Rotoped - Výhody a nevýhody

Rotoped - Výhody a nevýhody

Obsah

Pri plánovaní nákupu rotopedov si na začiatku často myslíme o najobľúbenejších rotopedoch. Až neskôr pri kontrole ponúk športových obchodov zistíme, že okrem tohto druhu vybavenia existujú tiež horizontálné tréningové rotopedy (inak - ležiace alebo recumbenty). Čo ponúkajú, aké sú výhody a pre koho sú určené? Za to stojí vedieť, pretože pre niektorých je jediný typ rotopedov na ktorých môžu bezpečne cvičiť.

Prezrite si našu ponuku rotopedov .

Recumbent Hop-Sport

So zdravotnými problémami

Recumbenty sa odporúčajú predovšetkým tým, ktorí trpia bolesti chrbta a kvôli predchádzajúcim zraneniam a zraneniam vôbec sa musia obzvlášť starať o bezpečnosť bedrovej oblasti. Horizontálne rotopedy budú tiež výhodným  v prípade problémov s kolenami. Na rozdiel od vertikálneho rotopedu umožňuje užívateľovi prijať veľmi pohodlnú pozíciu. Užívateľ sedí na sedadle so stabilnou opierkou ramien, podobnú kreslu. Vzdialenosť medzi pedálmi a sedlom je oveľa vyššia ako u vertikálnych rotopedov a užívateľ má na tomto rotopede pololežiaciu polohu. Vďaka tomu zachránite kolenný kĺb a chrbticu v bedrovej oblasti od preťaženia lepšie ako s vertikálnym rotopedom. V moderných modeloch jazdných rotopedov, vďaka nastaveniu vodorovnej polohy sedadla a prispôsobenie volantu, môžete ešte lepšie prispôsobiť polohu individuálnym potrebám.

Prezrite si našu ponuku recumbentov .

S významnou nadváhou a pre seniorov

V prípade ľudí s nadváhou horizontálny rotoped funguje oveľa lepšie ako vertikálny, pretože poskytuje užívateľovi väčší komfort a bezpečnosť, zatiaľ čo účinnosť cvičenia vo forme straty zbytočných kilogramov je podobná. Je tiež ideálnym riešením pre ľudí, ktorí sa starajú o schudnutie brucha, pretože tréning na horizontálnom rotopede , vo väčšej miere ako na vertikálnom, zahŕňa prácu brušných svalov. Horizontálny rotoped sa obvykle odporúča tiež pre seniorov, ktorí sa často cítia nepríjemne na sedadle bez operadla vo vertikálnej polohe. Úrovne poskytujú oveľa väčšiu stabilitu a pohodlie.

Recumbent Hop-Sport
Multifunkčný tréningový počíťač

Tréning bez nudy

Pri zvažovaní o nákupe horizontálneho rotopedu by ste sa nemali báť, že výcvik na ňom bude menej atraktívny než na vertikálnom. Moderné modely sú vybavené multifunkčnými počítačmi s Bluetooth, ponúkajú meranie pulzu, telesného tuku, možnosť tréningu s oponentom, rôzne tréningové programy a mnoho ďalších možností. Niektoré modely majú špecializované aplikácie, ktoré Vám umožňujú cvičiť pri prezeraní celého sveta na displeji (napr. Model HS-070L Helix Silver z iConsole + ponúkaný v našom obchode).

Nevýhody horizontálnych rotopédov

S týmito nespornými výhodami aká by mohla byť nevýhoda horizontálneho výcviku na rotopede? Určite veľkosť. Sú zvyčajne väčšie ako vertikálne, čo môže byť problém v malej miestnosti, v ktorej hodláme cvičiť. Avšak stále veľa modelov (ako je napríklad HS-070L Helix) je vybavené transportnými valčekmi, ktoré Vám umožnia po výcviku rýchlo presunúť zariadenie na iné miesto. Nevýhodou je tiež mierne vyššia cena horizontálnych rotopedov, najmä elektromagnetických modelov. Na športových predajniach môžete našťastie často nájsť atraktívne akcie a výpredaje, vďaka ktorým nakupujeme dobré vybavenie tohto typu za naozaj rozumnú cenu.

Transportné kolieska

Premyslený výber

Predtým ak si si rozhodnete kúpiť horizontálny rotoped , bude užitočné navštíviť telocvičňu, kde môžete vyskúšať  bicyklovať na tomto type zariadenia, skontrolujte, či Vám vyhovuje viac ako klasický vertikálný rotoped . Ak máme pochybnosti o našom zdraví, najmä v prípade problémov s chrbticou alebo kolenách, rozhodne je potreba konzultovať sa s lekárom, fyzioterapeutom alebo profesionálnym trénerom. Špecialisti vám určite povedia, ktorý typ rotopedov bude pre Vás najlepším.

Autor: Hop-Sport Redakcia