Vytvorené

30 Sep 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci silový tréning / Športové vybavenie a potreby / Tyče

Silový tréning je nevyhnutnosťou prakticky v každej posilňovni a fitness centre. V tomto prípade je dôležitá nielen technika, ale aj správne nastavenie záťaže. Pre mnohých začiatočníkov je samotná hmotnosť tyče informácia, ktorej nevenujú pozornosť. To isté platí pre výber vhodného modelu pre danú cvičebnú pozíciu. Aké parametre teda činky majú? Koľko váži ohýbaná, rovná a olympijská tyč?

Koľko váži tyč zvyčajne používaná v posilňovni?

Pravidelní návštevníci posilňovní a kulturisti si nevedia predstaviť tréning bez použitia činky. Takéto vybavenie môžu používať aj začiatočníci, no výber optimálnej záťaže je mimoriadne dôležitý. Je dôležité mať na pamäti, že hmotnosť činky a tyče sú rozdielne. Rôzne hodnoty sú ovplyvnené okrem iného šírkou a priemerom tyče. Okrem toho je dôležitý aj materiál, z ktorého je zariadenie vyrobené. Obyčajný chróm je najlacnejší a najmenej odolný, no jeho tvrdá verzia bude menej náchylná na zničenie. Na trhu sú aj modely z iných kovových zliatin, napríklad čierny zinok alebo oveľa lacnejšie plasty.

Tyče sú zariadenia, ktoré sa dajú použiť na rôzne druhy tréningu doma aj v posilňovni. Činka sa najčastejšie skladá z oceľovej tyče, ktorú uchopíte rukami. Koniec je vyrobený z otočných objímok a na ne sú umiestnené kotúče. Dôležité je, že dámske a pánske tyče sa líšia hmotnosťou. Prvý je kratší a oveľa ľahší. Hmotnosť je približne 15 kg, pričom hmotnosť mužskej tyče je 20 kg.

Druhy tyčí a ich hmotnosti

Tyče sú dostupné v niekoľkých variantoch. Objavujú sa tu rovné, ohýbané alebo takzvané mriežkové typy. Prvým z nich je oceľová tyč, ktorú používame na zdvíhanie závažia na  hrudník alebo ramená. Je tiež ideálna na robenie drepov. Toto je najuniverzálnejší typ a užitočný na vykonávanie mnohých rôznych tréningov.

Ohýbaná tyč má tvar ohnutej tyče. Primárne sa používa na cvičenie bicepsov a tricepsov. Mriežková tyč je však vhodná len na silový tréning bicepsov a tricepsov. 

Pevná tyč je vo vnútri úplne vyplnená, takže jej hmotnosť je vyššia. Menšie modely vážia od 5 do 9 kilogramov. Najťažšia je olympijská tyč, ktorú používajú najmä muži – váži cca 20 kilogramov.

Aké rozmery majú činky?

Činky sa skladajú z tyče, závažia a svoriek, vďaka ktorým kotúče nepadajú a zaisťujú bezpečnosť cvičenca. Ceny tohto zariadenia sa líšia. Hmotnosť kotúčov a tyče je len jedným z parametrov, pretože nemôžeme zabúdať, že ide o ďalšie rozmery. Netreba zabúdať ani na to, že na trhu je dostupných niekoľko rôznych typov tyčí, ktorých použitie závisí od účelu zariadenia. Činky s hriadeľom majú väčšinou dĺžku do 50 cm, ohýbané tyče majú dĺžku cca 120 – 150 cm a rovné a olympijské tyče až nad 2 metre.

Obľúbené