Vytvorené

28 Sep 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nákupný sprievodca / Nevyhnutné tréningové doplnk / Podložky na cvičeni / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Podlahy do posilňovne

Fitness podložky alebo podložky na cvičenie sú lacnejším, ale veľmi užitočným tréningovým doplnkom. Sú užitočné ako doma, tak aj v profesionálnych fitness centrách. Nevhodne zvolená alebo príliš lacná môže výrazne zhoršiť výsledky a kvalitu cvikov. Dá sa tréningová podložka nejako nahradiť? Čo si vybrať namiesto tréningovej podložky?

Najdôležitejšie vlastnosti podložky na cvičenie

Aj keď trénujete v profesionálnom fitness centre, vždy je lepšie mať so sebou vlastnú podložku, než používať podložku, ktorú zdieľa a používa veľa ľudí. Kvalitná podložka na cvičenie plní niekoľko dôležitých funkcií:

  • oddeľuje od studenej podlahy,
  • chráni pokožku,
  • zaisťuje pohodlie počas tréningu,
  • absorbuje pot,
  • znižuje hluk.

Niektorí ľudia, najmä začiatočníci, predpokladajú, že gymnastické podložky možno nahradiť napr. karimatkou. Má termoizolačné vlastnosti, je mäkká a používa sa pri turistike alebo ako podložka do spacieho vaku. Nemá však vlastnosti požadované od tréningovej podložky. Tepelnoizolačná fólia sa po podlahe ľahko kĺže a ľahko premokne.

Aká bude najlepšia tréningová podložka?

Najlepšia tréningová podložka je predovšetkým taká, ktorá splní očakávania užívateľa a bude prispôsobená vykonávanej fyzickej aktivite. Profesionálne podložky sú predovšetkým zárukou bezpečnosti. Pri výbere správneho produktu by ste mali brať do úvahy okrem hrúbky a materiálu aj pružnosť, priľnavosť a rozmery podložky. Veľkosť by mala zodpovedať výške používateľa a ľahko sa rolovať. Dodatočne sa odporúča skontrolovať možnosť prania podložky alebo iného spôsobu čistenia.

Matrac na cvičenie ako alternatíva podložky?

Gymnastické matrace sa používajú predovšetkým na cvičenie, ktoré si vyžaduje dobrú ochranu tela a izoláciu od zeme. Absorbujú kinetickú energiu a veľmi dobre tlmia hluk vznikajúci pri cvičení, pričom poskytujú vynikajúce odpruženie. Na gymnastických matracoch je možné vykonávať mnoho rôznych typov tréningov. Ich najväčšou výhodou je veľký rozmer a hrúbka.

V porovnaní s tréningovými podložkami zaberajú matrace oveľa väčšiu plochu a dajú sa spojiť s inými matracmi pomocou suchého zipsu, čím vznikne veľká, oddelená zóna na cvičenie. Najlepšie modely majú aj pohyblivé segmenty, ktoré umožňujú ich zloženie na niekoľko častí. Veľké rozmery cvičebných matracov umožňujú vykonávať zložitejšie tréningy a chrániť podlahu na väčšej ploche.

Hrúbka gymnastických matracov chráni cvičenca pred odreninami či otlakmi aj pri najintenzívnejších tréningoch. Kvalitné produkty sú navyše veľmi odolné a vodeodolné, čo z nich robí skvelý doplnok pre intenzívny tréning.

Podložka na cvičenie alebo matrac?

Keď zvažujete výber medzi podložkou na cvičenie a matracom, je potrebné zvážiť niekoľko kľúčových aspektov. Podložka na cvičenie je kompaktnejšie a špecializované riešenie, ideálne pre rôzne cvičenia, ako je joga, pilates a strečing. Zaisťuje stabilitu a pohodlie pri cvičení a chráni cvičenca aj podlahu. Na druhej strane, gymnastický matrac môže byť všestrannejší, slúži nielen na cvičenie, ale aj na oddych, meditáciu a iné aktivity. Matrac na cvičenie je vhodnejší na gymnastiku, akrobatické alebo rehabilitačné cvičenia. Konečný výber závisí od vašich preferencií, typu tréningu, zamýšľaného použitia a dostupného priestoru.

Obľúbené