Tréningový rotoped Xbike pre staršie osoby

Tréningový rotoped Xbike pre staršie osoby

Obsah

aktívny senior

Pohybová aktivita seniorov

Každý z nás vie, že cvičenie má priaznivý vplyv na zdravie. Nie každý si však uvedomuje, že fyzická aktivita je pre každého bez ohľadu na vek. Na Slovensku sa frekvencia fyzickej aktivity s vekom znižuje. Starší sa sťažujú na nedostatok sily a tvrdia, že pohyb a cvičenie sú doménou mladších. Nič nemôže byť chybnejšie! Začať s pravidelným cvičením aj po šesťdesiatke prospieva zdraviu a zlepšuje kondíciu!

Pravidelný tréning pomáha udržiavať zdravé kosti. V dôsledku toho sa znižuje pravdepodobnosť zlomenín, napríklad bedrovej kosti alebo chrbtice. Cvičenie prispieva k nárastu svalovej hmoty, vďaka čomu sa udržiava aj správna telesná hmotnosť. Telo je výkonnejšie a každodenné činnosti sa stávajú jednoduchšie. Cvičenie navyše pozitívne ovplyvňuje pohyblivosť kĺbov a posilňuje ich.

Ďalšou výhodou fyzickej aktivity u seniorov je zníženie rizika kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky II. typu a depresie. Fyzická aktivita je vedecky dokázaným faktorom prevencie rakoviny.

Pravidelné cvičenie pomáha predchádzať chorobám , pretože:

  • znížiť hladinu tukového tkaniva,
  • udržiavať svalovú hmotu,
  • udržiavať správnu hladinu cholesterolu,
  • nižší krvný tlak,
  • zlepšiť prietok krvi cez orgány.

Môžu starší ľudia cvičiť na rotopede?

Často sa stáva, že seniori vzhľadom na svoj aktuálny zdravotný stav nevyužívajú fyzickú aktivitu. Veria, že majú chronické ochorenia a sú úplne diskvalifikovaní z akéhokoľvek úsilia. Toto uvažovanie nie je správne. So správnym výberom cvikov podľa vlastných schopností môžete trénovať bez strachu.

WHO, teda Svetová zdravotnícka organizácia, odporúča seniorom, aby týždenne venovali rovnaké množstvo fyzickej aktivity ako dospelí. Námaha by preto mala trvať aspoň 150 minút týždenne. To znamená približne 30 minút fyzickej aktivity denne počas 5 dní. Tempo cvičenia by sa malo udržiavať v miernom tempe.

Rotoped je výborná pomôcka na cvičenie pre seniorov. Má napodobňovať jazdu na bežnom bicykli, vďaka čomu je cvičenie na ňom mimoriadne intuitívne. Bicykel je vďaka svojej konštrukcii veľmi bezpečným zariadením, keďže nepreťažuje kĺby. Jeho jednoduchá štruktúra znamená, že ho môže používať prakticky každý bez ohľadu na jeho skúsenosti. Rotopedy majú navyše možnosť prispôsobiť tempo cvičenia a odolnosť individuálnym fyzickým podmienkam. Okrem toho existujú horizontálne verzie zariadenia, ktoré sú prispôsobené ľuďom s problémami s chrbtom.

aktívny senior

Tréning pre seniora na rotopede

Základným tréningom seniora na rotopede je kardio. Vyznačuje sa udržiavaním rovnakého tempa cvičenia počas celého cvičenia. Je dôležité, aby sa vaša srdcová frekvencia udržiavala na úrovni 50 – 80 % maximálnej srdcovej frekvencie. Dá sa merať pomocou senzorov umiestnených na rukovätiach bicykla.

Podobne ako pri cyklistike v teréne sa do pohybu zapoja najmä svaly na nohách a bruchu. Práve tieto partie tela sa posilnia najviac.

Z tréningu na stacionárnom bicykli by však mali rezignovať ľudia, ktorí bojujú s veľmi ťažkými ochoreniami pohybového aparátu, pľúc a srdca. Pred prvým tréningom sa oplatí poradiť sa s lekárom, ktorý zistí prípadné kontraindikácie cvičenia.

Rotoped pre seniora – ktorý si vybrať?

