariadením. Tu nemôžete zmeniť uhol operadla. Sú postavené s ohľadom na konkrétny cvik, napríklad naklonenú lavicu – na tlak na hrudník

Ďalším typom tréningových lavíc sú nastaviteľné modely. Operadlo je možné nastaviť do rôznych uhlov v závislosti od vykonávaného cviku.

Každý typ tréningovej lavice vám umožňuje začleniť do vášho tréningového plánu širokú škálu cvičení. Na lavičkách budeme robiť cviky, ktoré sa bez ich pomoci nedajú vykonať. Zvýšime aj možný rozsah pohybov pri konkrétnom cviku.

Na lavičke vykonávame viackĺbové a izolované cviky. Vďaka tomu dokážeme precízne precvičiť každý sval. Môžeme cvičiť s vonkajšou záťažou alebo vykonávať cviky len so záťažou vlastného tela. Posilňovaciu lavicu je možné využiť napríklad ako platformu na zhyby, cviky na brucho alebo stupienok na kardio tréning.

Tréningové lavice nám poskytujú pohodlie a bezpečnú, anatomickú polohu tela. To z nich robí perfektné vybavenie aj pre začiatočníkov.

tréning na lavici

Ako cvičiť bez tréningovej lavice?

Na tréningovej lavičke môžeme precvičiť celé telo. Jedným z najobľúbenejších cvikov, ktoré s jeho pomocou budeme vykonávať, sú okrem iného:

  • bench press,
  • veslovanie v ľahu,
  • hip-thrusty.

Ak však nemáme k dispozícii tréningovú lavicu a chceme cvičiť so závažím, alternatívou pre nás bude vykonávať rovnaké cviky na podlahe, alebo ak to nie je možné, nahradiť ich inými podobnými cvikmi. . Vďaka tomu budeme môcť vykonávať tréningy napríklad s tyčami alebo činkami.

Cvičenia na podlahe však niekedy obmedzujú naše pohyby v porovnaní s ich náprotivkami vykonávanými na lavičke. Na druhej strane poskytujú stabilnejšiu polohu tela ako státie. Preto zabraňujú objaveniu sa kompenzácie počas cvičenia.

Bench press s činkou v ľahu na podlahe

Z podlahy môžeme úspešne stlačiť činku na hrudník. K tomu si ľahneme na zem s nohami pokrčenými v kolenných kĺboch. Paže umiestnite pod uhlom približne 45 stupňov vzhľadom k telu. Závažie sa drží s úchopom tak, že v strede pohybu je uhol medzi ramenom a predlaktím asi 90 stupňov. Stiahneme lopatky a pevne pritlačíme ramená k podlahe. Nadýchneme sa a činku pomaly spúšťame, až kým ruky neklesnú na podlahu. Potom sa vrátime do východiskovej polohy. Na pohybe sa primárne podieľajú svaly hrudníka. Okrem toho sú to: trojhlavé končatiny, deltový sval, zubatý a havraní brachiálny sval.

Veslovanie v podpere na podlahe

Ďalším klasickým cvikom, ktorý môžeme robiť na podlahe, je veslovanie. Tu je predná opora o lavicu nahradená prednou oporou na zemi - teda doskou. V cvičení používame činky držané v rukách. Telo držíme rovno a hlavu v predĺžení s chrbticou. Brušné a chrbtové svaly sú napäté. Spolu s výdychom vzduchu striedavo ťahajte činky nahor. Po vytiahnutí sa vrátime do východiskovej polohy. Počas cvičenia svaly chrbta pracujú veľmi tvrdo: široký chrbtový sval, väčšie vajíčko, trapéz. Pohybu sa zúčastňujú aj: deltové svaly, bicepsové svaly paží a svaly stabilizujúce telo. Ak je pre nás tento cvik náročný, môžeme si spraviť jednoduchšiu verziu. K tomu sa oprieme kolenami o zem.

