Vytvorené

29 Jún 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Športové vybavenie a potreby / Fitness zariadenia / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness

Začať s fyzickou aktivitou je výzva a držať sa svojich predsavzatí je kľúčom k úspechu. Plánovanie a stanovenie tréningových cieľov sú dôležité kroky, ale skutočné výzvy vytvára až realizačná fáza. Realita, nedostatok času a výhovorky môžu podkopať našu motiváciu. V dôsledku toho môže dokonca viesť k úplnému opusteniu cvičenia.

Nestačí si kúpiť členstvo do posilňovne, obuv a športové oblečenie, ak nemáme vhodnú mobilizáciu na vykonávanie tréningu. Technika cvičenia, strava, progres – to všetko je nesmierne dôležité, no bez správnej mobilizácie nepríde úspech. V práci na tvarovaní postavy ide o základnú záležitosť. Je to naša vnútorná motivácia, ktorá nás núti cvičiť aj napriek nedostatku energie či zlej nálade. Tá istá motivácia nás tiež bráni siahnuť po ďalšej porcii jedla alebo fast foodu a ženie nás k tomu, aby sme si v tréningu udržiavali pravidelnosť. Nie je však čo podvádzať – nie vždy tréning stihneme, nie vždy sa na to budeme cítiť, nie vždy sa nám bude chcieť – správny postoj zameraný na dosiahnutie cieľa nás však prinúti nie úplne vzdať, aj napriek menším zakopnutiam.

Zlé počasie za oknom robí z tréningu to posledné, na čo myslíte? Alebo je možno ísť von na pizzu s priateľmi lákavejšie ako dvíhať činky alebo robiť kardio sám? Znie to  povedome? Nezáleží na tom, ako to bolo predtým, dôležité je, že teraz to môžete zmeniť! Máme pre vás 8 spôsobov, ako sa efektívne motivovať k tréningu!

Rôzne druhy motivácie

Motivácia k tréningu je potrebná nielen na začatie dobrodružstva so športom, ale aj a možno predovšetkým na vytrvanie v tréningovej rutine. Samotná motivácia je definovaná ako súhrn faktorov, ktoré nás stimulujú konať, teda v tomto prípade vykonávať vybranú pohybovú aktivitu. So správnou motiváciou môžeme:

  • vytrvať vo vykonávaní pravidelných tréningov,
  • užívať si svoju aktivitu,
  • povzbudzovať sa,
  • necítiť toľko úsilia, ktoré do činnosti vkladáme, ako v skutočnosti je.
Môžeme sa motivovať rôznymi spôsobmi. Uľahčuje to fakt, že máme k dispozícii dva spôsoby motivácie: vnútornú a vonkajšiu. Čo to znamená? Vnútorná motivácia je osobná potreba, ktorá vzniká, keď je motiváciou samotná činnosť. Daná činnosť je pre nás natoľko atraktívna, že nás poháňa k akcii, ktorá vo výsledku prináša uspokojenie. To, čo robíme, nás baví a vnímame to ako príležitosť na realizáciu nášho potenciálu.

Vonkajšia motivácia na druhej strane prichádza zvonka. Úlohu vykonávame z povinnosti získať odmenu alebo sa vyhnúť trestu. Konáme preto, že chceme získať niečo, čo chceme, alebo aby sme sa vyhli získaniu niečoho, čo nechceme. Hoci sa vonkajšia motivácia často považuje za menej žiaducu, v skutočnosti hrá obrovskú úlohu, keď vnútorná motivácia zlyhá. Potom je oveľa jednoduchšie udržať si produktivitu a vytrvať v akcii napriek nedostatku túžby.

Oba typy motivácie sú preto veľmi dôležité pre podporu nášho rozvoja. Zárukou dosiahnutia cieľa je spojenie metód vnútornej a vonkajšej motivácie! Takáto kombinácia je najjednoduchšia a najrýchlejšia cesta k úspechu!

Premeňte vedomosti v praxi – 8 efektívnych spôsobov, ako sa motivovať k tréningu

Niektoré spôsoby motivácie sa môžu zdať celkom intuitívne, iné stojí za to ich podrobnejšie rozobrať. Tu je 8 účinných metód, ktoré naozaj fungujú!

V rozsahu vnútornej motivácie:


1. Vyberte si aktivitu, ktorá vás baví

Ideálnym riešením by bolo, keby sme si fyzickú aktivitu nespájali s niečím nepríjemným, do čoho sa musíme nútiť. Preto sa oplatí vybrať si taký typ tréningu, ktorý nás jednoducho baví. Sme rôzni, preto sú naše potreby a očakávania rovnako odlišné. Nie každý má rád beh alebo zdvíhanie činiek. Pre udržanie motivácie k tréningu by sa preto mala daná forma fyzickej námahy vyberať individuálne. Na začiatku vašej tréningovej cesty sa oplatí vyskúšať cvičenia s fitness doplnkami. Sú pomerne jednoduché na prevedenie a zároveň veľmi efektívne a obľubujú ich široké spektrum používateľov, a to vďaka ich kompaktným rozmerom a širokej škále cvikov, ktoré s nimi možno vykonávať.

