Vytvorené

14 Mar 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci silový tréning / Športové vybavenie a potreby / Bradlá / Hrazdy

Dobrý domáci tréning by mal byť všestranný, preto musí obsahovať rôzne druhy cvičení. Odporúča sa najmä kombinovať pohybové aktivity, a tak rozvíjať telo holisticky. Okrem silového a mobilizačného tréningu sa oplatí robiť aj kalistenické cvičenia. Väčšinu z nich zvládnete na hrazdách a bradlách dostupných v predajni Hop-Sport. Tentokrát vám však chceme odporučiť špeciálny model – hrazdu s háčikmi. Vďaka nej si vytvarujete úžasnú postavu, ale aj rozviniete horné svalové partie. Prítomnosť háčikov vám umožní namontovať ďalšie vybavenie, napríklad TRX popruhy, vďaka ktorým bude váš tréning ešte pestrejší.

Príťahy na hrazde - aké sú výhody?

Príťahy na hrazde sú jedným zo základných kalistenických cvikov, ktoré ovplyvňujú rozvoj svalov a zlepšujú vytrvalosť. Sú založené na použití vašej telesnej hmotnosti. Cvičenie príťahov je založené na prirodzených a bezpečných pohyboch. Môže ich vykonávať doslova každý, kto sa naučí správnu techniku. Existuje veľa rôznych variantov príťahov, diferencovaných z hľadiska dráhy pohybu alebo prítomnosti vonkajšej záťaže.

Na uľahčenie tréningu si môžeme pomôcť odporovými gumami alebo vykonaním iba negatívneho pohybu, teda spúšťacej fázy. Pre sťaženie cviku však môžeme vyskúšať príťahy na jednej ruke alebo použiť prídavnú záťaž.

Vďaka príťahom na hrazde si všimnete v rýchlom tempe uspokojivé výsledky. Na rozdiel od zdania nepôsobí len na ramenné svaly. Do pohybu sa zapájajú aj svaly hrudníka, brucha a chrbta.

Na hrazdu sa možno zachytiť nadhmatom alebo podhmatom. Technika, ktorú používame, ovplyvňuje zapojenie do práce vybrané svalové skupiny.

Príťahy s nadhmatom: 

  • svaly ramenného pletenca,
  • široký chrbtový sval,
  • trapézový sval,
  • infraspinatus sval,
  • priamy brušný sval,
  • šikmé brušné svaly,
  • bicepsový sval.


Príťahy s podhmatom: 

  • bicepsový sval,
  • široký chrbtový sval,
  • svaly ramenného pletenca,
  • horný trapézový sval
  • veľký prsný sval.

Jedným z viditeľných efektov príťahov na hrazde je rozvoj horných častí tela. A to všetko v domácich podmienkach, pretože toto zariadenie nezaberie príliš veľa miesta. Jeho skladovanie a montáž nie sú náročné, no dávajú možnosť cvičiť v pokoji a pohode bez ohľadu na počasie.

Príťahy na hrazde Hop-sport
hrazda Hop-sport

Akú hrazdu si vybrať?

Existujú rôzne modely hrázd a bradiel. Môžu byť samostatnou výbavou alebo sa môžu objaviť v hybridných modeloch. Hybridné modely zvyčajne obsahujú hrazdu a bradlá na cvičenie. Cvičenia na oboch doplnkoch sa prirodzene kombinujú a výborne dopĺňajú. Kúpou bradla aj hrazdy si doma vytvoríte miesto pre komplexný tréning.

V ponuke predajne Hop-Sport nájdete veľa rôznych modelov hybridnej výbavy. Jednými z najlepších sú tréningové bradlá 1016K s hrazdou a expandermi. Toto zariadenie je skonštruované tak, aby zaistilo najvyššiu kvalitu cvikov. Vyznačuje sa pevnou konštrukciou, pričom jednotlivé prvky zariadenia sú nastaviteľné. Má tiež chrbtovú opierku a podrúčky, ktoré umožňujú vykonávať ešte rozmanitejšie cviky na brucho.

Ak však máte záujem o kúpu menšieho zariadenia, dobrou voľbou bude tréningová bradlá s hrazdou HS-1007K. Tento typ zariadenia je tiež veľmi všestranný pri použití a obsahuje vstavané bradlá, hrazdu a opierku chrbta s podrúčkami. Jeho nepochybnou výhodou je skutočnosť, že nezaberá veľa miesta a ľahko sa inštaluje (pripevňuje sa na stenu). Okrem toho má hrazdička veľmi odolnú štruktúru odolnú intenzívnemu používaniu a je vybavená špeciálnymi rukoväťami pokrytými protišmykovým materiálom.

Bradlá s hrazdou - výhody

Špeciálnym typom hrazdy je model s háčikmi. Montuje sa do zárubne, takže nemusíme vŕtať otvory do stien či stropu. Nevyžaduje si ani špeciálny priestor v dome či byte. Okrem toho je dilatačný systém bezpečný pre zárubňu. Montáž a používanie hrazdy ju neporušuje a nespôsobuje poškodenie dverí.

Hrazdu je možné nastaviť otočením dopredu alebo dozadu. Pred kúpou sa však oplatí zistiť, do akej miery je daný model regulovaný a či sa v našom dome či byte nenachádzajú neštandardné dvere na mieru.

Najlepšie rozperné tyče obsahujú doplnkové vybavenie, napríklad vo forme hákov. Dávajú možnosť zavesenia doplnkového vybavenia, napríklad TRX popruhov. Vďaka nim sa náš tréning môže stať pestrejším a výrazne sa zvýši počet cvikov, ktoré budeme vykonávať.

TRX je skratka pre Total-body Resistance Exercise, čo je v tomto prípade gravitácia. Pásky sa veľmi ľahko používajú a poskytujú veľa priestoru v kontexte školenia. Cvičenia s TRX sú označované ako závesné cviky. Tento termín pochádza zo skutočnosti, že počas tréningu je jedna z častí tela najčastejšie vo vzduchu. Automaticky tak vzniká nestabilné prostredie, v ktorom musí naše telo viac pracovať.

TRX tréningy sú obzvlášť účinné pre svaly dolnej časti tela. Jedným z najobľúbenejších cvikov, ktoré v rámci nich môžeme robiť, sú bulharské drepy s nohou na TRX. Stačí jednu nohu vložiť do oboch držiakov popruhu a druhú stabilne stáť na podlahe. V tejto polohe by mali byť obe nohy narovnané. Pohyb iniciujeme pokrčením kolena prednej nohy. Vykonávame pohyb dole, kým stehno nie je rovnobežné so zemou. V pozícii vydržíme 1-2 sekundy a dynamicky sa vrátime do východiskovej polohy. Opakujte cvičenie na tej istej nohe určitý počet krát, potom vymeňte strany.

cvičenie TRX
Obľúbené