Vytvorené

04 Júl 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nevyhnutné tréningové doplnk / Podložky na cvičeni / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness

Podložky na cvičenie sú užitočné pre takmer akýkoľvek typ tréningu. Môžete na nich vykonávať ako komplexné cviky, tak aj jednoduchú rozcvičku či strečing. Sú vhodné pri kondičnom tréningu, joge, tréningu s odporovými gumami, valcami či pri rehabilitácii. Vykonávanie cvičení na podlahe alebo koberci je kontraindikované, pretože takýto tréning je nielen bolestivý, ale aj nebezpečný. Chrbtica je najzraniteľnejšia voči zraneniam. To isté sa deje aj pri cvičení v posteli – telo skolabuje a chrbtica stráca stabilitu. Takýto tréning narobí viac škody ako úžitku!

Podložka na cvičenie – naozaj ju potrebujem?

Podložky na cvičenie sú mimoriadne užitočné, pretože chránia pred pošmyknutím, tlmia a chránia pred zraneniami, odreninami a zraneniami. Navyše izolujú od zeme. Dobre vybrané nám môžu slúžiť veľmi dlho. Cvičením na podložke robíme celý tréning oveľa pohodlnejším a naše telo nie je vystavené prípadným zraneniam.

Cvičením na podložke sa zvyšuje úroveň bezpečnosti cvičenia. Nedochádza potom ku kontaktu s tvrdou podlahou, vďaka čomu je dosiahnutá tepelná pohoda a rovnováha. Podložka na cvičenie tiež pomáha potláčať hluk – ani pri skokoch nie sú zvuky na nižších poschodiach budovy počuť.

Na trhu je množstvo rôznych modelov podložiek na cvičenie. Takýto veľký výber môže spôsobiť dilemu, ktorý z nich si vybrať. Ak sa aj vy pýtate, na čo sa zamerať pri výbere podložky na cvičenie, v ďalšej časti článku vám pomôžeme!

Na čo sa zamerať pri výbere podložky na cvičenie?

Pri výbere podložiek na cvičenie by ste mali venovať pozornosť niekoľkým kľúčovým vlastnostiam. Podložky na trhu sa veľmi líšia a nie každý model bude vyhovovať každému. Výber správneho modelu by mal byť individuálny a mal by súvisieť s osobnými preferenciami. Funkcie, ktorým je potrebné venovať pozornosť, sú:

  • veľkosť vybraného modelu a prispôsobenie telesným parametrom (výška/váha),
  • druh materiálu,
  • hrúbka a prispôsobenie zvolenej fyzickej aktivite,
  • ako zložiť podložku,
  • minimalizované riziko zmrštenia a zvlnenia,
  • protišmykové vlastnosti,
  • ľahko sa čistí.
Veľkosť vybraného modelu podložky na cvičenie by sa mala prispôsobiť individuálne cvičiacej osobe. Dôležité je, aby sa na ňom dalo pohodlne ležať. Štandardné rozmery podložiek na cvičenie sú od 173 do 183 cm na výšku a cca 61 cm na šírku. Táto veľkosť zaisťuje komfort používania nižším aj vyšším osobám.

Podložky na cvičenie - materiály

Podložky na cvičenie môžu byť vyrobené z rôznych druhov materiálov a druh materiálu priamo ovplyvňuje komfort používania. Niektoré z rohoží budú voči vlhkosti odolnejšie, iné menej. Niektoré sa budú dať jednoducho zložiť, vďaka čomu ich bez problémov vynesieme von alebo do fitka, iné po zrolovaní zaberú oveľa viac miesta. Od druhu materiálu rozhoduje aj odolnosť podložky, a teda to, ako dlho nám bude slúžiť. 

Hrúbka podložky na cvičenie ovplyvňuje aj možnosť jej zloženia. To by však malo byť prispôsobené druhu činnosti, ktorú budeme vykonávať. Dôležité je aj miesto, kde ideme cvičiť. Ak plánujete vyraziť do terénu, potom budú lepšie fungovať modely s väčšou hrúbkou.

Okrem hrúbky a materiálu je dôležitý aj spôsob skladania. Najobľúbenejšie sú cvičebné podložky zrolované do rolky, ktoré je možné zaistiť dodatočnými páskami. Ide o pohodlné riešenie, pretože zrolovaná podložka zaberá veľmi málo miesta. Niektoré modely majú aj špeciálne otvory na zavesenie na stenu.