2. Presne definujte svoje ciele a kontrolujte ich

Aby sme na začiatku mohli kontrolovať svoj pokrok, je dôležité si konkrétne zadefinovať, čo a kedy chceme dosiahnuť. Namiesto všeobecného „schudnem“ predpokladajme napríklad „schudnem 4 kg za 3 mesiace“. Vďaka tomu sa nám budú ľahšie kontrolovať účinky a viditeľný pokrok na merateľných parametroch bude motivovať do ďalšieho tréningu.

Cvičenie vo dvojici

3. Ak je pre vás cvičenie osamote nudné, nájdite si tréningového partnera

Pre ľudí, ktorí sa ťažko motivujú k samostatnému cvičeniu, je tréning s inou osobou východiskom z takejto situácie. Vidina stretnutia s niekým, koho máme radi a zdieľame spoločnú vášeň, nás okamžite poháňa k činu. Aj keď samotná aktivita nie je mimoriadne motivujúca, niekedy je hlavným motivačným faktorom stretnutie s inou osobou.

4. Súťažte

Pre niektorých je najväčšou motiváciou súťažiť a vyzývať ostatných. Ak to chcete urobiť, môžete sa staviť s tréningovým partnerom, prihlásiť sa na skupinové kurzy alebo sa zúčastniť súťaží. Túžba po víťazstve sa môže stať naším cieľom sama o sebe a jej vedľajším efektom môže byť realizácia tréningových predpokladov.

Čo však robiť, keď sa chceme starať o svoju postavu, kondíciu či zdravie a nenachádzame vnútornú motiváciu? Kedy sa nám v daný deň vôbec nechce? Keď prejdeme horším obdobím, v ktorom cvičenie už neprináša také uspokojenie? Kedy máme chuť tráviť čas sami? Alebo nemáme radi súťaživosť alebo nás žiadna z foriem fyzickej aktivity neláka? Na pomoc prichádzajú metódy vonkajšej motivácie.

1. Povedzte o svojom cieli inej osobe. Nechajte túto osobu kontrolovať váš pokrok

Ak je pre nás fyzická aktivita iba cestou k cieľu, no nevieme sa motivovať, stojí za to povedať o svojich domnienkach druhému. Môže to byť člen rodiny, priateľ alebo osobný tréner. Túžba vyzerať dobre v očiach toho druhého nás často núti urobiť viac.

2. Dávajte si odmeny

Doprajte si odmenu za dosiahnutie vašich tréningových cieľov. Môže to byť napríklad nový tréningový úbor alebo obľúbený snack v rámci vybočenia z diéty. Ocenenia však nemusia nevyhnutne súvisieť so športom. Rovnako dobre, po dosiahnutí cieľa môžete ísť napríklad do kina s vedomím, že sa vám podarilo urobiť ďalší krok za svojím cieľom. Vďaka drobným cenám vám určite neminie motivácia do ďalšej práce.

3. Pripravte si zoznam skladieb na počúvanie pri cvičení alebo film/seriál, ktorý si počas cvičenia pozriete

Faktorom, ktorý zlepšuje atmosféru počas tréningu, je hudba. Môžete si vytvoriť zoznam skladieb svojich obľúbených skladieb. Vďaka tomu bude aktivita spojená s niečím príjemným a tréning vám ubehne oveľa rýchlejšie.

Podobnú úlohu zohráva aj zapnutie filmu alebo seriálu pri cvičení. Toto riešenie funguje obzvlášť dobre pre kardio jednotky.

4. Nájdite si svoj športový idol

Mnoho ľudí sa inšpiruje profesionálnymi športovcami. Ak takého máme, vieme ho napodobniť prístupom k športu a efektívnym tréningom. To vám výrazne pomôže implementovať vaše vlastné tréningové predpoklady.

Zhrnutie

Bez správnej motivácie je ťažké dosiahnuť uspokojivé výsledky. Nedostatok podnetov konať skôr či neskôr spôsobí, že sa vzdáme. Najlepšia motivácia pre tréning pochádza z vnútorných potrieb, ale dôležitá je aj vonkajšia motivácia, t. j. konanie s cieľom dosiahnuť odmenu alebo vyhnúť sa trestu. Bez ohľadu na našu motiváciu je často potrebné viesť vnútorný dialóg, ktorý nám pomôže uprednostniť fyzickú aktivitu.

V čase, keď sa fyzická aktivita zdá nezmyselná a ciele sú vzdialené a nedosiahnuteľné, zamyslime sa nad dobrými stránkami cvičenia a malými krôčikmi, ktoré sa dajú rozdeliť na cestu k cieľu. Zamyslime sa nad výhodami toho, čo robíme a predstavme si seba po dosiahnutí želaných výsledkov. Potom nám neostáva nič iné, len vstať a ísť rovno na tréning! Nezabúdajme, že sny potrebujú pomoc, aby sa splnili!

Obľúbené