Vytvorené

28 Sep 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Fitness zariadenia / Cyklotrenažéry

Správne nastavenie cyklotrenažéra je základným prvkom prípravy na cvičenie. Do veľkej miery od toho závisia efekty tréningu a správna práca svalov. Najmä začiatočníci by si mali cyklotrenažér správne nastaviť vrátane nastavenia výšky sedadla, riadidiel a vzdialenosti medzi nimi, aby nedošlo k zraneniu, ktoré by odrádzalo od ďalšieho tréningu. Ide o veľmi dôležitú činnosť, ktorá ovplyvňuje bezpečnosť a efektivitu cvičení. Ako si teda pred tréningom správne nastaviť cyklotrenažér?

Správne nastavenie cyklotrenažéra - nastavenie sedadla

Sedadlo by sa malo nastaviť ako prvé, pred začatím cyklistického tréningu. Na jeho nastavenie je potrebné, aby ste sa k nemu postavili vzpriamene a okraj  bedrovej kosti by mal byť podľa typu stacionárneho bicykla asi 3 centimetre pod sedadlom. Mal by sa vykonať aj test päty. Aby ste to dosiahli, sadnite si na cyklotrenažér a položte pätu na pedál a začnite pomaly pedálovať. Keď je chodidlo v spodnej polohe, noha by mala byť takmer rovná – len mierne pokrčená v kolene.

Pri správnom horizontálnom umiestnení sedadla by vaše ruky mali pohodlne spočívať na riadidlách a byť mierne ohnuté v lakťoch. Keď sú kľuky rovnobežné s podlahou, jabĺčka prednej nohy by mala byť vertikálne nad osou pedálu. Dôležité je, že ak sa panva pri pedálovaní kýve, znamená to, že pedál je nastavený príliš vysoko. Na druhej strane, ak je koleno príliš ohnuté v dolnej časti nohy, znamená to, že sedadlo je nastavené príliš nízko.

Nastavenie volantu cyklotrenažéra

Volant by spravidla nemal byť vyššie ako vrch sedadla. V praxi je však toto pravidlo relatívne, pretože každý cvičenec si musí nájsť tú najpohodlnejšiu polohu pre seba. Vďaka tomu bude zachovaná rovnováha polohy na stacionárnom bicykli a nebude sa narúšať pri pedálovaní. Pre začiatočníkov alebo pokročilých ľudí v oblasti indoor cyclingu, ktorí bojujú s problémami s chrbticou, by mal byť volant nastavený asi o dva stupne vyššie. Rovnaká situácia platí aj pre ľudí s nadváhou.

Nastavenie pedálov a vzdialenosti medzi sedadlom a volantom na cyklotrenažéri

SPD pedály sa často používajú v cyklotrenažéroch kvôli intenzite cvičenia a vlastnostiam, ktoré sú dôležité pri tréningu. Preto je dôležité vybrať si správnu obuv a následne nastaviť samotné pedále. Využiť môžete aj takzvané špičky, do ktorých dáte normálnu obuv. V prípade prvej možnosti je potrebné nastaviť silu zovretia, aby ste v prípade potreby mohli rýchlo vybrať topánku z SPD. V prípade špičiek však stačí pásik pevne zapnúť, aby sa topánka nevyšmykla, ale ani neobmedzovala možnosť tak urobiť v prípade naliehavej potreby.

Z pohľadu človeka, ktorý začína jazdiť na cyklotrenažéri v oblasti indoor cyclingu, je dôležité aj nastavenie vzdialenosti medzi volantom a sedadlom. Na jej optimálne určenie sa používa jednoduchá metóda. Najprv narovnáte ruky tak, aby sa lakeť dotýkal okraja sedadla a prostredník sa dotýkal strednej časti volantu. Je dôležité, aby ruky a prsty boli narovnané. Dodatočne si môžete skontrolovať aj to, či  vám pri státí nebude prekážať volant.

Obľúbené