Vytvorené

30 Jún 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Fitness zariadenia / Recumbenty

Stacionárne bicykle sú medzi milovníkmi fyzickej aktivity veľmi obľúbené. Umožnia vám cvičiť aj vtedy, keď vás počasie za oknom nenabáda opustiť dom. Jedným z typov stacionárnych bicyklov sú recumbenty. Čím sa vyznačujú ležiace stacionárne bicykle - recumbenty? Pre koho boli vyrobené a prečo sa oplatí na nich cvičiť? Na všetky tieto otázky odpovieme v nasledujúcom článku.

Čo je to recumbent?

Recumbent je skvelou alternatívou k tradičným rotopedom. Dáva možnosť cvičiť všetkým, ktorí pociťujú bolesť na štandardnom fitness zariadení a dá sa využiť ako spestrenie tréningu.

Recumbent má pohodlné sedadlo s veľkou opierkou. Pedále sú umiestnené vpredu, nie tesne pri sedadle, ako je to pri rotopedoch. Vďaka tejto konštrukcii užívateľ pri cvičení na recumbente zaujme poloľah, ktorý je rozhodne pohodlnejší ako vzpriamený, ktorý je vynútený konštrukciou vzpriameného rotopedu.

Recumbent, podobne ako iné stroje tohto typu, slúži predovšetkým na precvičovanie dolných svalových partií. S jeho pomocou zoštíhlime nohy - stehná aj lýtka a vybudujeme pevné základy pre silový tréning. Pravidelným cvičením na recumbente navyše posilňujeme svaly stabilizujúce celé telo a brušné svaly a tiež svaly zadku. Je dôležité, aby sme pri tréningu na tomto type posilňovacích zariadení odbremenili chrbticu. Takto môžeme cvičiť dlhšie bez obáv o správne držanie tela či polohu tela.

Recumbent - pre koho je určený?

Tréning na recumbente je venovaný všetkým, ktorí nemôžu alebo nechcú cvičiť na vertikálnych rotopedoch. Hlavnou cieľovou skupinou sú ľudia s ochoreniami chrbtice, ktorých zdravotný stav vylučuje dlhodobé sedenie na úzkom sedadle bez operadla. Recumbent je vhodný aj pri:

  • degeneratívnych ochoreniach chrbtice,
  • herniácií platničky chrbtice,
  • ankylozujúcej spondylitíde

Okrem ľudí s poruchami chrbtice môžu recumbent využívať aj starší a obézni ľudia. Budú môcť cvičiť v pohodlných podmienkach bez obáv o svoju bezpečnosť. Títo ľudia, trénujúci na bežných stacionárnych bicykloch, by sa mohli rýchlo zraniť – najčastejšie v dôsledku veľkých preťažení. Konštrukcia recumbentu s operadlom je prispôsobená nielen na ochranu chrbtice (hlavne bedrovej časti), ale aj na udržanie stabilnej polohy tela - v sede alebo v ľahu.

Veľmi často sa pri rehabilitačných cvičeniach využíva aj recumbent. Ukazuje sa, že tento typ bicykla je mimoriadne nápomocný pri návrate k fyzickej kondícii.

Výhody recumbentov

Ak sme v skupine ľudí, ktorí nemôžu cvičiť na štandardnom stacionárnom fitness zariadení, bude pre nás horizontálny recumbent skvelým riešením na realizáciu plnohodnotného kardio tréningu. Medzi výhody stacionárnych bicyklov tohto typu možno rozlíšiť úžasnú úroveň pohodlia a ochrany cvičiaceho. Najlepšie modely disponujú vymoženosťami v podobe regulačných systémov, protišmykových pedálov, podložiek tlmiacich nárazy alebo držiakov na fľašu s vodou. Recumbenty majú navyše tréningové počítače, ktoré umožňujú merať najdôležitejšie tréningové parametre, ako aj cvičenie v rôznych programoch.

Nepochybnou výhodou recumbentov sú tréningové efekty, ktoré je možné dosiahnuť cvičením na nich. Efekty cvičenia na recumbente budú zaznamenané v zmysle zlepšenia našej kondície, vytrvalosti a výkonnosti. Určite sa zlepší aj stav dolných svalových partií a výrazne sa zvýši miera spaľovania zbytočných kilogramov v prípade chudnutia.

Majte na pamäti, že výsledky tréningu na recumbente budú závisieť od viacerých faktorov. Predovšetkým:

  • zapojenie cvičenca - najdôležitejšia je pravidelnosť spojená s vnútornou motiváciou,
  • strava - správne vyvážená a obsahujúca najdôležitejšie živiny,
  • techniky vykonávaných cvikov - najdôležitejšia je správna dráha pohybu, udržiavanie napätia jednotlivých svalov, ako aj dýchanie,
  • definovanie konečného cieľa – len vykonávanie premyslených a konkrétnych cvikov nás priblíži k jasne definovanému cieľu.

Zhrnutie

Domáce cvičenie na recumbente je čoraz populárnejšie. Toto zariadenie umožňuje dosiahnuť vynikajúce výsledky cvičenia a je prispôsobené potrebám rôznych skupín cvičencov. Recumbent je vybavený pohodlným sedadlom s chrbtovou opierkou a pedále sú posunuté ďaleko dopredu, čo vás núti pri cvičení ležať. Pevná základňa zároveň zabezpečuje stabilizáciu chrbta. Vďaka takto umiestnenému telu nepracujú len svaly stehien, dolných končatín, lýtok či zadku, ale spevňujú sa aj brušné svaly.

Cvičenie na recumbente osloví každého a čo viac:

  • zaručí bezpečnosť driekovej chrbtice,
  • umožní cvičiť v pohodlnej polohe,
  • zlepší celkový stav,
  • pomôže regulovať hladinu cukru a cholesterolu v krvi,
  • zlepší účinnosť dýchania,
  • pomôže znižovať nadváhu,
  • zvýši vytrvalosť,
  • bude vhodné pre ľudí s ochoreniami chrbtice, ľudí s nadváhou a seniorov.

Ak si dáme záležať na spevnení tela a zároveň nezaťažíme chrbticu, výber recumbentu bude hitom! Navyše, keď očakávame dodatočné efekty, môžeme tréning na recumbente doplniť o vhodné silové cvičenia, ale aj aktivity súvisiace s mobilizáciou a strečingom jednotlivých svalov.

Obľúbené