Vytvorené

29 Sep 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nevyhnutné tréningové doplnk / Relaxačná a zábavná zóna / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Podlahy do posilňovne

Pri cvičení v domácej posilňovni veľa ľudí cvičí na podlahe. Jej povrch však môže byť chladný, nerovný a nepríjemný na dotyk. Z dlhodobého hľadiska má takéto cvičenie za následok modriny, zlozvyky a demotiváciu vykonávať následné tréningy.

Pre bezpečné a príjemné cvičenie sa oplatí chrániť povrch, na ktorom cvičíme, špeciálnou podložkou na cvičenie. Dobrá podložka na domáci tréning má tlmiace vlastnosti a protišmykový povrch zaisťuje bezpečnosť. Cvičenie s podložkou umožňuje vykonávať plnohodnotné tréningové jednotky vrátane rozcvičky, strečingu a kotúľania. Podložka poskytuje aj zvukovú a tepelnú izoláciu. Vďaka tomu môžeme zabudnúť na studený chrbát, tiché údery o podlahu pri následných opakovaniach, ako aj bolesť pri kotúľaní či naťahovaní.

Jedným z typov podložiek dostupných na trhu sú podložky puzzle. Aké sú ich vlastnosti a pre koho sú najlepšie? Na tieto otázky odpovedáme v článku nižšie.


Čo je podložka puzzle a aké je jej využitie v domácnosti?

Puzzle podložky, ako už názov napovedá, sú zvyčajne dostupné vo forme puzzle rôznych veľkostí, ktoré sú navzájom spojené a vytvárajú kompaktný ochranný povrch. Na výpredajovom trhu si môžete kúpiť aj veľké podlahové ochranné žinenky v obdĺžnikovom alebo štvorcovom tvare, pripomínajúce gymnastické matrace.

Puzzle podložky vďaka svojej všestrannosti a takmer neobmedzeným možnostiam vytvárania tvarov plnia rôzne funkcie. Používajú sa pri tréningu, na ochranu podlahy pod vybavením a na izoláciu malých detí od zeme pri hre, vrátane dojčiat.

Základnou formou používania puzzle podložiek je tréning. Tento typ podložky možno použiť na úspešné vytvorenie povrchu na cvičenie. Akékoľvek cviky v ľahu na chrbte alebo v kľaku už nebudú také strašidelné. Tvrdý povrch nebude spôsobovať bolesť a podložka zabráni otlakom a zraneniam. Podložka zvyšuje komfort pri tréningu a robí povrch na ktorom cvičíme mäkkým a nespôsobuje odreniny.

Puzzle podložka pod zariadenia je ďalší spôsob, ako využiť puzzle podložky. Karimatky upravíme ako povrch pre tréningové zariadenia, ktoré ochránia podlahu pred závažiami pre silový tréning (napr. činky, činky, kettlebelly) alebo proti šmýkaniu posilňovacích strojov, ako je bežecký pás, rotoped či eliptický trenažér. Vyhneme sa tak poškodeniu a poškriabaniu podlahy a zvýšime aj stabilitu zariadenia. Karimatka má aj zvukotesné vlastnosti, vďaka ktorým potláča vibrácie a hluk pri rôznych formách aktivity.

Puzzle podložka pre deti je príkladom použitia podložiek v úplne iných kategóriách. Toto použitie chráni dieťa pred tvrdými podlahami, poskytuje bezpečný povrch na hranie a učenie sa nových zručností, napríklad chôdzu. Vďaka puzzle podložkám si môžeme byť istí, že naše dieťa je pri hre v bezpečí a náhodný pád sa neskončí slzami či modrinami.

Výhody puzzle podložky

Puzzle podložky majú množstvo výhod oproti skladaným a rolovaným podložkám. V prvom rade majú oveľa viac aplikácií. Ich veľkosť nie je nijako obmedzená. Najdôležitejšie výhody puzzle podložiek sú:

  • možnosť prispôsobiť veľkosť a tvar puzzle podložke vašim potrebám,
  • jednoduchá montáž a demontáž podložky puzzle,
  • použitie puzzle podložky ako dekoratívneho a funkčného prvku v domácom priestore.
Možnosť prispôsobenia veľkosti a tvaru podložky puzzle vašim potrebám - veľkosť podložky puzzle v ponuke je len príklad. Vďaka neobmedzeným možnostiam kombinovania prvkov si podložku jednoducho prispôsobíte konkrétnym podmienkam miestnosti a priestoru, ktorý máte.

Jednoduchosť montáže a demontáže puzzle podložiek - puzzle podložky sú najpraktickejšie pri skladovaní. Keď sú prvky oddelené a naskladané, zaberajú veľmi málo miesta. Vďaka tomu ich pri cvičení alebo hre s dieťaťom ľahko rozložíme a zložíme vždy, keď to bude potrebné. Napriek hrúbke podložiek puzzle, ktorá je väčšia ako skladaná alebo zrolovaná podložka, nie je problém s ich presúvaním a prepravou. Penové prvky sú tiež veľmi ľahké.

