Vytvorené

03 Okt 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci silový tréning / Nákupný sprievodca / Športové vybavenie a potreby / Záťažové vesty

Záťažová vesta je jedným z tých produktov, ktoré prinášajú do tréningu veľa výhod, no počulo o nich len pomerne málo ľudí. Aj vy sa pýtate, čo je to ťažná vesta a na čo slúži a ako s ňou cvičiť? V článku nižšie uvádzame odpovede na otázky, čo je to záťažová vesta, ako ju používať, prečo sa s ňou oplatí cvičiť a aké má výhody.

Čo je to záťažová vesta?

V prvom rade stojí za to odpovedať na otázku: čo je to záťažová vesta? Popísané zariadenie sa používa na rôzne druhy cvičení a svojím vzhľadom pripomína taktickú vestu pre špeciálne jednotky. Na rozdiel od nich však nie je nepriestrelný a nemá vrecká na granáty. Namiesto toho je najčastejšie vyrobená z nylonu alebo neoprénu a má vrecká, ktoré umožňujú umiestniť do vnútra závažia určitej hmotnosti, prípadne má rovnomerne rozloženú pieskovú výplň.

Hmotnosť cvičebných viest sa líši a závisí od modelu. Najobľúbenejšie sú vesty s hmotnosťou 10 kg, 15 kg alebo 20 kg. Navyše, s ohľadom na ženy a začiatočníkov, výrobcovia ponúkajú modely s hmotnosťou 3, 5 alebo 7 kg. U niektorých vest je záťaž nastaviteľná, čo znamená, že z nich môžete odobrať zvolené množstvo závažia.

Ako vidíte, výber tréningových viest je pomerne široký, takže si ľahko vyberiete model, ktorý zodpovedá vašej aktuálnej fyzickej kondícii.

Na čo slúži záťažová vesta a ako s ňou cvičiť?

V tomto bode je jasné, že záťažové vesty sú ideálne pre tých, ktorí hľadajú spôsob, ako zvýšiť intenzitu a náročnosť svojich cvičení. Vďaka použitiu vesty sa bežný tréningový plán môže stať diverzifikovanejším a efektívnejším.

Záťažové vesty sú skvelé pre silové aj vytrvalostné cvičenia. Využitie nájdu v individuálnych športoch, ale často ich využívajú aj hráči kolektívnych športov.

Záťažovú vestu môžeme využiť aj pri rozcvičke. Podľa niektorých štúdií môže takéto použitie zvýšiť efektivitu celej tréningovej jednotky a zlepšiť výkon počas samotného tréningu.

Okrem využitia pri tréningu je vesta na cvičenie skvelá aj na domáce práce. Sme limitovaní len vlastnou kreativitou a ak nemáme čas alebo ochotu trénovať, môžeme si vestu obliecť pri upratovaní, záhradke či dokonca varení. Vďaka dodatočnej záťaži budeme môcť pri týchto pravidelných aktivitách spáliť viac kalórií. To zase zvýši energetickú účinnosť a pomôže nám schudnúť.

záťažová vesta Hop-sport

Aké sú výsledky tréningu so záťažovou vestou?

Cvičenie so záťažovou vestou prináša mnoho pozitívnych účinkov. Prvým je chudnutie a spaľovanie zbytočných kalórií, zvyšuje sa intenzita cvičenia, a tak môže byť záťažová vesta jedným z účinných spôsobov podpory tréningu na chudnutie.

Cvičením so záťažovou vestou zároveň zvyšujeme silu a svalovú hmotu. Podporuje silový tréning. Dodatočná záťaž poskytovaná vestou núti svaly pracovať tvrdšie, čo pomáha pri ich rozvoji. Cvičenie s vestou na cvičenie navyše posilňuje vaše kosti. Zvyšuje sa ich pevnosť, tvrdosť a hustota minerálov. To znamená, že kosti sú pevnejšie a menej náchylné na zranenia.

