Vytvorené

31 Máj 2021

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Tréningové plány / Športové vybavenie a potreby / Hrazdy

Na úvod možno tréning hornej časti tela rozdeliť na príťahy s nadhmatom a podhmatom. Pri našom tréningu by sme mali brať do úvahy obidva vzorce, aby sme udržali rovnováhu a primerané proporcie sily a postavy.

Príťahy sú súčasťou tréningu chrbtových svalov.Toto cvičenie je jedným z najlepších spôsobov na rozvoj svalov hornej časti chrbta, ale vyžaduje si veľa sily. Mnoho ľudí podceňuje toto cvičenie, keďže nejde o najľahšie cvičenie.
Toto cvičenie rozvíja mnohé svaly ako napr.biceps, brachiálne a radiálne svaly. Správny tréning hornej časti tela zahŕňa rovnaký počet príťahov. Oplatí sa dodržiavať túto zásadu, aby sa zabrínilo mnohým disproporciám v držaní tela, ako napr. v dôsledku príliš vyvinutých prsných svalov v porovnaní so svalmi, ktoré ťahajú lopatku.

Spôsob držania hrazdy

Pri hrazde rozdeľujeme tri hlavné spôsoby držania: s nadhmatom, s podhmatom a neutrálne príťahy. Tieto tri spôsoby rozlišujú nielen to, ako chytíme tyč, ale môžeme aktivovať aj mierne odlišné svaly, ktoré pracujú v danom pohybe. Na úvod možno tréning hornej časti tela s použitím hrazdy rozdeliť na príťahy s nadhmatom alebo podhmatom. Pri našom tréningu by sme mali brať do úvahy obidva vzorce, aby sme udržali rovnováhu a primerané proporcie sily a postavy. Dôležitým aspektom je aj typ hrazdy (hrazda na stenu, na strop ) informácie z čoho je hrazda vyrobená, ako ľahká a jednoduchá je jej montáž, akú nosnosť poskytuje.

Príťahy s nadhmatom

V tejto variante zapájame do práce svaly chrbta viac ako pri príťahoch s podhmatom alebo s neutrálnym hmatom. Ruky sú umiestnené tak, aby vonkajšia strana ruky smerovala k nám. Tento typ príťahu je najťažší, pretože pri práci používame menej svalov paží, a teda hlavnú prácu tu preberá náš chrbát. Tomuto štýlu by sa mali vyhnúť ľudia s bolesťami alebo častými poraneniami ramien.

Príťahy s podhmatom

Príťahy s podhmatom - v porovnaní s príťahmi s nadhmatom je tento variant oveľa ľahší, pretože existuje stisk, pri ktorom je dlaň otočená k nám. Následne časť práce prevezme biceps.

cvičiaci príťahy s neutrálnym hmatom

Príťahy s neutrálnym hmatom

Príťahy s neutrálnym hmatom - Príťahy so stupňom náročnosti sú podobné príťahom s podhmatom. Ako názov napovedá, ruka v zovretí je neutrálna a časť práce preberajú svaly hornej končatiny (biceps, brachiálne a radiálne svaly). Ľudia, ktorí majú problémy s ramenami alebo zápästiami, by pri cvičení nemali mať žiadne nepríjemné bolesti.

Ako začať s príťahmi?

Príťahy, ako už bolo spomenuté vyššie, nie sú najjednoduchšími cvikmi, ale ak do nich vložíte veľa práce a motivácie, výsledky si všimnete veľmi rýchlo. Na začiatku sa nemusíme tlačiť do hlbokej vody a „zápasiť“ s hrazdou. Stačí si vybrať správne produkty dobrej kvality, pomocou ktorých ľahko dosiahnete vytúžené efekty.

Uľahčuje nám to hlboko rozvinutý trh so športovým vybavením a príslušenstvom pre cvičenie.

Hrazdy v ponuke Hop-sport

V ponuke Hop-sport nájdete rôzne hrazdy. Nástenné hrazdy, hrazdy do dverí, hrazdy na strop, ale aj univerzálne hrazdy na cvičenie, ktoré môžete ľahko namontovať na stenu alebo na strop. Montáž je jednoduchá. Domáca hrazda na cvičenie je ideálnou pomôckou na posilňovanie, keďže nezaberá veľa miesta. Hrazda na cvičenie vám ponúka posilňovať s vlastnou váhou. Cena, rozmery a celkové parametre hrazdy sa líšia podľa konkrétneho modelu. Pre vytúžené efekty sa pri výbere sústreďte aj na informácie z čoho je hrazda vyrobená, akú nosnosť poskytuje . Konštrukcia a možné posilňovanie je základom pre bezproblémové cvičenie na hrazde. Nástenná hrazda a hrazda na dvere, ktorá si získala popularitu medzi cvičencami bude vhodná pre začiatočníkov, ale aj pokročilých. Každá hrazda zaručuje inú nosnosť. Konštrukcie modelov z ponuky Hop-sport je odolná a montáž je nesmierne jednoduchá a ľahká. Každá hrazda z našej ponuky poskytuje inú nosnosť: 

  • Hrazda HS-M050DP: maximálna nosnosť 150 kg , minimálna dĺžka od 60 maximálna 100 cm 
  • Hrazda HS-M070DP: maximálna nosnosť 200 kg , minimálna dĺžka od 70 maximálna 100 cm 
  • Hrazda HS-2001K:Šírka profilov konštrukcie je 25 mm. Nosnosť 210 kg.

Iné metódy cvičenia na hrazde

1) Na hrazdu jednoducho zaveste odolnú odporovú gumu a vložte jedno koleno alebo chodidlo do závesnej odporovej gumy a sklopte ju do východiskovej polohy (urobte previs). Takáto guma nám v závislosti od odporu uľahčuje pohyb.

2) Na druhú metódu učenia sa  nepotrebujeme žiadne ďalšie vybavenie. Potrebujeme iba váhu vlastného tela! Pri tejto technike sa spúšťame na hrazdu z vyššej polohy, takže brada je nad hrazdou, potom sa ju snažíme pomaly spúšťať dole.

Nasadenie a pracovitosť vás určite odmení rýchlymi výsledkami , ktoré nemusíte hľadať vo fintess kluboch. Na hrazde je možné cvičiť priamo doma. Posilňovacie v domácom prostredí môže priniesť vytúžené efekty. 

Navštívte nás na našej stránke a sledujte nás na sociálnych sieťach . Veľa štastia!

Obľúbené