Vytvorené

28 Sep 2022

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Fitness zariadenia / Eliptické trenažéry

Pôrod je fyzická námaha porovnateľná s behom maratónu. Vyžaduje si to vysokú vytrvalosť a fyzickú odolnosť. Na ich vybudovanie je potrebný tréning počas tehotenstva. Okrem posilňovacích a relaxačných cvičení je dôležité robiť aj aeróbne cvičenie. Na tento účel bude skvelý tréning na eliptickom trenažéri!

Ako cvičiť na eliptickom trenažéri počas tehotenstva?

Cvičenie na eliptickom trenažéri počas tehotenstva závisí od toho, ako žena trénovala pred otehotnením. Dôležitý je aj trimester tehotnej ženy.

Prvý trimester trvá do trinásteho týždňa tehotenstva a je obzvlášť citlivým obdobím. Toto je fáza, v ktorej sa telo musí prispôsobiť zmenám, ktoré prebiehajú. Pri nej si treba dávať pozor na namáhavú činnosť. Ak ste eliptický trenažér používali pred tehotenstvom, môžete v ňom pokračovať tak, ako je. Ak ste, naopak, doteraz takto necvičili, oplatí sa začať s miernou záťažou a krátkym trvaním cvičenia. Okrem toho by ste mali sledovať svoju srdcovú frekvenciu a udržiavať ju relatívne nízku. U žien, ktoré predtým necvičili, by srdcová frekvencia nemala presiahnuť 140 úderov za minútu. U žien, ktoré boli aktívne pred tehotenstvom - 160 úderov za minútu.

Najlepší čas na cvičenie s eliptickým trenažérom počas tehotenstva je druhý trimester. Začína sa v 14. týždni tehotenstva a pokračuje až do konca 27. týždňa. V tomto štádiu je tehotenstvo stabilnejšie ako v prvom trimestri. Na druhej strane pohybový aparát tehotnej ženy nie je tak preťažený, ako tomu bolo v treťom trimestri. Optimálne je cvičiť 15-30 minút na eliptickom trenažéri.

tehotenstvo

Ako dlho a ako často cvičiť?

Keď začnete cvičiť s eliptickým trenažérom v tehotenstve, je bezpečné začať s 10 minútovým cvičením. Postupne môžete predlžovať trvanie cvičenia, postupom času je možné tréning vykonávať až do 30 minút. Ženy, ktoré sú pred tehotenstvom veľmi aktívne, by nemali cvičiť tak tvrdo ako predtým. Pri tréningu počas tehotenstva by ste mali vynaložiť úsilie, ktoré vám umožní slobodne sa rozprávať. Veľmi dôležitá je aj pravidelnosť – odporúča sa cvičiť aspoň trikrát týždenne.

Tréning v tehotenstve - výhody eliptického trenažéra

Eliptické trenažéry sú bezpečnou výbavou pre tréning v tehotenstve. Nezaťažujú kĺby a zabezpečujú stabilnú polohu cvikov. Cvičenie na eliptickom trenažéri môže prispieť k lepšej tolerancii bolestí sprevádzajúcich pôrod dieťaťa. Navyše je dokázané, že vďaka pravidelnému tréningu je pôrod u tehotných žien kratší.

Akékoľvek navrhované cvičenia by sa mali vykonávať po predchádzajúcej konzultácii s ošetrujúcim lekárom. Okrem toho by sa fitness zariadenia a príslušenstvo mali používať na určený účel.

cvičenie v tehotenstve
Obľúbené