Počas tréningu s vestou môžete tiež zlepšiť svoju stabilitu a rovnováhu a mať pozitívny vplyv na držanie tela. Ak k hornej časti tela pridáme záťaž v podobe vesty, prinútime stabilizačné svaly počas tréningu viac pracovať na udržaní rovnováhy. Pri naklonení v akomkoľvek smere so záťažou je telo okamžite nútené vyrovnať váhu vesty, aby nedošlo k pádu. Týmto spôsobom môžete zlepšiť schopnosť tela udržiavať rovnováhu a stabilitu. Táto funkcia je užitočná nielen pri mnohých športoch, ale aj v bežnom živote. O to dôležitejší sa stáva s pribúdajúcim vekom, kedy sa zvyšuje riziko pádov a s nimi súvisiacich zranení.

Za zmienku stojí aj využitie záťažovej vesty pri bežeckom tréningu. Výskum dokázal, že používanie vesty pri tréningu bežcov zlepšuje bežecký výkon na dlhé aj krátke vzdialenosti.

Ako si vybrať správnu tréningovú vestu?

Na trhu nájdete rôzne typy a modely tréningových viest. Líšia sa najmä hmotnosťou, ale aj použitými materiálmi a typom výplne. Pri výbere prvej vesty dbajte na to, aby jej hmotnosť nepresahovala 10 % vašej telesnej hmotnosti. Odporúčania hovoria, že počiatočná záťaž vesty by mala byť 4-10% telesnej hmotnosti človeka. Dôležitý je aj druh činnosti, ktorú budeme vykonávať. Na vytrvalostné športy sa odporúčajú ľahšie vesty, na silové zasa ťažšie modely.

Existujú aj ďalšie parametre, ktoré by ste mali zvážiť pred zakúpením záťažovej vesty. Ide najmä o:

  • zdroj záťaže – existujú vesty s pevnou záťažou alebo modely, ktoré sa dajú regulovať odopínateľnou záťažou,
  • pohodlie pri cvičení – pri výbere sa oplatí venovať pozornosť tomu, či je vesta vyrobená z mäkkých materiálov šetrných k pokožke,
  • nastaviteľné popruhy na suchý zips – najlepšie je zvoliť zaťaženú vestu s nastaviteľnými popruhmi na prispôsobenie vesty vašej postave.

Ukážkové cvičenia so záťažovou vestou

A ako presne použiť vestu na tréningu? Nižšie uvádzame niekoľko návrhov.

Tréningy, ktoré sa veľmi často vykonávajú s použitím záťažovej vesty, sú kalistenické tréningy – rôzne silové tréningy založené na vykonávaní cvikov s použitím vlastnej váhy tela. Vesta sa dá použiť na všetky cviky na hrazde alebo bradlách. Využijeme ho napríklad na príťahy či dipy. Tréningová vesta sa skvele hodí aj na cviky ako kliky, drepy, výpady, planky či skákanie cez švihadlo. Používanie kalistenickej vesty oživí váš tréning a posunie ho na vyššiu úroveň.

Ďalším typom cvičenia so záťažovou vestou je vytrvalostný tréning. Vesta môže byť dokonalým spoločníkom pri aktivitách ako je beh, bicyklovanie alebo obyčajná chôdza. Oplatí sa ho nosiť aj na dlhšiu prechádzku alebo výstup do hôr.

Ďalším využitím záťažovej vesty je tréning v kolektívnych športoch. Ak sa venujeme športom ako futbal, tenis, hádzaná alebo iné, neváhajte si pred začatím tréningu obliecť ľahšiu záťažovú vestu. Nezabúdajte, že s väčšou záťažou sa intenzita cvičenia zvýši a telo tak zapracuje ešte viac.

Zhrnutie

Záťažová vesta je určite účinnou pomôckou pre tých, ktorí chcú zmodernizovať svoje tréningové plány a zvýšiť intenzitu. Je ideálny pre silový tréning, ale aj pre vytrvalostné aktivity ako beh, chôdza, lezenie, fitness a dokonca aj kolektívne športy.

Nosenie záťažovej vesty vám umožní spáliť viac kalórií, vytvarovať svaly a tiež vám pomôže spevniť kosti, zvýšiť silu a zlepšiť držanie tela.

Chcete si vyskúšať tréning so záťažovou vestou? Prezrite si našu ponuku a vyberte si model, ktorý je pre vás ten pravý!

Obľúbené