Tréningový rotoped so základnou konštrukciou pozostáva z niekoľkých prvkov:

  • rám, na ktorom je sedadlo umiestnené,
  • systém pohonu s pedálmi, ktorý umožňuje pohyb stroja,
  • obrazovka monitorovania tela,
  • regulačné mechanizmy,
  • úchyty na držanie.

Jednotlivé modely rotopedov sa môžu od seba líšiť, a to ako od vyššie spomenutých prvkami a doplnkovými funkciami. Na trhu predaja fitness zariadení je niekoľko typov stacionárnych bicyklov. Tie obsahujú:

Vertikálny rotoped počas tréningu umožňuje udržiavať držanie tela podobné tomu, ktoré udržiavame pri jazde na bežnom bicykli. Pre mnohých ľudí sa tento typ zariadenia ukazuje ako najlepšia voľba. Pre ľudí, ktorí bojujú s problémami s chrbtom, sa však nútené držanie tela môže ukázať ako príliš zaťažujúce. V tomto prípade je lepšou voľbou recumbent. Je navrhnutý tak, aby sa chrbát pohodlne opieral o operadlo a celé cvičenie bolo možné vykonávať v sede alebo v ľahu.

Cyklotrenažéry sú zasa určené na športové jazdenie. Takáto výbava dokonale simuluje jazdu na profesionálnom cestnom bicykli v teréne. Je určená pre profesionálnych športovcov a cyklistov.

Pri výbere stacionárneho bicykla pre seniorov je najdôležitejšie vybrať si model, ktorý zabezpečí pohodlnú polohu pri cvičení. Dôležité je, aby bolo vybavenie prispôsobené schopnostiam a kondícii cvičenca. Niektorým sa podarí úspešne cvičiť na spinningových modeloch, iným bude stačiť oveľa stabilnejšia poloha tela, ktorú zabezpečia horizontálne modely.

Je tiež dôležité, aby zariadenie malo pevnú konštrukciu. Práve tento prvok zaisťuje bezpečnosť pri tréningu.

Pri rozhodovaní o kúpe rotopedu si treba dať pozor aj na možnosť jeho zloženia a prepravy. V ideálnom prípade je možné konštrukciu zariadenia zložiť alebo presunúť pomocou rukovätí alebo pohodlných transportných valčekov. Stacionárny bicykel tak budeme môcť využívať aj v malých bytoch.

Rotoped Xbike

Rotoped Xbike – recenzia

Jedným z bezpečnejších modelov rotopedu pre seniorov je Xbike HS-3010X Grix z ponuky predajne Hop-Sport. Má sedadlo s nastaviteľnou chrbtovou opierkou, ktorá poskytuje prirodzené vyrovnanie chrbtice, a tým výrazne zlepšuje komfort tréningu. Sedlo je vyrobené z hrubého materiálu odolného voči oderom a mechanickému poškodeniu. Navyše je príjemný na dotyk a ani pri dlhých tréningoch nepociťujete nepohodlie.

Okrem toho má bicykel Xbike modernú a odolnú konštrukciu. Vhodná konštrukcia stroja zaisťuje stabilizáciu, ktorá je pri tréningu mimoriadne dôležitá. Pedále majú nekĺzavý povrch a upevnený uzamykací pásik. Vďaka tomu sa noha pri cvičení nezošmykne zo stroja.

Úroveň odporu Xbike HS-3010X Grix je rýchla a ľahko ovládateľná. To vám umožní presne prispôsobiť intenzitu námahy vašim potrebám. Pokročilý počítač meria najdôležitejšie parametre ako čas, rýchlosť, vzdialenosť a pulz.

Expandéry sú užitočným funkčným doplnkom. Vďaka nim precvičíte okrem svalov nôh aj horné partie tela. Cviky spočívajú v naťahovaní línií, možno ich vykonávať za jazdy alebo ako samostatnú tréningovú jednotku. Expandéry fungujú veľmi dobre na rozvoj svalov hrudníka, chrbta a rúk.

Rotoped Xbike značky Hop-Sport sa ideálne hodí na domáce použitie. Má rozkladaciu funkciu, takže ho môžeme použiť aj v malom obytnom priestore. Skladanie bicykla je intuitívne a nevyžaduje veľkú silu. Xbike je vybavený špeciálnymi transportnými valčekmi, ktoré pomáhajú premiestniť stroj na iné miesto bez poškodenia alebo poškriabania povrchu podlahy.

Autor: Izabela Pawik