Vytvorené

28 Sep 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci silový tréning / Nákupný sprievodca / Športové vybavenie a potreby / Tyče

Ohýbanú tyč najčastejšie využívajú ľudia, ktorí chcú viac popracovať na svojich bicepsoch a tricepsoch. Na trhu nájdete množstvo rôznych modelov tohto produktu a hoci prekvapia originálnym tvarom, ukážu sa ako mimoriadne efektné. Ohýbaná tyč je univerzálna výbava odporúčaná pre začiatočníkov aj pokročilých, pretože nezaťažuje zápästia.

Aké sú výhody ohýbanej tyče?

Ohýbaná tyč je kovová tyč ohnutá v primeranom uhle, ktorá pri pravidelnom používaní v cvičeniach rýchlo prináša výsledky. Tréning s ohýbanou tyčou zapája biceps do práce vo väčšej miere ako v prípade rovnej tyče. Čím väčší je uhol zlomu, tým lepšie výsledky možno dosiahnuť. Ohyb  tyče má zvyčajne uhol 45 alebo 30 stupňov, čo sa premieta do intenzívnejšej práce svalov predlaktia.

Bicepsové cviky s ohýbanou tyčou sú predovšetkým kvalitnejšie a majú lepšie výsledky a na tom záleží mnohým cvičencom. Ohýbaná tyč umožňuje zvýšiť intenzitu tréningu a zapojenie konkrétnych svalových skupín. Ľudia, ktorí s takýmto vybavením začnú trénovať, môžu zaznamenať lepší pocit zo svalových skupín, ktoré predtým nezaradili do svojich tréningových plánov alebo ich nepociťovali po náročnom tréningu.

Pri výbere jemne ohýbanej tyče alebo silne ohýbanej tyče na cvičenie doma sa oplatí vyhľadať názor skúsenejších alebo zájsť do posilňovne a vyskúšať obe riešenia. Cena takéhoto zariadenia závisí od materiálu, z ktorého je vyrobený, od stupňa rozbitia a od výrobcu.

Cvičenie s ohýbanou tyčou chráni vaše zápästia

Ľudia, ktorí cvičia s veľkou činkou, zápasia s chorobami, ktoré postihujú ich zápästia. Bolesti, preťaženie šliach a kĺbov, zápaly a často pociťovaná slabosť sú štandardnými príznakmi ťažkého a dlhého tréningu s veľkou činkou. Výberom veľkej činky môžete výrazne odľahčiť zápästia a tým znížiť riziko zranenia. Okrem toho pravidelné cvičenia  posilňujú svaly zápästia a predlaktia.

Aké cviky by ste mali vykonávať pomocou ohýbaných tyčí?

Záťaž pridaná na tyč by sa mala zvyšovať postupne a vždy sa prispôsobuje vašim počiatočným schopnostiam. Zdvíhanie závažia by sa malo vykonávať s mierne pokrčenými nohami v kolenách. Okrem toho by začiatočníci mali pamätať na rovnomerné a pokojné dýchanie. Hlboké dýchanie je základom pre správne okysličenie organizmu pri cvičení. Do tréningu s ohýbanou tyčou sa môže zapojiť každý na rôznych úrovniach pokročilosti. Pomocou tohto zariadenia môžete vykonávať:

  • vytláčanie činky nad hlavou z výšky ramien,
  • vytláčanie činky nad hlavou v sede,
  • pritiahnutie činky tesne k brade v stoji,
  • ohýbanie rúk v stoji alebo v sede - tréning bicepsov,
  • ohýbanie rúk za hlavou - tréning tricepsov,
  • pritiahnutie činky k hrudníku z podlahy,

Samozrejme, sú to len ukážkové cvičenia, môže ich byť oveľa viac. To však ukazuje, že silne ohýbaná alebo mierne ohýbaná tyč je univerzálnym vybavením pre rôzne silové cvičenia. Navyše, ohýbaná tyč v sade so závažím je dobrým posilňovacím základom pre ľudí, ktorí dennodenne praktizujú iné súťažné športy.

Ako kúpiť správnu ohýbanú tyč?

Pri plánovaní kúpy ohýbanej tyče na domáci tréning existuje niekoľko kľúčových aspektov, ktorým sa oplatí venovať pozornosť. Najprv si skontrolujte, z akých materiálov je tyč vyrobená - najlepšou voľbou bude celoliata oceľová tyč s dodatočným chrómovaním, ktoré ochráni pred koróziou a navyše prispeje k spevneniu konštrukcie ohýbanej tyče. Ďalším dôležitým parametrom je maximálne zaťaženie tyče – čím vyššia je táto hodnota, tým väčšie sú tréningové možnosti. Okrem týchto kľúčových záležitostí sa oplatí venovať pozornosť aj doplnkovým vymoženostiam, ako sú závitové konce alebo vrúbkované úchopové časti, ktoré zvyšujú komfort a bezpečnosť pri tréningu s činkou. Nakoniec, pri výbere ohýbanej tyče pamätajte na svoje individuálne potreby a tréningové ciele, aby ste si vybrali tú najlepšiu voľbu, ktorá vyhovuje vášmu cvičebnému plánu. Vysokokvalitné, chrómované oceľové tyče sú dostupné v našom internetovom obchode Hop-Sport. Prejdite do kategórie Tyče a vyberte si model, ktorý je pre vás ten pravý.

Obľúbené