Vytvorené

26 Nov 2019

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Tréningové plány / Fitness zariadenia / Veslovacie trenažéry

Veslovanie je skvelý spôsob, ako stimulovať všetky svaly tela. Toto zariadenie je ideálnym spôsobom na začatie odbornej prípravy pre ľudí, ktorí predtým nevykonávali žiadne cvičenia a chceli by zlepšiť svoju fyzickú zdatnosť. Zistite spolu s nami, ako by mal vyzerať tréning prvého veslovania pre začiatočníkov.

Aké sú výhody veslovania?

Správnym názvom tohto zariadenia je veslársky ergometer. Cvičením na tomto prístroji napodobňujeme veslovanie vo vode a do práce zapojíme viac ako 90% svalov. Veslovačka vyzerá nenápadne, ale vďaka pravidelnému výcviku na tomto stroji si môžeme rýchlo všimnúť prvé účinky tréningu. Tréning na veslárskom ergometri posilňuje brušné svaly, ramená, nohy, chrbát, hrudník a dokonca aj zadok.

Ako začať trénovať na veslovacom trenažéri?

Počas prvých tréningov nezabudnite na správnu cvičebnú techniku. Pohyb na veslárskom stroji pozostáva zo štyroch fáz, ktoré zahŕňajú priľnavosť, príťažlivosť, vychýlenie a návrat.

Správna technika veslovania:

  • Grip fáza - sedíme na sedle, nohy ohnuté. Pamätajme, že musíme byť blízko zotrvačníka. Snažíme sa zabezpečiť, aby boli krížové kosti kolmé na zem. Pokiaľ ide o ruky, mali by byť rovné, zatiaľ čo zápästia by mali byť v rovnakej výške ako predlaktia. Trup sme mierne naklonili dopredu.
  • Potom ideme do fázy príťažlivosti. Pri narovnávaní nôh jazdíme so sedlom dozadu. V tomto bode je dôležitá práca nôh a ramená sa musia narovnať. Vo chvíli, keď je rukoväť nad Veslovací trenažér HS-030R Boost kolenami, len potom dáme ruky do pohybu.
  • Ďalším dôležitým prvkom školenia je odchýlka. Vyrábame ich, keď sú nohy rovné. Potom potiahneme rukoväť do brucha a trochu sa kývneme, ale nie príliš. Nezabudnite dať predlaktia rovnobežne so zemou.
  • Poslednou fázou je návrat. Tu sa mierne ohneme, posúvame ruky preč, a keď je rukoväť nad kolenom, ohýbame nohy, v dôsledku čoho sa dostávame k zotrvačníku.

Tréning veslovania by mal byť plynulý. Tieto štyri fázy vykonávame jednu po druhej bez zastavenia a zastavenia.

veslovací trenažér Hop-sport

Princípy správnej techniky veslovania

Začneme ťahať nohami, mali by počas tréningu pracovať najviac. Ruky by tiež mali pracovať, ale nie také tvrdé a nezačať s tréningom. Inak sa rýchlo unavíme a školenie nebude také efektívne. Starostlivosť o svaly chrbtice by sme nemali robiť príliš rýchlo, pretože by to príliš vážilo. Snažíme sa držať predlaktia a zápästia neustále v rade, neohýbame ich. Keď sa nachádzame v záverečnej fáze pohybu, ohýbame lakte a nohy by sa v tomto momente mali narovnať.

Je tiež veľmi dôležité nastaviť vhodný odpor, príliš veľký odpor pri prvých cvičeniach rýchlo preťaží kĺby a svaly.

Tyč pomaly pritiahneme k hrudníku a jemne sa opierame dozadu. Avšak tlačenie nohami by sa malo robiť rýchlo a dynamicky. Keď sú nohy rovné, pritlačíme chodidlá k podperám. V okamihu opačného pohybu, keď sú nohy ohnuté, jemne vytiahneme päty z podpier. Popruhy na chodidlách by mali byť umiestnené tak, aby nebránili päte v ťahaní, ale pevne držia chodidlo. Pri cvičení si pamätáme na rovné chrbtové a napäté brušné svaly. Nezakrývame sa, príliš nezdvíhame ruky, zápästia ani lakte. Pamätáme si, že nastavíme odpor ergometra na naše vlastné schopnosti.

Kedy cvičiť

Najlepšie každý druhý deň. Prvý deň stačí 15 minút tréningu. Počas 1 minúty by sme mali urobiť asi 20 ťahov bez veľmi silného odporu. Druhý deň odpočívame. Tretí deň sme však predĺžili tréning na 20 minút, zvýšili opakovanie na 20 ťahov za minútu a mierne zvýšili odpor. Pamätáme si však, že si v priebehu tréningu vezmeme 1 až 2 prestávky po 10 minútach. Štvrtý deň máme prestávku od tréningu. Piaty deň vykonávame 10 minútové cvičenie s rýchlejším tempom 24 ťahov za minútu a väčším odporom. V polovici tréningu sa oplatí urobiť aspoň jednu 5-minútovú prestávku. Šiesty a siedmy deň sa necvičíme.

Ak hľadáte veslovaciu mašinu pre domácu prípravu, pozrite si našu ponuku! Na hop-sport.pl nájdete školiteľov s rôznymi druhmi odporového systému: mechanické, magnetické, magneticko-vzduchové, vzdušné veslárky, ako aj s inovatívnym systémom odolnosti proti vode.

Prezrite si ponuku našich veslovacích trenažérov!

Obľúbené