Vytvorené

29 Jún 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Bežecké pásy / Podložky na cvičeni

V dnešnej dobe, v ktorej dominuje sedavý spôsob života a čoraz viac času trávime pred obrazovkami počítačov, telefónov či tabletov, je obzvlášť dôležité zaradiť do každodenného života primeranú dávku pohybu. Každý deň bojujeme so stresom, spoločenským tlakom, zvyšujúcimi sa nárokmi a veľmi vysokým pracovným tempom. Pohybová aktivita je nielen odrazovým mostíkom od tohto preteku, ale aj prevenciou fyzického a duševného zdravia.

Priaznivý vplyv fyzickej aktivity na duševné zdravie

Výhody pravidelnej fyzickej aktivity pre duševné zdravie sú početné. Pravidelné cvičenie môže pomôcť zvýšiť vylučovanie endorfínov, hormónov šťastia. Pomáhajú znižovať pocit bolesti a zlepšujú náladu. Pod vplyvom fyzickej aktivity sa navyše zvyšuje hladina sérotonínu, dopamínu a noradrenalínu – teda neurotransmiterov podieľajúcich sa na regulácii nálady a emócií. Pravidelné cvičenie teda môže pomôcť pri liečbe a prevencii porúch nálady a symptómov depresie.

Fyzická aktivita tiež pomáha znižovať hladinu kortizolu. Kortizol je produkovaný naším telom v reakcii na stres a spôsobuje zhoršenie zdravia, vrátane rozvoja depresie a srdcových chorôb. Zníženie jeho hladiny fyzickou aktivitou prispieva k zníženiu miery stresu a úzkosti a tiež pomáha pri zlepšovaní schopnosti zvládať náročné situácie.

Okrem regulácie hormónov môže fyzická aktivita prispieť aj k zlepšeniu kognitívnych a mentálnych schopností. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí pravidelne cvičia, majú lepšiu pamäť, sústredenie a rýchlejšie reagujú na podnety.

Chcete zistiť, akú fyzickú aktivitu podniknúť, aby ste dosiahli pokoj a upokojili svoje nervy? Nižšie sú uvedené dva návrhy na takéto aktivity.

Blahodarný účinok jogy

Hrejivé slnečné lúče, jemný teplý vietor na spánkoch, hlboký nádych čerstvého vzduchu, dotyk trávy s bosými nohami a to príjemné natiahnutie tela. Takúto harmóniu medzi telom a okolitou prírodou mohol zažiť len ten, kto cvičil jogu pod holým nebom!

Znie to ako nemožné? Každý deň totiž pociťujeme tieseň času, v rade je veľa vecí na včerajšok a hlavu máme neustále plnú myšlienok. Je čas spomaliť a postarať sa o svoje fyzické a duševné zdravie! Už 15 minút jogy na čerstvom vzduchu nám poskytne:

  • lepšiu náladu a viac energie,
  • efektívnejšie fungovanie mozgu,
  • hlbší spánok a efektívnejšiu regeneráciu,
  • väčšiu fyzickú zdatnosť,
  • železné zdravie.
A čo robiť, keď je vonku zlé počasie a nedostatok slnka nenabáda k vonkajšiemu tréningu? Nič nie je stratené! Joga doma tiež prinesie skvelé výsledky pre duševné a fyzické zdravie!

Samotná joga je systém precvičovania pozícií nazývaných ásany. Ásana v preklade znamená „pohodlná poloha“, takže každá jogová pozícia je optimálna pre zlepšenie našej pohody a rovnováhy. Okrem ásan zahŕňa joga aj techniky dýchania na čistenie mysle.

Cítite motiváciu konať? Vezmite si podložku na cvičenie Hop Sport a začnite cvičiť jogu ešte dnes!

Beh ako spôsob produkcie endorfínov

Beh je šport, ktorému sa môže venovať každý a dá sa robiť prakticky kdekoľvek. Tréningy budeme vykonávať ako v teréne, tak aj doma na bežeckom páse. Na začiatku môžeme začať s jednoduchými krátkymi behmi alebo prechádzkami a postupom času s narastajúcou pokročilosťou prejsť k behu do kopcov alebo aj tréningom v horských oblastiach.

Pravidelný bežecký tréning prináša množstvo pozitívnych účinkov. Tento vplyv je komplexný a mnohorozmerný. Na jednej strane ide o čisto fyziologický proces, kedy telo prechádza stavom únavy a adaptuje sa na novú záťaž. Sme stále odolnejší, silnejší a rýchlejší. Na druhej strane vďaka behu rastie naša vnútorná viera v seba a vo vlastné schopnosti. Naša pohoda sa zlepšuje, pretože aktivita uvoľňuje endorfíny. Okrem toho beh odbúrava stres a upokojuje unavenú myseľ.

Vďaka behu získavame:

  • zlepšenie formy,
  • zlepšenie vytrvalosti, sily, rýchlosti,
  • viac energie na každodenné činnosti,
  • dobrú náladu,
  • odrazový mostík v ťažkých časoch,
  • spôsob, ako sa zbaviť stresu,
  • vyčistenie hlavy

Chcete začať behať? Zvážte kúpu bežeckého pásu Hop Sport. Vďaka nemu budete cvičiť, kedy budete chcieť. Dážď, sneh, teplo, súmrak ... pri tréningu na bežeckom páse nebude tento problém vadiť. Kedykoľvek si potrebujete oddýchnuť od každodenného života, stačí naskočiť do bežeckých topánok a začať cvičiť.

Zhrnutie

Fyzická aktivita je veľmi dôležitým prvkom udržiavania dobrého zdravia, a to ako vo fyzickom, tak aj duševnom kontexte. Môže byť nápomocný pri riešení emocionálnych ťažkostí, pri zlepšovaní koncentrácie a pri prevencii duševných chorôb. Preto stojí za to urobiť krok k lepšiemu duševnému zdraviu a začať sa venovať pravidelnému fyzickému pohybu.

Treba dodať, že cvičenia nemusia byť veľmi intenzívne ani časovo náročné. Môžeme si vybrať činnosť, ktorá nám robí najväčšiu radosť. Ak je to joga, vezmime si podložku a urobme sériu ásan, ak je to beh, naskočme do tréningových topánok a začnime behať. Nehovorí sa však, že si nemôžeme vybrať cyklistiku, plávanie, horolezectvo, kajak či silový tréning. Tréningov je toľko druhov, že každý z nás si určite nájde to svoje.

Aby sa maximalizovali prínosy fyzickej aktivity pre duševné zdravie, je dôležitá pravidelnosť.  Zároveň je potrebné pripomenúť, že zvolený šport by mal byť vždy prispôsobený úrovni kondície a zdravia.

Okrem toho vždy, keď môžeme, by sme mali vsadiť na spontánnu fyzickú aktivitu. Dochádzajte do práce na bicykli alebo pešo, namiesto výťahu používajte schody, zaparkujte auto ďalej od cieľa a telefonujte v stoji alebo pri chôdzi. Tieto zdanlivo jednoduché zmeny budú skutočne veľmi dôležité v súvislosti so starostlivosťou o duševné zdravie.

Ak svoje dobrodružstvo s fyzickou aktivitou ešte len začínate a máte problém s pravidelnosťou v tréningu, osvojte si niekoľko rád obsiahnutých v príspevku: Ako sa motivovať k tréningu?

Obľúbené