Vytvorené

03 Okt 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci silový tréning / Nákupný sprievodca / Športové vybavenie a potreby / Posilňovacie lavice

Posilňovacie lavice sú základným vybavením každej posilňovne, domácej aj profesionálnej. Vyznačujú sa pomerne jednoduchou štruktúrou. Základné verzie obsahujú sedadlo s operadlom a nosným rámom.

Na trhu je dostupných veľa druhov lavíc na cvičenie. Niektoré z nich sú určené na cvičenie s tyčami, iné sú vďaka svojim neobvyklým tvarom prispôsobené na vykonávanie cvikov na konkrétnu svalovú skupinu, bez nutnosti použitia vonkajšej záťaže.

Typy lavíc na cvičenie dostupné na trhu

  • Rovná lavica - rovnobežná so zemou. Bez akýchkoľvek záhybov.
  • Lavica na činky – rovná lavica s nastaviteľnými stojanmi, na ktorú položíme hrazdu.
  • Šikmá lavica – ktorá je naklonená.
  • Nastaviteľná lavica – s niekoľkými úrovňami nastavenia sklonu povrchu.
  • Chrbtová lavica – určená predovšetkým na posilnenie chrbta. Cvičíme na ňom v ľahu na prednej strane, pričom nohy zapíname do zámkov.
  • Lavica na drepy - s oporou na dolných končatinách, ktorého konštrukcia umožňuje vykonávať "sissi" drepy, brušáky a kliky.
  • Lavica s modlitebníkom – slúži na rozvoj bicepsových svalov paže. Lakte sú položené na mäkkých podperách a ruky sú spustené v pravom uhle alebo mierne nižšie.

Konštrukcia posilňovacej lavice: materiály a stabilita

Bez ohľadu na model tréningovej lavice, ktorý kupujeme, by sme mali venovať pozornosť jej konštrukcii. Dobrá tréningová lavica sa vyznačuje:

  • pevná konštrukcia,
  • stabilita,
  • trvanlivosť,
  • nastaviteľnosť,
  • vysoký prah maximálneho zaťaženia.
Dobrá tréningová lavica by mala mať pevnú a stabilnú konštrukciu. Všetky konštrukčné prvky musia byť odolné a zaručovať bezpečnosť. Takéto vybavenie by nám malo slúžiť dlhé roky.

Okrem toho musí tréningová lavica poskytovať vysokú stabilitu. Toto je základný prvok bezpečnosti, ako aj správnej techniky cvičenia. Túto vlastnosť zaručujú vystužené oceľové profily a hrubé plechy spájajúce jednotlivé prvky lavice. Gumové nožičky by mali byť tiež nainštalované na podstavcoch lavice, aby sa zabránilo pošmyknutiu a chránili podlahu.

Nastavenie a možnosť prispôsobiť lavicu rôznym cvikom a užívateľom

Veľmi dôležitým aspektom v súvislosti s výberom dobrej posilňovacej lavice sú jej možnosti nastavenia a prispôsobenie rôznym typom cvikov a užívateľom. Nastavenie je možné vykonať dvoma spôsobmi: nastavením výšky lavice alebo nastavením uhla operadla.

Nastavenie výšky lavice zvyčajne platí pre rovné lavice. V takýchto modeloch je možné lavicu prispôsobiť výške cvičiaceho. Nastavenie je väčšinou veľmi intuitívne – stačí odskrutkovať gombíky v podstavcoch, nastaviť vhodnú výšku a priskrutkovať. Špeciálne zámky chránia mechanizmus proti pošmyknutiu a zaisťujú bezpečnosť pri cvičení.

Nastaviteľné lavice majú zasa možnosť úpravy operadla. To im umožňuje prispôsobiť sa rôznym cvičeniam. Uhol lavice môže byť kladný alebo záporný.

Každá tréningová lavica má aj individuálne maximálne zaťaženie. Je veľmi dôležité, aby bola vysoká. Nezabúdajte, že lavička nenesie len váhu nášho tela, ale aj činku a iné záťaže.

Doplnkové prvky v niektorých modeloch tréningových lavíc a ich funkcie

Niektoré tréningové lavice sú vybavené doplnkovými prvkami. Lavičky nájdeme doplnené o:

  • leg press,
  • modlitebník,
  • kladka,
  • stojany,
  • motýlik.
Aké sú vyššie uvedené prvky a ako ich používať? Každý z nich je určený na iný druh silového tréningu.

Prvky tréningových lavíc

Leg press je páka určená na precvičenie štvorhlavého stehenného svalu. Cvičenia s jeho pomocou sa vykonávajú v sede. Nohy zahákneme do lisu a vykonáme extenzný a následne flexný pohyb. Legpress je doplnkovým prvkom pre tých, ktorí sa snažia o pevnejšie stehná.

Modlitebník – ideálny pre tých, ktorí chcú popracovať na posilnení bicepsu a hrudníka. S jeho pomocou môžete vykonávať veľmi dobré izolované cviky na tieto svalové skupiny, s vylúčením podpory chrbtových svalov. Takto minimalizujeme počet cheatových pohybov a svaly ešte viac „napumpujeme“.

