Vytvorené

30 Jún 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci silový tréning / Športové vybavenie a potreby / Stojany

Stojany na činky - úvod

Stojany na činky sú základným prvkom vybavenia domácej posilňovne, ak robíte silový tréning. Organizujú priestor a pomáhajú vykonávať silový tréning s ťažkými závažiami. Pri vytváraní domácej posilňovne veľa ľudí stojí pred dilemou, či si do nej kúpiť vybavenie alebo si ho vytvoriť svojpomocne. Tento problém sa týka aj stojanov na činky.

Na webe nájdete množstvo nápadov na provizórne riešenia, v ktorých je základným materiálom oceľ aj drevo. Vlastnoručne vyrobené stojany na činky však nedávajú istotu a záruku udržania závažia. Cvičenie s nimi môže byť nebezpečné najmä pri cvičení s ťažkými váhami. Oveľa lepším riešením je kúpa profesionálnych stojanov na činky z oceľových profilov s dodatočnými vystuženiami.

Profesionálne stojany na činky pomáhajú bezpečne odložiť a udržať závažia pri všetkých druhoch cvičení, ako je bench press alebo drepy. Sú vyrobené z odolných materiálov vrátane ocele alebo hliníkovej zliatiny a majú špeciálne rukoväte alebo háčiky, ktoré umožňujú bezpečné odloženie činky. Môžu mať aj ďalšie funkčné doplnky.

Stojany na činky sú dostupné v rôznych veľkostiach a tvaroch, takže si môžete vybrať ten správny model podľa svojich potrieb a preferencií. Najbežnejšie stojany na činky sú:

  • stojany na činky s ochranou,
  • stojany na činky s dipmi,
  • nastaviteľné stojany na činky,
  • stojany na drepy,
  • multifunkčné stojany na činky.

Výhody stojanov na činky

Posilňovacie cvičenia, najmä s využitím tréningových lavičiek, sa nezaobídu bez pevného stojana na činky, pretože práve z neho budeme dvíhať závažie pri začatí tréningu a po absolvovaných opakovaniach činku aj odkladať. Stojan na činky preto zohráva kľúčovú úlohu pri tréningu zameranom na vytláčaní závažia na tréningovej lavici. Ako ľahko uhádnete, konštrukcia stojana musí byť nielen stabilná a správne vyvážená, ale aj pevná, s vysokou nosnosťou, pretože činka, ktorú musí držať, môže naberať veľmi vysoké hodnoty.

Používanie stojanov na činky zaisťuje predovšetkým bezpečnosť pri cvičení. Stojany umožňujú stabilné a bezpečné držanie tyče, vďaka čomu sa vyhnete zraneniam a zvýšite efektivitu samotného tréningu.

Použitie stojanov na činky

Stojany na činky vám tiež umožňujú vykonávať dodatočné cvičenia. V závislosti od zvoleného modelu môžete v jednom tréningu rôznymi spôsobmi rozvíjať viacero svalových skupín. Vďaka tomu sú cvičenia efektívnejšie.

Vďaka možnosti ľubovoľného nastavenia väčšina stojanov na činky poslúži na cvičenie s lavičkou. V tomto prípade vám umožnia vykonať extrúziu. Akákoľvek úprava stojanov umožní trénovať začiatočníkom aj pokročilým.

Ďalším cvikom, ktorý budeme robiť s väčšinou stojanov s činkami, sú drepy. V tomto prípade musia byť držiaky stojanov oveľa vyššie. To vám umožní dostať sa pod tyč a udržať váhu na chrbte.

Okrem toho použitie stojana na činky umožňuje pohodlné a bezpečné uloženie tyčí, závaží a ďalšieho príslušenstva. To vám zase umožňuje udržiavať poriadok vo vašej domácej posilňovni.

Stojany na činky sa pomerne ľahko montujú a udržiavajú. Vďaka tomu sú odolným a pohodlným prvkom vybavenia domácej posilňovne, ktorý bude úspešne slúžiť dlhé roky.

Ako si vybrať správny stojan na činky?

Venujte pozornosť tomu, koľko v rôznych významoch slova spočíva na stojanoch na činky, stojí za to vedieť, aký by mal mať ideálny model tohto zariadenia. Najdôležitejšia je kvalita materiálov, z ktorých je stojan vyrobený, pretože práve ten zabezpečuje pevnosť celej konštrukcie.

Pozornosť sa oplatí venovať aj maximálnej nosnosti – koľko kilogramov dáme na stojan na činky závisí od technických parametrov konkrétneho modelu. Najodolnejšie sú schopné udržať činku s celkovou hmotnosťou 200 kg a viac. Ak budeme trénovať silové disciplíny, vyberajme stojany, ktorých maximálna hmotnosť je cca 200 kg. Ak cvičíme rekreačne, postačia základné modely. Pripomeňme si, že stojany sú určené nielen na uchytenie činky, s ktorou práve cvičíme, ale aj na dodatočnú záťaž v podobe kotúčov, ale aj činiek a tyčí alebo hriadeľov.

Pri výbere stojanov na činky je dôležitá aj ich nastaviteľnosť. Čím sú väčšie, tým lepšie môžeme prispôsobiť vybavenie našim individuálnym potrebám, napríklad dosah ruky alebo preferencie úchopu pri stlačení. Možnosť nastavenia znamená, že bez ohľadu na výšku a iné fyzické danosti postavíme činku do takej výšky, aby bol tréning potešením a nie fuška. Dôležité sú aj funkčné doplnky v podobe istenia - ideálne pre samostatné cvičenie a prídavné tŕne a rukoväte na odkladanie závaží a tyčí.

Stojany na činky Hop-sport

Hľadáte vhodné miesto na odloženie činky počas efektívneho tréningu bez tréningového partnera? V ponuke Hop-Sport nájdete ako klasické voľne stojace modely, tak aj nastaviteľné stojany a stojany s istením. Okrem toho náš sortiment zahŕňa tréningové bradlá s držiakmi na kotúče, posilňovacie veže a tréningové lavice so stojanmi.

V Hop-Sport sa špecializujeme na vytváranie zariadení a doplnkov pre domáci tréning. Všetky produkty z našej ponuky sa vyznačujú solídnym spracovaním z trvácnych materiálov odolných voči poškodeniu a dodržiavaním noriem zaručujúcich bezpečnosť cvičenia.

Zhrnutie

Stojany na činky zohrávajú kľúčovú úlohu v tréningovom priestore, zaisťujú nielen poriadok v domácej posilňovni, ale umožňujú aj samotné cvičenie s činkou. Slúžia aj ako istenie a uľahčujú nám vykonávanie tréningu bez toho, aby to ovplyvnilo jeho účinnosť. Modely tréningových stojanov, ktoré vynikajú sa vyznačujú pevnou konštrukciou a možnosťou nastavenia výšky, prispôsobením individuálnym potrebám užívateľa.

Rôzne stojany a istiace systémy sú nepostrádateľným prvkom vybavenia pri vykonávaní silových cvičení. Ak plánujete rozvíjať svoju silu, tento typ náčinia sa určite ukáže ako nenahraditeľný vo vašej domácej posilňovni!

Obľúbené