Vytvorené

16 Aug 2022

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Fitness zariadenia / Rotopedy

Prečo priberáme?

Nadbytočné kilá sú problémom, ktorý nedáva v noci spať tisíckam ľudí. Spôsobujú nielen komplexy a nižšie sebavedomie, ale aj zdravotné problémy. Rozvoj civilizácie a s tým súvisiace zvyšovanie kvality života priamo prispelo k prehĺbeniu problému nadváhy a obezity. V dnešnej dobe je prístup k jedlu neobmedzený. Jedlá, ktoré jeme, sú vysoko spracované a obsahujú prebytok jednoduchých cukrov a živočíšnych tukov. Okrem toho je naša fyzická aktivita denne obmedzená na minimum. Sedavé zamestnanie neprospieva vysokému výdaju energie a letargia ním spôsobená nemotivuje k fyzickej aktivite po práci. Chronický stres, ktorý postihuje veľkú časť spoločnosti, spôsobuje, že niektorí s ním bojujú jedením.

Veľká časť ľudí, ktorých postihol problém nadváhy či obezity, s ním začína bojovať. Uvedomenie si tohto problému je prvým a zásadným krokom k opätovnému získaniu sebavedomia, zdravia a kontroly nad vlastným životom.

Nadváha a obezita sú civilizačné choroby. Sú šiestym najväčším faktorom zodpovedným za počet úmrtí na celom svete. Prispievajú k rozvoju cukrovky typu II, ischemickej choroby srdca, arteriálnej hypertenzie a porúch lipidov. Vedú aj k mŕtvici, infarktu a rakovine. Na dennej báze zhoršujú kvalitu života a znižujú výkonnosť organizmu.

Nadváha a obezita – vplyv na naše telo

Nadbytočné kilogramy nás robia menej aktívnymi a rýchlo nás unavia. Telo je neustále letargické. Dokonca aj každodenné rutinné činnosti, ako je lezenie po schodoch, môže byť ťažké dokončiť. Neradi prijímame nové výzvy. Náš sexuálny život sa vytráca. Hanbíme sa za svoje telo a vyhýbame sa zblíženiu s partnerom. Vzťah môže byť v dôsledku toho čoraz napätejší. Môžu byť narušené aj sociálne interakcie. Komplexy a strach z posudzovania ovplyvňujú vzťahy s inými ľuďmi.

Čo robí chudnutie?

Zbavením sa tukového tkaniva získame späť pohodlie v každodennom fungovaní. Získavame k sebe väčší rešpekt. Naše sociálne vzťahy sa zlepšujú.

Chudnutie tiež zlepšuje našu pohodu. Zbavíme sa predtým sprievodných komplexov a súvisiacich zábran. Opätovne získavame vieru vo vlastné schopnosti, cítime, že naše telo nám skutočne patrí a že máme vplyv na naše životy. Získame ďalšiu motiváciu konať.

Zhadzovaním zbytočných kilogramov sa zbavíme aj zdravotných problémov. Zníži sa hladina „zlého“ cholesterolu v krvi, zlepší sa krvný obeh, uľaví sa chrbtici a kĺbom. Efektívnym chudnutím si predlžujeme život a predchádzame vážnym ochoreniam.

Dá sa to s chudnutím preháňať?

Pri boji so zbytočnými kilogramami nesmiete zabúdať, že čoho je príliš veľa, je nezdravé. Prílišná redukcia a príliš obmedzujúce diéty negatívne ovplyvňujú aj naše zdravie!

Príliš málo jedla počas redukcie neprináša požadované výsledky. Pri vysokom kalorickom deficite telo preskočí fázu spotreby tuku a najskôr začne využívať zásoby uložené vo svaloch. V dôsledku toho zostáva tukové tkanivo neporušené. Okrem toho používanie prísnej diéty a hladovania spomaľuje metabolizmus. Organizmus prechádza do režimu prežitia. Odbúrava energiu z dostupnej potravy čo najdlhšie.

Okrem spomalenia metabolizmu spôsobuje príliš drastické zníženie kalórií vo vašej strave ďalšie príznaky, ako napríklad:

  • slabosť a znížená účinnosť,
  • zníženie koncentrácie,
  • zhoršenie pamäti,
  • mdloby,
  • zníženie libida a plodnosti,
  • endokrinné poruchy.

Chudnutie - diéta alebo cvičenie?

Pri rozhodovaní o chudnutí si vyberáme cestu, ktorou chceme týmto procesom prejsť. Existujú dva spôsoby, ako dosiahnuť účinné zníženie. Toto sú:

  • tréningy, ktoré zvýšia náš energetický výdaj,
  • zdravá strava, ktorá zníži váš denný kalorický príjem.
Na dosiahnutie najlepších výsledkov sa oplatí obe metódy kombinovať.