Bez ohľadu na to, kde plánujeme cvičiť, je veľmi dôležité dbať na protišmykové vlastnosti podložky. Podložka na cvičenie, ktorá sa nešmýka, dodáva postave stabilitu. Protišmykové gymnastické podložky poskytujú vynikajúcu priľnavosť na akomkoľvek type povrchu, dokonca aj pri cvičení vonku. Podložka na cvičenie, ktorá sa nezroluje, je zárukou bezpečnosti a úspešného tréningu.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou, ktorú treba hľadať pri výbere podložky na cvičenie, je jej jednoduché čistenie. Táto vlastnosť priamo súvisí s materiálom, z ktorého bola podložka vyrobená. Modely, ktoré nesajú pot a neabsorbujú vodu, sa budú ľahšie udržiavať v čistote. Stačí ich dôkladne utrieť vlhkou handričkou. Toto je obzvlášť dôležité, ak plánujete podložku používať pomerne často, napríklad niekoľkokrát denne.

Podložky na cvičenie Hop-sport

V ponuke Hop-Sport sú pohodlné, kvalitné tréningové podložky s rozmermi 80-83 cm x 61 cm. Všetky sú protišmykové a vďaka materiálom, z ktorých boli vyrobené, nerobia problémy s udržiavaním čistoty. Medzi modelmi značky Hop-Sport nájdete podložky NBR a TPE.

NBR nie je nič iné ako syntetická guma. Vyznačuje sa veľmi dobrým odpružením a flexibilitou. Podložky vyrobené z materiálu NBR majú tzv nízka tvarová pamäť, čo znamená, že nie sú náchylné na deformáciu. Aj po intenzívnom používaní sa vracajú k svojej správnej štruktúre. Vďaka skvelému odpruženiu sú ideálne na dynamickú jogu alebo fitness. Okrem toho sú rohože NBR extrémne ľahké.

TPE alebo termoplastická pena je materiál podobný gume. TPE podložky sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti vlhkosti a poškodeniu, ako aj deformácii. Ak podložku intenzívne používate a hľadáte produkt s výnimočnou odolnosťou, model TPE bude perfektný. TPE je na druhej strane menej odolný voči chemikáliám a teplote. Starostlivosť by mala prebiehať s čo najmenším použitím chemikálií alebo prostriedkov určených špeciálne pre tento typ materiálu.

Fitness podložky Hop-Sport sa líšia aj hrúbkou. V ponuke sú modely s hrúbkou:

  • 0,6 cm,
  • 1 cm,
  • 1,5 cm.
Vďaka takejto rozmanitosti modelov je možné podložku na cvičenie vybrať podľa vašej aktivity. A aká podložka bude vhodná pre konkrétne typy tréningov?

Ak cvičíme jogu alebo relaxačné cvičenia, lepšou voľbou bude relatívne tenká podložka. Tu dobre poslúžia modely s hrúbkou 0,6 cm, ktoré zabezpečia vysokú stabilizáciu tela. Hrubšie modely sú zároveň mäkšie a môžu spôsobiť ťažkosti pri udržiavaní rovnováhy pri vykonávaní statických pozícií. Tenká podložka na cvičenie skvele poslúži aj pri rolovaní s masážnym valcom.

Podložky na cvičenie s rukoväťami

V prípade kondičného tréningu alebo cvikov pre zdravú chrbticu bude lepšou voľbou podložka na cvičenie s väčšou hrúbkou – 1 alebo aj 1,5 cm. Tento typ tréningu si totiž vyžaduje viac odpruženia. Hrubšia podložka umožnila pohodlné cvičenie v akejkoľvek polohe – aj na chrbte a bruchu.

Niektoré modely fitness podložiek Hop-Sport sú vybavené praktickými otvormi na zavesenie a držadlami na prenášanie. Podložku na cvičenie s otvormi je možné zavesiť napríklad na stenu. Modely s rukoväťami odporúčame najmä ľuďom cvičiacim v teréne alebo tým, ktorí si podložku berú so sebou na hodiny fitness. Tieto typy podložiek na cvičenie sú pohodlnejšie na prepravu a skvele poslúžia aj mimo domova.

Výber správnej podložky na cvičenie je veľmi dôležitý, pretože je základom dobre vedeného tréningu, či už doma, vonku alebo vo fitnescentre. Vďaka nej sa izolujeme od studenej zeme, znížime riziko bolestivých odrenín a ochránime telo pred otlakmi. Používaním podložky na cvičenie sa budeme môcť 100% sústrediť na tréning a cítiť sa bezpečne.

A ktorá podložka na cvičenie je najlepšia? Odpoveď môže byť len jedna. Najlepšia podložka na cvičenie je vhodná pre našu aktivitu a telesné parametre! Podľa toho, či vykonávame tréningový plán do rytmu hudby, zameriavame sa na cviky posilňujúce chrbticu alebo cvičíme jogu, vyberajme si podložku určenú pre druh vykonávanej činnosti. Ak sa chystáme brať podložku so sebou na hodiny fitness mimo domova – vonku alebo do telocvične – dbajte na praktické doplnky ako: rukoväte alebo zaisťovacie popruhy uľahčujúce transport.

Už viete, aký typ podložky bude pre vás najlepší? Určite si prezrite celý sortiment našich fitness podložiek v rôznych farebných variantoch a vyberte si ten správny model pre seba!

Obľúbené