Vytvorené

28 Sep 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci silový tréning / Športové vybavenie a potreby / Tyče

Silový tréning nemôže prebiehať bez záťaže, ktorá stimuluje naše svaly. Aby ste ju mohli zdvihnúť, budete potrebovať tyč – zariadenie, na ktoré môžete umiestniť závažia vo forme kotúčov. Zvyčajne má podobu rovnej tyče so závitovými koncami, na ktorých je umiestnená záťaž. Tyčes dodatočnou záťažou sa odborne nazývajú veľké činky. Cvičenie s tyčami je základom silového tréningu a prípravy na iné druhy cvičenia.

Ak chceme začať cvičiť s tyčami, musíme si vybrať správne vybavenie. Existuje niekoľko typov tyčí a každá z nich je určená na trochu iné cvičenia. Rozlišujeme medzi inými: olympijskú tyč a rovnú tyč.

Aký je rozdiel medzi týmito dvoma typmi? Ktorý si mám vybrať pre seba? Odpovede na tieto otázky nájdete v článku nižšie.

Čo je to olympijská tyč a aké sú jej vlastnosti?

Olympijské tyče boli vytvorené pre profesionálov a ľudí, ktorí to so silovými športmi myslia vážne. Charakteristickým znakom olympijských tyčí je ich väčší priemer ako štandardné tyče, ktorý je 50 mm. Konce olympijských tyčí sú založené na otočných ložiskách, ktoré umožňujú voľné otáčanie záťažových častí, čo zaisťuje väčšiu plynulosť tréningu a zanedbateľné riziko zranenia. V tejto rodine tyčí nájdeme rovné olympijské tyče, mierne ohýbané olympijské tyče a silne ohýbané tyče.

Z hľadiska veľkosti sú olympijské tyče rozdelené do dvoch skupín:

  • mužské olympijské tyče
  • ženské olympijské tyče
Rozdiel medzi nimi je vo veľkosti a hmotnosti. Toto sú požiadavky Medzinárodnej vzpieračskej federácie.


Mužská olympijská tyč má dĺžku 220 cm a hmotnosť 20 kg. Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že štandardné tyče začínajú na dĺžke 120 cm, rozdiel je značný.

Ženská olympijská tyč je dlhá 210 cm a váži 15 kg. Je to mierny rozdiel oproti verzii venovanej mužom, ale je diktovaný odlišnou anatomickou stavbou mužov a žien. Obe olympijské tyče môžu mať nosnosť až 680 kg.

Rovná tyč - výhody a nevýhody v porovnaní s olympijskou tyčou

Rovná tyč je štandardná verzia tyče. Dodáva sa v rôznych dĺžkach, od veľmi krátkych až po tie, ktoré súperia s olympijskými tyčami. Jednotlivé modely sa preto líšia aj hmotnosťou. Z tohto dôvodu sú rovné tyče lepšie pre začiatočníkov, ktorí sa práve učia techniku cvičenia. Môžu si zvoliť ľahšiu tyč a s menšou váhou si ľahšie osvoja správne pohybové vzorce.

Na druhej strane olympijské tyče sú určené pre pokročilých alebo stredne pokročilých ľudí. Mali by s nimi cvičiť ľudia, ktorí už cviky dokonale ovládajú. Olympijské tyče navyše vďaka rotačnému zakončeniu menej zaťažujú zápästia. Medzi ďalšie výhody priamych olympijských tyčí patria:

  • väčšia odolnosť - tyč je vystavená oveľa väčšiemu používaniu a viac pádom,
  • technický chrómový povrch - poskytuje veľmi vysokú ochranu proti oderu, je odolný voči potu, poskytuje dodatočnú pevnosť a výraznú tvrdosť povrchu,
  • lepšia povrchová priľnavosť - zaisťuje väčšiu istotu, že sa vám tyč nevyšmykne z rúk.

Cvičenie s použitím olympijskej tyče

Rozdiely medzi olympijskou tyčou a rovnou tyčou už poznáme. Teraz je čas analyzovať, aké cvičenia s nimi môžete robiť.

Rozdiel medzi cvikmi, ktoré robíme s rovnou tyčou a s olympijskou tyčou, nie je príliš veľký. Na oboch typoch tyčí môžeme cvičiť podobne. Najväčší rozdiel v cvikoch je viditeľný, keď porovnáme krátku rovnú tyč s olympijskou tyčou. Venujú sa trochu iným cvikom.

Olympijská tyč je vhodná predovšetkým na precvičovanie hornej časti tela, ako sú ramená, hrudník a chrbát. Najpopulárnejšie cvičenia hornej časti tela s olympijskou tyčou sú:

  • vytláčanie v lehu,
  • vytláčanie v sede,
  • veslovanie,
  • zdvíhanie veľkej činky zo zeme
Nič vám však nebráni používať olympijskú tyč aj pri precvičovaní nižších svalových partií ako sú nohy a zadok. Medzi najčastejšie vykonávané cviky spodnej časti tela s olympijskou tyčou patria:
  • mŕtvy ťah,
  • cviky, pri ktorých je tyč umiestnená okolo krku, napríklad výpady alebo drepy.
cvičenie s veľkou činkou

Cvičenie pomocou štandardnej rovnej tyče

Začiatočníci sa môžu naučiť techniku vyššie uvedených cvikov pomocou klasickej rovnej tyče. Vďaka tomu, že rovná tyč je dostupná v ľahších verziách, je ľahšie kontrolovať hmotnosť. Aby ste sa dostali k vyšším tréningovým zaťaženiam, najdôležitejšie sú základy. Len dodržiavaním správnej techniky cvičenia si môžete vychutnať očakávané výsledky a bez zranení.

