Vytvorené

28 Sep 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nevyhnutné tréningové doplnk / Podložky na cvičeni / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness

Dokonalá podložka na jogu – čo treba zvážiť pri výbere?

Cvičenie jogy má mnoho výhod pre telo aj myseľ. Dodáva energiu, zlepšuje náladu, zvyšuje fyzickú kondíciu a zabezpečuje lepšiu pohodu! Výhody, ktoré ponúka, vyvolávajú veľký záujem. Odhaduje sa, že na svete cvičí jogu okolo 300 miliónov ľudí a toto číslo stále rastie. Ste aj vy cvičencom jogy? Alebo možno len chcete začať svoje tréningové dobrodružstvo?

Bez ohľadu na to, v akom štádiu sa nachádzate, určite viete, že cvičenie jogy si vyžaduje určité základné tréningové pomôcky. Absolútne nevyhnutná je podložka na cvičenie, bez ktorej sa tréning pravdepodobne nezaobíde. Práve tu vykonávame všetky jogové pozície, tzv ásany. Pohodlie, ktoré poskytuje, sa premieta do spokojnosti s cvičením a dokonca aj s výsledkami, ktoré dosahujeme.

V článku nižšie vám pomôžeme vybrať funkčnú podložku na jogu. Poradíme vám, aká podložka bude vhodná a na čo si dať pri jej výbere pozor.

Prečo je správna podložka na jogu dôležitá a ako ovplyvňuje váš tréning?

Takmer každý si uvedomuje, že cvičenie jogy sa vykonáva na podložke. Málokto sa však pýta prečo. Nestačil by kúsok podlahy? Ak chceme k tréningu pristupovať zodpovedne, cvičiť správne a dosiahnuť zamýšľané výsledky, spomínaný kus podlahy sa ukazuje ako nedostatočný. Cvičenie týmto spôsobom vás vystavuje zraneniam a nezabezpečuje stabilné držanie tela.

Niektoré polohy vykonávané na podlahe sú nepríjemné, a preto je rozsah pohybu obmedzený. To znamená, že nevyužívame celý potenciál nášho tela. Cvičením na dobrej podložke na jogu sa vykonávanie ásan stáva pohodlnejším a vďaka tomu môžeme dosahovať lepšie tréningové výsledky.

Podložka tiež poskytuje protišmykový povrch. To chráni vaše ruky a nohy pred pohybom. Vykonávanie pozícií v stoji sa napríklad stáva oveľa bezpečnejším, pretože naše telo sa na zemi nešmýka.

Podložka na cvičenie má navyše tlmiaci účinok. To znamená, že odľahčuje oporné body v konkrétnych polohách. Poskytuje tak ochranu kĺbov a znižuje ich nadmerné zaťaženie.

Okrem toho má podložka na jogu ďalšiu dôležitú funkciu. Už nesúvisí s naším telom, ale skôr s duševnou sférou. Vďaka podložke si vytvárame vlastný priestor na cvičenie. To je veľmi dôležité v prípade skupinových cvičení v škole jogy, ale aj doma. Rozkladanie podložky pripomína akýsi rituál, ktorý navodzuje stav pokoja a koncentrácie. Priestor, ktorý doma každodenne využívame, sa vďaka podložke premení na našu súkromnú zónu na cvičenie jogy.

Hrúbka podložky na jogu – ako ovplyvňuje pohodlie a tlmenie nárazov?

Na trhu nájdete rôzne hrúbky podložiek na jogu. Najčastejšie majú hrúbku od 1 mm do 8 mm. Princíp je jednoduchý – čím väčšia hrúbka podložky, tým lepšie odpruženie pre kĺby a kosti. Nie každá hrúbka rohože však bude vyhovovať každému. Výber správnej podložky závisí od typu jogy, ktorú cvičíte a ako a kde ju budete používať.

Na cesty sa najčastejšie používajú veľmi tenké podložky v rozmedzí hrúbky 1-2 mm. Na jednej strane dávajú pocit stability a poskytujú protišmykové vlastnosti a na druhej strane vážia menej a zaberajú oveľa menej miesta. Tento typ podložky sa v každodennej praxi neodporúča, aj keď má tiež svoju skupinu priaznivcov.

Podložky v rozsahu 3-4 mm sú modely strednej hrúbky. Poskytujú dobré odpruženie a odporúčajú sa pre pokojnejšie cvičenie jogy. 3 mm podložky sú vhodné pre ľudí, ktorí preferujú cvičenie na tvrdšom povrchu a 4 mm podložky sú vhodné pre ľudí, ktorí preferujú miernejšie podmienky.

Podložky v rozmedzí 5-8 mm sú najhrubšie podložky určené na jogu. Poskytujú vysoké odpruženie. Poskytujú veľmi dobrú izoláciu a najviac chránia kĺby. Ak vykonávame intenzívny a dynamický jogový tréning, mali by sme zvoliť tento typ podložky na jogu.

Materiál podložky na jogu – záleží na tom?

Najlepšie podložky na jogu sú najčastejšie vyrobené z materiálov ako PVC, PU, alebo TPE. Okrem toho tu nájdeme aj podložky z gumy, prírodného korku či juty. Materiál ovplyvňuje najmä tlmenie nárazov a protišmykový efekt.