Hip-thrusty - mostíky na podlahe

Ďalším príkladom cviku, ktorý sa veľmi často vykonáva na lavičke, je hip thrusty. Je to cvičenie milované dámami, pretože má skvelý vplyv na spodnú časť tela. Bez tréningovej lavice, ktorú máme k dispozícii, môžeme vykonávať náhradu tohto cviku – mostíky. Prinášajú tiež skvelé výsledky.

Mostíky nie sú nič iné ako zdvíhanie bokov z ľahu na chrbte. Ak ich chcete vykonať, ľahnite si na zem, ohnite kolená a mierne ich roztiahnite do strán. Nohy otáčame smerom von. Pri výdychu dvíhame boky nahor. Vydržíme sekundu v krajnej polohe a vrátime sa dole. Pri vykonávaní mostíkov sa vykonávajú tieto práce: gluteálny sval, bicepsový sval stehna, štvorhlavý sval stehna. Sú tiež veľmi účinné proti celulitíde.

Cvičenie na matraci

Cvičenie na podlahe

Fitness doplnky, ktoré zvyšujú bezpečnosť pri cvičení sú veľmi užitočné pri tréningu na podlahe. Toto príslušenstvo zahŕňa podložky na cvičenie, dostupné v internetovom obchode Hop-Sport.

Kúpou odolnej podložky si ušetríte veľa problémov. Podložky chránia naše telo pred zraneniami, chránia podlahu pred poškriabaním a znižujú hluk spôsobený cvičením.

Môžeme si vybrať dva typy podložiek: puzzle podložky a fitness podložky. Prvý z nich dokonale chráni podlahu pred poškodením. Dávajú nám tiež možnosť pohodlne si na nich zacvičiť. Fitness podložky sú mäkšie a môžu byť pre niektorých ľudí pohodlnejšie.

Jednou z najlepších podložiek na puzzle sú modely EVA HS-A010PM. Dostupné sú vo viacerých veľkostných variantoch.

EVA podložky puzzle sú vyrobené z EVA peny. Je to protišmykový materiál s tlmiacimi a izolačnými vlastnosťami. Tieto karimatky sú výborným základom pre športové vybavenie a zariadenia všetkých typov: rotopedy, cyklotrenažéry, veslovacie trenažéry, bežecké pásy a tréningové lavice. Okrem toho možno puzzle podložku použiť na silové cvičenia so všetkými typmi záťaže.

Podložky EVA poskytujú vynikajúcu akustickú a tepelnú izoláciu. Materiál redukuje vibrácie spôsobené cvičením, potláča nežiaduce zvuky a izoluje od chladu v prípade nevykurovanej miestnosti alebo podkladu z keramickej dlažby. Podložky tiež poskytujú vynikajúcu ochranu pre laminátové alebo drevené podlahy. Znižujú riziko poškriabania alebo znečistenia podkladu tréningovým zariadením

Na výrobu podložiek bola použitá kvalitná EVA pena. Jeho výhodou je vodeodolná štruktúra, vďaka ktorej pena neabsorbuje vlhkosť a pot. Podložka puzzle sa tiež ľahko čistí - stačí ju utrieť vlhkou handričkou.

Okrem toho sa podložky puzzle ľahko rozložia a presunú na iné miesto. Spájanie všetkých dielov je jednoduché a intuitívne – polohu podložky môžete rýchlo zmeniť. Okraje prvkov k sebe presne priliehajú a vytvárajú rovný povrch. Sada obsahuje prvky, ktoré tvoria hladký rám podložky.

Hop-Sport puzzle podložky sú certifikované Štátnym zdravotným ústavom, Štátnym hygienickým ústavom - Národným výskumným ústavom, čo potvrdzuje kvalitu ich spracovania. Sú vyrábané v súlade s najnovšími bezpečnostnými normami a úspešne prešli aj povinnými skúškami SZÚ PZH - Národného výskumného ústavu.

Obľúbené