Vytvorené

30 Nov 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nevyhnutné tréningové doplnk / Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Podložky na cvičeni

Vo svete fitness a zdravého životného štýlu sa objavujú novšie a kreatívnejšie formy cvičenia. Jednou z nich je aerial joga, ktorá sa teší čoraz väčšej obľube.

Je to len dočasná móda, ktorá sa neoplatí venovať pozornosť, alebo možno aktivita, ktorá spôsobí revolúciu vo svete fitness? V tomto článku sa pokúsime priblížiť túto tému komplexne a rozptýliť akékoľvek pochybnosti. Dozviete sa okrem iného: čo je vzdušná joga, aké sú výhody praktizovania tejto formy cvičenia, ako začať, kde cvičiť a je to aktivita, ktorá zaberie každému? Začnime!

Čo je aerial joga a ako sa líši od tradičnej jogy?

Aerial joga sa nazýva aj  joga v hojdacích sieťach. Ide o formu cvičenia, ktorá vychádza z tradičnej jogovej praxe, no pridáva prvky akrobacie a gymnastiky. Hlavnou pomôckou pri vzdušnej joge sú špeciálne pevné látky alebo šerpy v podobe šatky, ktoré sa vešia zo stropu. Cvičenci používajú tieto krídla na vykonávanie rôznych typov pozícií, vrátane obrátených a akrobatických.

Hlavným rozdielom medzi tradičnou jogou a vzdušnou jogou je použitie siete/plachty. V tradičnej joge sa cvičia tzv ásany sa vykonávajú na cvičebnej podložke, v ľahu, sede a stoji. V aerial joge však niektoré cvičenia prebiehajú vo vzduchu, čo dáva praktizovaniu tejto formy aktivity úplne nový rozmer.

Čo vám dáva vzdušná joga?

Vzdušná joga je náročná, no má mnoho výhod. Tu sú niektoré z nich:

  • Zlepšenie ohybnosti tela a svalovej sily – cvičenie  vyžaduje od tela väčšiu silu a flexibilitu ako tradičná joga. Vďaka tomu môžu cvičenci aerial jogy zažiť výrazné zvýšenie svalovej sily a rozsahu pohybu.
  • Zníženie stresu – pri cvičení vzdušnej jogy trávia účastníci čas zavesení vo vzduchu. Tento meditatívny stav pomáha znižovať stres a zlepšuje celkovú pohodu. Tieto cvičenia vám umožnia uvoľniť telo a myseľ.
  • Posilňovanie hlbokých svalov – vzdušná joga zapája svaly, na ktoré sa tradičné cviky nedostanú. To pomáha posilňovať svaly jadra, čo môže pôsobiť proti bolesti chrbta a zlepšiť držanie tela.
  • Strečing chrbtice – joga na sieti umožňuje odľahčiť chrbticu a natiahnuť ju spôsobom, ktorý je pri iných formách fyzickej aktivity ťažko dosiahnuteľný. To môže pomôcť zmierniť bolesť v tejto časti tela.
  • Zlepšenie rovnováhy a koordinácie – cvičenie vzdušnej jogy si vyžaduje veľkú kontrolu nad telom. To pomáha zlepšiť rovnováhu a koordináciu, čo môže výrazne ovplyvniť každodenné fungovanie.
  • Rozvíjanie uvedomenia si tela – vzdušná joga vás naučí sústrediť sa na svoje telo a dýchanie. Pomáha vám porozumieť svojmu telu a jeho potrebám, čo môže viesť k lepšiemu pochopeniu samého seba.
aerial joga

Ako začať cvičiť vzdušnú jogu?

Predtým, ako začnete cvičiť vzdušnú jogu, je dôležité urobiť niekoľko krokov:

  • I. krok – nájdite si inštruktora – vzdušná joga je forma aktivity, ktorá si vyžaduje primeraný tréning a skúsenosti. Nájdenie skúseného inštruktora je kľúčové, aby bol váš tréning bezpečný a efektívny.
  • Krok II – vybavte sa potrebným vybavením – na cvičenie vzdušnej jogy potrebujete prístup k šerpe alebo látkam, ktoré sú špeciálne určené na tento druh aktivity. Zvyčajne sú k dispozícii na mieste, kde sa kurzy konajú.
  • Krok III – začnite od základov – ak ste začiatočník, začnite s jednoduchými pozíciami a postupne rozvíjajte svoje zručnosti. Aerial joga je náročná forma aktivity, preto to na začiatku netreba preháňať, aby nedošlo k zraneniu či zraneniu.
  • Krok IV – buďte trpezliví – zvládnutie leteckej jogy si vyžaduje čas. Nenechajte sa na začiatku odradiť, ak nedokážete vykonávať zložitú akrobaciu. Cvičenie robí majstra, takže trpezlivosť je kľúčová.
cvičenie aerial jogy

Kde cvičiť vzdušnú jogu? Ako vyzerajú hodiny cvičenia?

