Vytvorené

29 Jún 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Akupresúrne podložky

S neustálym pokrokom civilizácie sa naše životy neustále menia. Jednou z týchto zmien je fakt, že pohybovú aktivitu čoraz častejšie nahrádzame sedavým spôsobom života. Pracujeme a odpočívame v statickej polohe. Tieto zmeny vo fungovaní človeka vyplývajú z vedeckého a technologického pokroku, ktorý nastal v posledných desaťročiach. V dnešnej dobe je myseľ oveľa viac namáhaná ako naše telo. Duševnú prácu, a teda sedavý spôsob života, vykonáva asi 70 % profesionálne aktívnych ľudí, zvyčajne asi 8 hodín denne. Práca však nie je jediným časom počas dňa, kedy zostávame v sede. Sedíme pri dochádzaní do práce a z práce, jeme a relaxujeme po dlhom dni. Nehybnosť a nesprávne držanie tela nás sprevádza veľkú časť dňa, aj keď na to naše telo nie je prispôsobené.

Dlhodobý nedostatok fyzickej aktivity je tzv hypokinéza, ktorá má devastujúci účinok na organizmus, viditeľná vo všetkých systémoch ľudského tela.

Čo sa deje s naším telom, keď sedíme príliš dlho?

Dlhodobé sedenie  má negatívne účinky hlavne na pohybový aparát. Telo sa snaží kompenzovať nesprávne držanie tela pri sedení, čo následne vedie k adaptácii.

Keď väčšinu času trávime v sede, nevyužívame celý rozsah pohybu v kĺboch. To má za následok skrátenie a kontrakciu svalov. Naše telo sa stáva menej pružné a svaly stuhnú. Čím dlhšie tento stav trvá, tým ťažšie je obnoviť pôvodný stav. V dôsledku toho môže dokonca dôjsť k degeneratívnym zmenám.

Dlhé sedenie nemá rád najmä krk a ramená. Práca pri počítači často spôsobuje ťahanie hlavy dopredu, čo vedie k napätiu svalov chrbta, krku a ramien. Ak sa to stane zvykom, môže to viesť k stuhnutiu krku a bolesti, ako aj k vzniku tzv vdovský hrb, teda vada držania tela charakterizovaná viditeľným zhrubnutím na báze krku.

Imobilita má okrem už spomínaných vplyvov nepriaznivý vplyv aj na chrbticu. Ak sú svaly, ktoré stabilizujú telo, slabé, nedokážu udržať chrbticu v prirodzenej polohe. To môže viesť k nezdravému vyklenutiu driekovej chrbtice a posunu krčnej chrbtice dopredu. Okrem toho dochádza k poškodeniu medzistavcových platničiek, ktoré sú neustále vystavené tlaku a kolapsu, čo bráni ich správnemu prekrveniu. Ischemické medzistavcové platničky sa stávajú zdrojom problémov s diskopatiou.

Nefungujú správne len paraspinálne svaly, ale aj zadok, brucho a nohy, ktoré strácajú silu a ochabujú. Zníženie ohybnosti kĺbov, najmä bedrových, spôsobuje ťažkosti pri dynamickom pohybe. Navyše pri sedení sa môže v dôsledku tlaku na cievy objaviť mravčenie v dolných končatinách.

obezita, veľké brucho a boky

Dôsledky sedavého životného štýlu pre vnútorné orgány

Mnohí z nás si uvedomujú negatívny vplyv dlhodobého sedenia na náš pohybový aparát. Napriek tomu si často neuvedomujeme, že sedavý spôsob života má aj iné nepriaznivé účinky.

Zmeny v pohybovom systéme sú len jednou stranou mince. Sedenie obmedzuje rozsah pohybu chrbtice, rebier a bránice, čo vedie k poruchám dýchacieho systému. Dôsledkom tohto stavu sa stáva nedostatočné okysličenie krvi (známe ako saturácia). V dôsledku toho je ťažké správne okysličiť vnútorné orgány.

Negatívne na nehybnosť reaguje aj náš pankreas. Pri dlhšom sedení je naša inzulínová citlivosť narušená, čo má za následok nadmernú produkciu inzulínu týmto orgánom. V dôsledku toho stúpa hladina cukru v krvi, čo podporuje priberanie a môže viesť k cukrovke, vážnym ochoreniam pankreasu a dokonca aj rakovine hrubého čreva.

Tento stav negatívne ovplyvňuje aj činnosť srdca. Vysoká hladina cukru a cholesterolu vedie k zhoršeniu stavu tohto orgánu, čím sa zvyšuje riziko mŕtvice alebo srdcového infarktu.