Okrem toho je rovná tyč dostupná aj v krátkej verzii. Využíva sa pri iných druhoch cvikov, najmä pri cvikoch na hornú časť tela. S rovnou tyčou môžeme precvičiť ramená, biceps a triceps. Môžeme s ňou vykonávať cvičenia ako:

  • ohýbanie predlaktí podhmatom a nadhmatom,
  • vytláčanie tyče spoza krku nad hlavou,
  • úzky bench press,
  • vytiahnutím tyče až k brade.

Štandardné tyče sú dostupné v súpravách pozostávajúcich z modelov rôznych dĺžok a v kombináciách s ohýbanými tyčami. Zakúpením takejto sady tyčí sa otvára možnosť vykonávať ešte širšiu škálu cvikov s činkami.

Rozdiely v technike a stabilizácii pri použití olympijskej tyče a rovnej tyče

V tejto chvíli môže veľa ľudí napadnúť otázku: Bude veľký rozdiel v používaní olympijskej tyče a štandardnej tyče pri cvičení? A hoci by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že to tak nie je, v určitom štádiu napredovania bude rozdiel dramatický.

Olympijská tyč má väčšiu odolnosť. Zdvíhaním ťažkých váh sa môžeme cítiť istejšie. Tento typ tyče je odolnejší voči ťažkému používaniu a pádom. Chrómovaný povrch poskytuje vysokú ochranu proti oderu a potu a tiež spevňuje štruktúru tyče. Otočné rukávy poskytujú väčšie pohodlie pri intenzívnom tréningu znížením tlaku na zápästia.

To všetko má vplyv na udržanie správnej techniky a stabilizáciu pri cvikoch. Pri tréningu s ťažkými váhami je veľmi dôležité, aby ste sa pri používaní tréningového náčinia cítili sebaisto a bezpečne.

Ako si vybrať správnu tyč pre vaše tréningové potreby?

Pri kúpe činky do domácej posilňovne musíme brať do úvahy dva aspekty – našu pokročilosť a cviky, ktoré hodláme vykonávať. V prvom prípade sa oplatí úprimne odpovedať na otázku: v akom štádiu napredovania sme v tréningu a bude pre nás daný typ tyče vhodný? Nezabudnite, že olympijská tyč sa odporúča pre pokročilých alebo stredne pokročilých ľudí a štandardná tyč pre ľudí, ktorí len začínajú svoju tréningovú cestu.

Druhým aspektom je typ cvičení, ktoré chceme robiť. Ak plánujeme vykonávať viackĺbové cvičenia, najlepšou voľbou bude dlhá tyč: olympijská alebo štandardná. Ak však chceme popracovať na ramenách, bicepsoch a tricepsoch, je lepšie zvoliť krátku rovnú tyč. V prípade veľkých domácich posilňovní môžeme skúsiť kúpiť sadu rôznych druhov hrazd.

Bez ohľadu na to, ktorú tyč si vyberiete, stojí za to vybrať produkty, ktoré sú odolné a majú ďalšie vybavenie, ako sú drážkované časti rukoväte alebo závitové konce. Vďaka nim budeme môcť cvičiť bezpečne, bez ochrany a zároveň efektívne stimulovať svaly.

Tyče Hop-sport

V predajni Hop-Sport nájdete štandardné aj olympijské tyče rôznych dĺžok. Naša ponuka zahŕňa tyče rovné, mierne ohýbané a silne ohýbané. Najnáročnejší používatelia, ktorí hľadajú špecializované činky, nájdu v našej ponuke aj tyč na mŕtvy ťah.

Všetky naše tyče sú vyrobené z vysoko kvalitnej, celoliatej ocele s chrómovou povrchovou úpravou. Spolu s tyčou dostanete aj objímky, ktoré pripevnia závažia k tyči.

Ak chcete komplexný silový tréning, ktorý zahŕňa rôzne svalové skupiny, bude dobrý nápad zakúpiť si sadu činiek. Toto riešenie vám umožní diverzifikovať vaše tréningy poskytnutím rôznych stimulov pre svaly.

Zhrnutie

Nepochybnou výhodou tréningu s tyčami, či už štandardnými alebo olympijskými, je fakt, že máme k dispozícii nespočetné množstvo cvikov, ktoré môžeme vykonávať. Pohybové vzorce zas naše telo rýchlo zakóduje.

Ďalšou výhodou tréningu s činkou je možnosť takmer neobmedzeného rozširovania záťaže. Keď sa rozvíjame a zvyšujeme silu, môžeme ľahko napredovať v tréningu.

Rozmýšľate nad výberom tyče na cvičenie? Pozrite si celú ponuku predajne Hop-Sport!

Ak chcete zlepšiť vzhľad svojej postavy, zvýšiť silu alebo vybudovať hmotu, určite si vyberte pre seba tú správnu tyč a začnite cvičiť ešte dnes!

Obľúbené