Puzzle podložky ako dekoratívny a funkčný prvok v domácom priestore - puzzle podložky sú nielen skvelé z hľadiska funkčnosti, ale môžu byť aj dokonalým dekoračným prvkom v našej domácnosti. Vďaka nim sa kútik na cvičenie či detská izba premení a nadobudne úplne iný vzhľad.

Keď sa deti hrajú s puzzle podložkami, zlepšujú si motoriku a rozvíjajú svoju predstavivosť. Drobci môžu prvky ľubovoľne vyskladať a pospájať, staršie deti si môžu pomocou puzzle stavať malé i veľké stavby podľa svojich predstáv. Stavba tunela alebo stanu je s puzzle podložkami jednoduchšia. Vďaka tejto skvelej funkčnosti je podložka puzzle skvelá hračka na mnoho rokov!

Ako sa starať o puzzle podložku a udržiavať ju v dobrom stave?

Penovú puzzle podložku by sme mali pravidelne čistiť, aj keď nie je voľným okom viditeľne zašpinená. Najlepšie je len povysávať. Takto sa zbavíme každodenných škodlivín vrátane prachu a roztočov. To má veľmi veľký vplyv na zdravie a pohodu alergikov.

Rovnako jednoduchým spôsobom môžeme podložku puzzle umyť. Stačí použiť vlhkú handričku. V prípade pretrvávajúceho znečistenia môžeme do vody pridať pár kvapiek prostriedku na umývanie riadu. Vyhnite sa však silným čistiacim prostriedkom, ktoré môžu spôsobiť zmenu farby alebo poškodenie podložky. V prípade potreby môžeme každý prvok umyť samostatne.

Kvalitné puzzle podložky nám majú slúžiť dlhú dobu. Sú vyrobené z materiálov, ktoré sú odolné voči opotrebovaniu – vydržia pokrčenie, ohýbanie či skladanie. Pamätajte však, že ostré kefy alebo drôtenky môžu poškodiť štruktúru podložky a spôsobiť chyby v podložke, alebo dokonca viesť k drobeniu materiálu. Z tohto dôvodu sa ich použitie neodporúča.

Puzzle podložky Hop-sport

V našom internetovom obchode Hop-Sport nájdete veľmi šikovné a rýchlo zostaviteľné ochranné podložky puzzle. Okraje prvkov k sebe presne priliehajú a vytvárajú rovný a rovný povrch. Naša ponuka obsahuje sady rohoží pozostávajúce zo 4, 6, 9 alebo 12 kusov.

Dôležitejšie ako tvar podložiek sú však ich vlastnosti. Ovplyvňujú životnosť produktov, ako aj ich špecifické fyzikálne vlastnosti. Ochranné podložky puzzle Hop-Sport sú vyrobené z pružnej a mäkkej EVA peny. Tento materiál je odolný voči nízkym teplotám, nereaguje s chemickými látkami, je vodeodolný a ľahko sa čistí. Poskytuje tiež protišmykový povrch a má tlmiace a izolačné vlastnosti. Vďaka tomu sú puzzle podložky Hop-Sport výborným základom pre tréningové náčinie, no skvele poslúžia aj na tréning či hru s deťmi.

Podložky Hop-Sport Puzzle sú certifikované Štátnym zdravotným ústavom Štátneho hygienického ústavu - Národného výskumného ústavu, čo potvrdzuje kvalitu ich spracovania.

Zhrnutie

Puzzle podložky sa budú hodiť všade tam, kde je potrebná izolácia podlahy. Vítaní budú najmä v domácich telocvičniach a fitnes kluboch. Prevedieme na nich plnohodnotný bezpečný výcvik, ale využijeme ich aj na ochranu podlahy proti ťažkej technike. Bez poriadnej izolácie sa prakticky nedá cvičiť, pretože podlaha je tvrdá a studená. Okrem toho, premiestňovanie alebo pád zariadenia môže viesť k poškriabaniu alebo poškodeniu jeho povrchu. Podložka tiež znižuje hluk pri odložení alebo náhodnom páde tréningového príslušenstva.

Nič vám však nebráni používať puzzle podložky v školách, komunitných centrách či herniach. Ochranné puzzle podložky sú skvelým prvkom dekorácie a dotvorenia detskej izby. Používanie ochranných podložiek v detských izbách zároveň chráni batoľa pred pádom pri učení sa chôdze a pri každodennej hre.

Uvažujete o kúpe puzzle podložky? S našimi podložkami premeníte štandardnú izbu na zónu fyzickej aktivity! Prezrite si celú našu ponuku internetového obchodu Hop Sport a vyberte si model pre seba!

Obľúbené