Vytvorené

07 Dec 2023

Author

Mateusz Kaczmarek

V kategoriích

Nákupný sprievodca / Nevyhnutné tréningové doplnk / Príslušenstvo fitness / Trekingové a Nordic walking palice

Trekingové palice sa tešia čoraz väčšej obľube a je badať, že sa využívajú nielen na horských chodníkoch. Sú skvelé aj na dlhé pešie túry. Aj keď sa niekomu môžu zdať len ako ďalší nepotrebný doplnok, tento názor je mylný. Prečo? Aký je dôvod kúpy trekingových palíc? Ako si vybrať ten správny model?

Aké sú vlastnosti trekingových palíc?

Trekingové palice sú navrhnuté s ohľadom na ergonómiu a funkčnosť. Profilované rukoväte s jemnými výstupkami zaručujú pohodlie a stabilitu úchopu. Sú navyše vybavené popruhmi, ktoré umožňujú zavesiť palice na zápästie, čo sa hodí najmä v náročnom teréne, kde potrebujete použiť ruky, napríklad pri opieraní sa o skaly. Trekingové palice sa skladajú z niekoľkých sekcií, ktoré umožňujú nastavenie ich dĺžky, takže sa dajú prispôsobiť výške užívateľa a meniacemu sa profilu terénu. Mechanizmy rýchleho nastavenia uľahčujú nastavenie palíc a nemusíte pri tom tráviť príliš veľa času. Trekingové palice sú dodávané aj s taniermi, ktoré môžu byť letné alebo zimné. To znamená, že sa vyberajú v závislosti od ročného obdobia, počasia a terénnych podmienok. Ich hlavnou funkciou je zabrániť zaboreniu palíc do mäkkej pôdy alebo hlbokého snehu. Za doplnenie stojí aj to, že na konce tejto výbavy je možné pripevniť gumené koncovky. Ich účelom je chrániť hrot pred rýchlym opotrebovaním na tvrdom povrchu, napríklad asfalte. Navyše zaručujú tlmenie nárazov, čím chránia aj vaše zápästia.

Aký materiál zvoliť pri výbere trekingových palíc?

Dôležité je rozhodnutie o výbere materiálu, z ktorého sú trekingové palice vyrobené. Na trhu dominujú dva varianty palíc – hliník a uhlíkové vlákno. Každý z týchto materiálov má svoje vlastné jedinečné vlastnosti, ktoré môžu ovplyvniť výber užívateľa. Uhlíkové vlákno je veľmi ľahké, čo je dôležitá výhoda pre ľudí, ktorí chcú minimalizovať záťaž pri cestovaní. Vysoká tvrdosť a

tuhosť tohto materiálu ovplyvňuje ich odolnosť voči statickému zaťaženiu, no zároveň môžu byť nevýhodou z hľadiska životnosti, pretože uhlíkové vlákna sú krehké a pri dynamickom zaťažení môžu byť náchylné na praskliny. Palice vyrobené z hliníka, hoci sú o niečo ťažšie ako predtým popísaný variant, sa zase vyznačujú lepšou flexibilitou. Tento materiál závisí od použitej zliatiny a umožňuje paliciam sa trochu deformovať bez toho, aby sa zlomili, čo zvyšuje ich odolnosť. Hliníkové palice vydržia mnoho sezón. Z tohto dôvodu sa považujú za ekonomické riešenie najmä pre začiatočníkov, ktorí takéto príslušenstvo doteraz nepoužívali.

Ako si vybrať trekingové palice z hľadiska ich dizajnu? ​

Na rozdiel od zdania nie je výber trekingových palíc jednoduchý. Ďalším aspektom, ktorý treba pred ich kúpou zohľadniť, je dizajn. Dôležité je, že sa môže skladať z niekoľkých segmentov, čo sa po zložení priamo premieta do veľkosti. Trekingové palice zložené z dvoch segmentov sú možno menej šikovné na prepravu kvôli väčším rozmerom v zloženom stave, no sú menej komplikované z hľadiska nastavenia. Pre tých, ktorí hľadajú kompaktné riešenie a jednoduchú prenosnosť, môžu byť lepšou voľbou troj- alebo štvordielne modely. Hoci tieto trekingové palice môžu vyžadovať viac času na úpravu, ich menšie zložené rozmery robia cestovanie a prepravu pohodlnejším.

Inovatívnym riešením sú trekingové palice vybavené káblovým systémom, ktorý spája segmenty. Táto konštrukcia umožňuje rýchlejšie skladanie a rozkladanie palíc, ako aj zníženie ich hmotnosti. Dôležité však je, že obmedzenia v úprave dĺžky a vyššia cena môžu byť faktormi, ktoré treba brať do úvahy pri rozhodovaní o kúpe. Voľba dĺžky zložených trekingových palíc a členitá konštrukcia by mala byť prispôsobená individuálnym potrebám užívateľa s prihliadnutím na kompromis medzi pohodlnosťou prenášania, funkčnosťou a cenou.

Aký hrot si vybrať na trekingové palice?

Pri výbere trekingových palíc je dôležitým aspektom, ktorý treba zvážiť, typ hrotov. Ak sa budú používať v horských oblastiach, lepšou voľbou budú hroty Widia, pretože sú trvácne a vysoko odolné voči poškodeniu. Alternatívnou a menej nákladnou možnosťou sú oceľové hroty, ktoré však nie sú také odolné ako hroty Widia. Sú náchylnejšie na opotrebovanie v dôsledku používania, čo môže mať za následok potrebu ich výmeny po krátkom čase používania. Vzhľadom na charakter trekingu, najmä v skalnatých oblastiach, kde sú palice vystavené zvýšenému zaťaženiu, je výber vysokopevnostného hrotu oštepu dôležitý pre zaistenie bezpečnosti počas turistiky.

Trekingové palice Hop-sport

Horské trekingové palice Hop-Sport sú vyrobené z ľahkého hliníka, ktorý zaručuje trvanlivosť a odolnosť voči náročným horským trasám či tréningu nordic walking. Profilované rukoväte trekingových palíc zaručujú pohodlné a bezpečné uchopenie, čo sa premieta do komfortu používania. Gumové krytky na špičkách odľahčia kĺby a dobre poslúžia na rovnom aj strmom teréne. Systém nastavenia vám umožní prispôsobiť veľkosť palíc vašej výške a preferenciám.

Aké trekingové palice vybrať?

Pri výbere trekingových palíc je prioritou určiť si vlastné potreby, požiadavky a dostupný rozpočet. Pre ľudí, ktorí plánujú trek v rôznych poveternostných podmienkach, sa odporúča zvoliť vybavenie s vonkajším uzamykacím systémom. Dokáže zvýšiť odolnosť, spoľahlivosť a bezpečnosť v extrémnych poveternostných a terénnych podmienkach. Na druhej strane, pre nadšencov ľahkej turistiky, najmä v teplejších mesiacoch, môžu byť vhodné modely s vnútorným uzamykacím systémom, ktoré sú bežne dostupné za nižšiu cenu. Bez ohľadu na ročné obdobie a oblasť, kam sa výlety plánujú, je však dôležité prispôsobiť vybavenie individuálnym preferenciám a požiadavkám užívateľa.

Obľúbené