Chcete začať cvičiť vzdušnú jogu, ale neviete, kde ju cvičiť a ako vyzerajú tréningové jednotky? Návrhy na takéto hodiny nájdete na rôznych miestach, ako sú jogové štúdiá, fitness centrá alebo špeciálne upravené tréningové miestnosti. Skupinové triedy sú najbežnejšie. Skupinové cvičenia vám umožňujú získať podporu od ostatných účastníkov, čo môže byť dodatočným zdrojom motivácie.

Typická hodina aerial jogy zahŕňa rozcvičku, nácvik rôznych póz, akrobaciu, inverzie, ale aj čas na relaxáciu a meditáciu. Počas tréningu sa používajú špeciálne zavesené šerpy alebo plachty. Inštruktor vedie účastníkov rôznymi pozíciami a sekvenciami cvičení, ktoré sa vykonávajú v závese. Vedúci zvyčajne zabezpečujú bezpečnosť účastníkov a prispôsobujú úroveň náročnosti schopnostiam skupiny.

Okrem skupinových hodín s inštruktorom je možné absolvovať aj individuálne hodiny. Je to dobrá voľba pre ľudí, ktorí radi cvičia sami a chcú, aby sa im inštruktor plne venoval.

Môže každý cvičiť vzdušnú jogu?

Vzdušná joga je forma aktivity, ktorá sa dá prispôsobiť rôznym úrovniam zručností. Napriek tomu existujú určité obmedzenia a kontraindikácie, ktoré stojí za to vziať do úvahy pri plánovaní začiatku tréningu. Toto sú:

  • Zdravotné problémy: Ľudia so zdravotnými problémami, ako je ochorenie chrbtice, srdcové choroby, problémy s krvným tlakom alebo iné zdravotné ťažkosti, by sa mali pred začatím leteckej jogy poradiť s lekárom.
  • Tehotenstvo: tehotné ženy by sa mali vyhýbať aktivitám na sashe bez konzultácie s lekárom a skúseným inštruktorom. Existujú špeciálne kurzy pre tehotné ženy, ktoré môžu v tomto dôležitom období nahradiť vzdušnú jogu.
  • Nedostatočná sila alebo flexibilita: Začiatočníci by mali začať s jednoduchšími jogovými pózami a postupne si budovať zručnosti. Nedostatok primeranej sily a flexibility počas tréningu jogy vo vzduchu môže viesť k zraneniam.
  • Príliš veľká telesná hmotnosť: Príliš veľká telesná hmotnosť môže sťažiť cvičenie vzdušnej jogy.

Ako sa pripraviť na cvičenie vzdušnej jogy?

Zaujíma vás, ako sa pripraviť na hodiny vzdušnej jogy? Príprava na cvičenie jogy vo vzduchu zahŕňa niekoľko krokov:

  1. Vhodné oblečenie: vyberte si pohodlné, priliehavé oblečenie, ktoré vám nebude brániť v pohybe. Je dôležité nenosiť šperky alebo iné ostré predmety.
  2. Jedzte ľahké jedlo: Pred hodinou aerial jogy sa odporúča zjesť ľahké jedlo asi 1-2 hodiny pred tréningom. Vyhnite sa ťažkým jedlám, z ktorých vám môže byť zle, keď ste vo vzduchu.
  3. Pripravte sa na relax: Hodiny vzdušnej jogy sa často končia meditáciou. Pripravte sa psychicky na chvíľu relaxácie a sústredenia.
  4. Dbajte na svoju osobnú hygienu: keďže budete pracovať v blízkosti iných ľudí a visieť vo vzduchu, oplatí sa postarať sa o svoju osobnú hygienu. Nezabudnite udržiavať svoje oblečenie a telo čisté.
cvičenie vzdučnej jogy s plachtou

Zhrnutie

Vzdušná joga je fascinujúca forma aktivity, ktorá spája prvky tradičnej jogy, akrobacie a meditácie. Výhody cvičenia vzdušnej jogy sú početné, vrátane zlepšenia sily, flexibility, zníženia stresu, rozvoja uvedomenia si tela a oveľa viac. Ide o formu aktivity, ktorá sa dá prispôsobiť rôznym úrovniam zručností, no oplatí sa začať od základov a poradiť sa so skúseným inštruktorom.

Ak vezmeme do úvahy všetky tieto faktory, môžeme povedať, že aerial joga  je úplným hitom. Rozvíja sa rýchlym tempom a má stále viac priaznivcov. Môže táto móda zmiznúť? Nie je to nemožné, ale aj keby sa to stalo, pre tých, ktorí to praktizujú, to bude určite fascinujúci zážitok.

Obľúbené