Vytvorené

16 Nov 2021

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Nevyhnutné tréningové doplnk / Príslušenstvo fitness / Masážne loptičky

Sedavý spôsob života a nedostatočná fyzická aktivita prevláda u mnohých ľudí, a preto ich čoraz častejšie trápia bolesti chrbta. Taktiež prílišná fyzická aktivita a vykonávanie športov, pri ktorých je vysoké riziko preťažovania chrbtice, negatívne vplýva na jej stav. Čo môžete urobiť proti bolesti?

Svalové napätie ako zdroj bolesti

Príčinou bolestí chrbta, okrem typických zdravotných úrazov a zápalov, je svalové napätie v dôsledku nadmernej fyzickej aktivity alebo jej úplného zanedbania. Príčinou tohto napätia môže byť aj nadmerný stres – čoraz bežnejší a obťažujúci. Keď stav svalového napätia trvá dlhší čas, svalové vlákna sa stávajú nadmerne aktívnymi a začíname pociťovať bolesť. Stojí za to postarať sa o stav svalov, aby to neviedlo k silnej bolesti, ktorá si môže vyžadovať pomoc špecialistu.

Masáž chrbta

Jedným zo spôsobov, ako sa vysporiadať so svalovým napätím, je automasáž. Môžete to urobiť pomocou hladkého masážneho valca. Ľahnite si na podlahu a rolujte chrbtom po celej dĺžke minimálne 30 sekúnd tak silno, ako chcete. Táto operácia by sa mala vykonať niekoľkokrát, pričom sa mení tlak a súčasne sa masíruje napätie. Masáž bude sprevádzaná špecifickou bolesťou, ktorá je úplne prirodzená. Po masáži bolesť ustúpi a svalové napätie sa zníži alebo úplne ustane – cítime sa príjemne uvoľnene a ľahko.

Dvojitá masážna loptička

V prípade svalového napätia okolo chrbtice je najlepším riešením masáž dvojitou masážnou loptičkou. Vyberte si veľkosť loptičky, ktorá vám vyhovuje a oprite sa o stenu alebo sa položte na podlahu. Loptičky si dajte pod chrbát tak, aby medzera medzi nimi bola na línii chrbtice. Ovládajte tlak loptičky. Netlačte loptičku priamo na kostné štruktúry, ale len na tkanivá okolo chrbtice.

Akupresúrna podložka

Akupresúrna podložka je produkt často používaný pri problémoch s bolesťami chrbta. Použitie podložky zlepšuje krvný obeh, umožňuje uvoľniť napäté miesta a lepšie okysličiť telo. Stačí si na ňu ľahnúť, spočiatku stačí aj minúta. Postupne môžete sedenia/ ležania na podložke predĺžiť. Čím väčší tlak, tým lepšie je zlepšenie prekrvenia daného miesta, takže si môžete pritlačiť chrbát k podložke v miestach, kde cítite silné napätie.

Obľúbené