Zhrbený postoj pri sedení tiež neprospieva zdraviu čriev. Ich prirodzené funkcie sú narušené, čo následne môže viesť k rozvoju závažných ochorení tohto systému. K obezite a nadváhe prispieva aj sedavý spôsob života.

Sedavý spôsob života má okrem fyzických následkov negatívny dopad aj na psychiku. Chronická únava a neustále informačné bombardovanie sú typické pre ľudí, ktorí trávia dlhé hodiny pred obrazovkou počítača alebo notebooku. To následne vedie k pocitu únavy a nedostatku motivácie konať, ba až k strate radosti zo života.

Ako si chrániť zdravie a predchádzať negatívnym vplyvom sedavého spôsobu života?

Uvedomenie si, koľko negatívnych účinkov spôsobuje dlhodobé sedenie, môže spôsobiť úzkosť. Existujú však účinné spôsoby, ktoré môžeme uplatniť, aj keď si naša práca vyžaduje veľa hodín sedenia. Nemali by sme sa deprimovať – musíme len prijať vhodné opatrenia! Existuje množstvo metód, ktoré nám umožnia chrániť naše telo pred negatívnymi následkami sedavého spôsobu života.

Najdôležitejšia je správna poloha tela pri sedení. Pri práci by ste mali dbať na ergonomickú polohu tela. Základné pravidlá sú:

  • Nohy položené rovno na podlahe
  • Pokrčené kolená, boky a lakte v uhle asi 90-100 stupňov
  • Poskytovanie podpory pre chrbticu
  • Pri sedení vo vzpriamenej polohe, nastavte monitor na úroveň očí
Dôležité je aj zavedenie aktívnych prestávok počas pracovnej doby. Každú hodinu vstaňte na 5 minút od stola. Môžeme si v tomto čase zacvičiť nejaké jednoduché cvičenia alebo ísť na krátku prechádzku.
sedavá práca

A čo zvyšok dňa? Aby sme minimalizovali negatívne účinky dlhodobého sedenia, mali by sme sa aspoň 60 minút denne venovať fyzickej aktivite. Nemusíme ísť hneď na intenzívne cvičenie do fitness centra, ak nás takéto aktivity nebavia. Môžeme si vybrať rýchlu chôdzu, jogging, bicyklovanie, plávanie alebo cvičiť doma pomocou fitness doplnkov alebo akupresúrnej podložky. Dôležité je vybrať si aktivitu, ktorá vás baví. Kľúčom je skutočne sa intenzívne hýbať, cítiť fyzickú únavu a spokojnosť s prácou, ktorú naše telo vykonáva.

Okrem toho by sme sa vždy, keď je to možné, mali zamerať na spontánnu fyzickú aktivitu. Do práce môžeme jazdiť na bicykli alebo pešo, používať schody namiesto výťahu, zaparkovať auto ďalej od cieľa, telefonovať v stoji alebo pri chôdzi atď. Tieto zdanlivo jednoduché zmeny sú zásadné pre predchádzanie negatívnym vplyvom sedenia.

Pamätajte, že naše zdravie je v našich rukách. Aktívnym konaním, starostlivosťou o správne držanie tela pri sedení a pravidelnou fyzickou aktivitou môžeme účinne čeliť negatívnym vplyvom sedavého spôsobu života.

Zhrnutie

Naše telo bolo stvorené prírodou, aby bolo v neustálom pohybe – chôdza, beh a všetka fyzická aktivita. V dnešnej dobe však väčšina z nás trávi veľa hodín sedením, pripútaní k písaciemu stolu a po skončení práce často relaxujeme v tichu s telefónom v ruke. Tento sedavý spôsob života, ktorý sa stal našim zvykom, vedie k väčšej únave, lenivosti a náchylnosti na rôzne choroby. Takéto správanie sa nám môže v budúcnosti vypomstiť.

Aby ste tomu zabránili, je nevyhnutná pravidelná fyzická aktivita. Musíme si uvedomiť, že ako ľudské bytosti sme stvorení k pohybu a naše telo to nevyhnutne potrebuje, aby správne fungovalo. Je dôležité, aby sme si uvedomili, že každý druh činnosti je zdravie. Bez ohľadu na to, aký šport si vyberieme, je nevyhnutné, aby sme sa hýbali a porušili rutinu sedenia! Pravidelné cvičenie posilní naše telo a dodá nám energiu. Okamžite si všimneme rozdiel v našej pohode. Dbajme teda na to, aby nás každý deň v rámci našich možností sprevádzal pohyb.

Obľúbené