Kladka – existujú dva typy  – horná a spodná kladka. S ňou môžeme vykonávať cviky takmer na celé telo. Na rozdiel od tréningu na strojoch nemusíte svoje telo prispôsobovať neprirodzenej dráhe pohybu – kladka funguje tak, ako chceme. Pomocou kladky budeme vykonávať cviky ako: sťahovanie tyče hornej kladky, krčenie predlaktí tyčou spodnej kladky alebo allah pomocou hornej kladky.

Stojany – slúžia na položenie činky na ne a voľné zbieranie a následné odkladanie závažia. Vďaka tomu je žmýkanie jednoduchšie a bezpečnejšie. Stojany sú zvyčajne vybavené dodatočnou ochranou.

Motýliky – sú špecifickým mechanizmom využívaným na tréning hrudníka. Pozostáva z otočných pák/rukovätí umiestnených po oboch stranách lavíc.

Multifunkčné lavice vs. špecializované lavice: rozdiely a využitie

Pri výbere lavice na cvičenie stojíme pred voľbou: multifunkčná lavica na cvičenie alebo špecializovaná lavica na cvičenie.

Multifunkčná lavica je najuniverzálnejšia voľba. Vďaka širokému nastaveniu a možnosti inštalácie príslušenstva umožňuje precvičiť celé telo. Pri hľadaní zariadenia v tejto kategórii musíme počítať s vyššou cenou a nutnosťou využiť väčší priestor na lavicu.

Špecializované lavice sú zamerané na konkrétne cviky. Mali by sme si ich vybrať, ak cvičenia, ktoré ponúkajú, zodpovedajú našim tréningovým cieľom. Špecializované lavičky sa zvyčajne vyznačujú nižšou cenou v porovnaní s multifunkčnými lavičkami.

Ako si vybrať tú správnu lavicu na cvičenie pre vaše potreby?

Výber správneho modelu lavičky na cvičenie je individuálnou záležitosťou. Záleží na tom, aké cviky chceme robiť a aký je náš tréningový cieľ.

Nezabúdajte, že základom dobrého fitness zariadenia na domáce použitie je schopnosť prispôsobiť ho podmienkam vo vašom dome či byte. V prípade cvičebnej lavice bude dôležité:

  • rozmery,
  • regulačné možnosti.
Veľké dizajny s dodatočnými funkciami sú ideálne pre akýkoľvek tréning. Na ich zakúpenie však potrebujeme mať väčšiu tréningovú plochu. Zlatou strednou cestou, ak máme malý priestor, sú rozkladacie lavice. Mechanizmy v nich použité umožňujú rýchle skladanie a transport do akejkoľvek miestnosti. V zloženom stave zaberá lavica málo miesta a možno ju uložiť do skrine alebo dokonca pod posteľ.


Dôležitou otázkou sú aj možnosti tréningu. Preto je dobrým riešením kúpa nastaviteľnej lavice. Môžeme ju prispôsobiť rôznym typom cvičení, ktoré máme v úmysle vykonávať. Použitím polohovateľnej lavice môžeme zväčšiť rozsah vykonávaných cvikov a zapojiť tak do tréningu viac svalov. Nastaviteľné lavice sú skvelým spôsobom, ako maximalizovať účinky cvičenia v stiesnených priestoroch.

Porovnanie tréningových lavíc Hop-Sport

Nenechajte sa unaviť výberom vybavenia pre domácu posilňovňu! Vyberte si produkty z predajne Hop-Sport a unavte sa len počas tréningu! Naše produkty sú vyrobené z výnimočne pevných a odolných materiálov, ktoré vydržia aj tie najnáročnejšie tréningy. Naše posilňovacie lavice sme navyše doplnili špeciálnymi penovými doplnkami, ktoré nielen zlepšujú priľnavosť a umožňujú jemný prenos hmotnosti, ale zvyšujú aj komfort pri tréningu.

Predajňa Hop-Sport ponúka špeciálne produkty, ktoré kombinujú vlastnosti šikmých lavičiek a lavičiek na tréning s činkami. Zacvičíte si s nimi naozaj pestrý tréning, pri ktorom bude pracovať celé vaše telo. Okrem toho v našom sortimente nájdete aj konštrukcie spájajúce typické lavice s modlitebníkami a kladkami. Vyžadujú o niečo viac miesta vo vašej domácej posilňovni, no tréningové možnosti, ktoré ponúkajú, sú obrovské.

Zhrnutie

Cvičenia na posilňovacích laviciach sú veľmi rôznorodé a vo veľkej miere závisia od modelu lavice, ktorý máme. Bez ohľadu na vybavenie, ktoré máme, vďaka tréningu s lavičkou na cvičenie môžeme rozvíjať silu aj vytrvalosť. Budú veľmi dobre fungovať pre tých, ktorí chcú budovať svalovú hmotu, ale aj stratiť prebytočné tukové tkanivo.

Najdôležitejším krokom pred začatím tréningu je výber správnej lavice. Prezrite si celú ponuku tréningových lavičiek Hop-Sport a vyberte si model, ktorý splní vaše očakávania!

Obľúbené