PVC podložky sa vyznačujú vysokou životnosťou. Sú prakticky nezničiteľné. Ani pri veľmi intenzívnom používaní po veľmi dlhú dobu nejavia známky opotrebovania. Navyše sa o ne veľmi ľahko stará. Dokonca ich možno prať v práčke. Protišmykovosť PVC podložiek v závislosti od modelu môže byť označená ako dobrá alebo veľmi dobrá.

PU podložky majú niekoľko nepopierateľných výhod. Polyuretán je veľmi príjemný na dotyk a poskytuje veľmi vysoké protišmykové vlastnosti. Na podložke sa môžeme cítiť sebavedomo. Ruky a nohy sa vám nebudú šmýkať – ako pri tichom cvičení, tak aj pri intenzívnom tréningu, keď sa potíte. PU materiál je však dosť jemný. Preto sa oplatí starať sa o PU podložku opatrne a vyhnúť sa škrabancom. Starostlivosť by sa mala vykonávať s použitím čo najmenšieho množstva chemikálií.

TPE, teda termoplastická pena, je materiál podobný gume. TPE podložky sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti vlhkosti, poškodeniu a deformácii. Ak podložku používame intenzívne a potrebujeme veľmi dobrú odolnosť doplnku, model TPE bude fungovať perfektne. Podobne ako PU podložky, aj modely vyrobené z termoplastickej peny sú menej odolné voči vonkajším faktorom a pri ich čistení sa treba vyhýbať chemikáliám.

Tipy a triky pri kúpe podložky na jogu pre začiatočníkov

Pri výbere podložky na jogu by ste mali venovať pozornosť aj ďalším vlastnostiam. Niektoré z najdôležitejších sú:

  • veľkosť vybraného modelu a prispôsobenie telesným parametrom (výška/váha),
  • možnosť skladania a prepravy,
  • značky na podložkách, ktoré pomáhajú udržiavať správnu polohu tela.
Veľkosť vybraného modelu podložky by sa mala individuálne prispôsobiť cvičiacej osobe.

Dôležité je, aby sa na ňom dalo pohodlne ležať. Štandardné rozmery podložiek na cvičenie sú od 173 do 183 cm na výšku a približne 61 cm na šírku. Táto veľkosť zaisťuje komfort používania nižším aj vyšším osobám

Hrúbka a materiál podložky na cvičenie ovplyvňujú schopnosť zložiť ju a prepraviť. Dôležitá je aj váha vybraného modelu. Najobľúbenejšie sú podložky zvinuté do rolky, ktoré sa dajú zaistiť dodatočnými páskami.

Ďalšou dôležitou vlastnosťou, na ktorú treba dbať pri výbere podložky na jogu, je označenie, ktoré vám pomôže zaujať správnu polohu tela. Tieto typy podložiek sú vhodné najmä pre začiatočníkov, ktorí svoje dobrodružstvo s tréningom jogy ešte len začínajú. Špeciálne označenia, tzv vyrovnávacie línie pomáhajú pri správnom prevedení jednotlivých ásan a správnom umiestnení rúk a nôh na podložke.

Podložky na jogu značky Hop-sport

V ponuke Hop-Sport sú podložky na cvičenie rôznych hrúbok a mnohých farieb. Špeciálnu pozornosť si zaslúži podložka na jogu z 0,5 mm hrubého PU materiálu. Poskytuje veľmi dobré tlmenie pohybov a zabraňuje skĺznutiu tela, čo zaisťuje, že sa počas cvičenia budete cítiť bezpečne. Je vhodná pre pokojný aj dynamický tréning jogy. Tento model podložky je okrem skvelej priľnavosti vybavený aj inovatívnym systémom s názvom alignment lines, ktorý pomáha pri cvičení ásan prostredníctvom značiek, ktoré označujú správne umiestnenie rúk a nôh na podložke. Vďaka týmto zariadeniam sa tréning stáva ešte pohodlnejším. Podložka je navyše príjemná na dotyk a umožňuje trénovať doma aj vonku.

Zhrnutie

Výber správnej podložky na cvičenie jogy je veľmi dôležitý. Je základom úspešného tréningu, či už doma, vonku alebo vo fitnescentre. Vďaka nemu zabezpečíme stabilné držanie tela, tlmenie nárazov a ochranu kĺbov. Izolujeme sa aj od studenej zeme a znižujeme riziko zranenia. Vďaka použitiu podložky na jogu sa náš tréning stáva pohodlnejším a môžeme sa 100% sústrediť na cviky.

Ale ktorá podložka na jogu je najlepšia? Na túto otázku môže byť len jedna odpoveď. Najlepšia podložka na jogu je tá, ktorá nám sedí. Musí zodpovedať typu cvičenia, ktoré vykonávame, miestu tréningu a parametrom nášho tela. Ak si karimatku hodláme brať so sebou často mimo domova, dbajte na praktické doplnky ako obal či ochranné popruhy, ktoré uľahčia prepravu.

Už viete, aký typ podložky na jogu bude pre vás najlepší? Určite si pozrite ponuku podložiek na cvičenie Hop-Sport a začnite cvičiť s nami!

Obľúbené