Tréning na chudnutie

Počas chudnutia sa vykonáva aeróbny aj anaeróbny tréning. Kyslíkové úsilie sú kardio cvičenia, ako je beh alebo bicyklovanie. Vyznačujú sa miernou intenzitou a rovnomerným tempom. Tepová frekvencia je udržiavaná na 50-80% vašej maximálnej tepovej frekvencie. Vyrábajú sa pomerne ľahko, ale ich dokončenie trvá dlhšie. Energia počas tréningu sa získava hlavne premenou voľných mastných kyselín. Tuk sa spaľuje najmä pri cvičení.

Anaeróbne úsilie sa vyznačuje vyššou intenzitou a kratším trvaním. Patrí medzi ne silový tréning a HIIT tréning, teda intervalový. Tepová frekvencia počas tréningu je udržiavaná na vysokej úrovni, nad 80% vašej maximálnej tepovej frekvencie. Tým je ich výroba náročnejšia. Energia počas tréningu sa berie hlavne z glykogénu. Veľkou výhodou anaeróbneho tréningu je, že výrazne zrýchľuje metabolizmus po cvičení. Tuk sa spaľuje až 48 hodín po cvičení.

zdravá strava

Diéta na chudnutie

Udržiavanie správnej energetickej rovnováhy uľahčuje správna strava. Aby bola redukčná diéta účinná, musíme najprv poznať svoje kalorické potreby. Dokonca sa dajú vypočítať pomocou online kalkulačiek. Druhým krokom pri stanovení vhodnej kalorickej hodnoty stravy je odpočítanie od hodnoty 200 až 500 kcal. Toto je odporúčaný rozsah kalorického deficitu v období chudnutia. Je účinný aj zdravý. Spočiatku, ak sa ťažko držíme v kalorickom deficite, začnime s nižším deficitom. Časom ho môžeme zvýšiť.

Aby bola diéta účinná, musí byť aj správne vyvážená. Podľa pyramídy zdravej výživy by sme mali jesť jedlá pravidelne. Ideálne by bolo rozložiť ich na 4-5 porcií denne, každé 3-4 hodiny. Každé jedlo by malo obsahovať sacharidy, bielkoviny a tuky v správnom pomere. Denné množstvo skonzumovaných bielkovín by nemalo byť nižšie ako 50 g a tuk - 7 g Bielkoviny sú stavebným materiálom pre svaly a tuky umožňujú vstrebávanie vitamínov.

Pri chudnutí by ste nemali zabúdať piť veľa vody. Množstvo vody, ktoré by sme mali prijať je 30 ml na 1 kg telesnej hmotnosti.

Ako cvičiť, aby ste schudli?

Aby boli redukčné cvičenia účinné, musia sa vykonávať pravidelne. Minimálny počet tréningových jednotiek týždenne je 2-3. Pri zostavovaní tréningového plánu si vyberme typ aktivity, ktorá sa vám bude páčiť a bude sa vám s chuťou opakovať. Dôležité je, aby plán obsahoval globálne cviky – čím viac svalov zapojíme do tréningu, tým lepšie výsledky dosiahneme.

Najlepším riešením je zaviesť do tréningového plánu niekoľko aeróbnych jednotiek a niekoľko anaeróbnych jednotiek. Za týmto účelom môžeme vykonávať napríklad 2 silové alebo HIIT tréningy a 2 kardio tréningy týždenne. Oba typy cvikov je možné vykonávať samostatne alebo ich spojiť do jednej tréningovej jednotky. Obľúbeným riešením je silový tréning a následne kardio.

Okrem plánovaného úsilia má veľký význam každodenná spontánna fyzická aktivita, napríklad výber schodov namiesto výťahu alebo chôdza do obchodu namiesto jazdy autom. Výsledkom je, že aj takéto zdanlivo malé pohybové aktivity počas dňa zvyšujú celkový energetický výdaj.

Redukčný tréning na rotopede

Jednou z pomôcok, ktoré môžete využiť pri redukčnom tréningu, je rotoped. Umožňuje vám vykonávať skvelé kardio a HIIT tréningy. Funguje dobre pre začiatočníkov aj pokročilých.

V našej predajni nájdete široký sortiment rotopedov. Každý z nich má zabudovaný počítač s rôznymi tréningovými programami.

Za pozornosť stojí najmä novinka v našej ponuke - X-Bike HS-3010x Grix. Jedná sa o vynikajúci stroj na domáce cvičenie. Má moderný dizajn s funkciou skladania, ktorý zaberá veľmi málo miesta. Používanie xbike je mimoriadne tiché. Počas cvičenia môžete ľahko a rýchlo ovládať úroveň odporu. Jeho pokročilý tréningový počítač vám umožňuje merať najdôležitejšie parametre počas cvičenia:

  • čas,
  • rýchlosť,
  • prejdená vzdialenosť,
  • pulz.
rotoped Hop-sport
cvičenie na rotopede

Ako cvičiť na rotopede, aby ste schudli?

Keď sa rozhodnete trénovať so stacionárnym bicyklom, nezabudnite na niekoľko základných pravidiel. Pred začatím hlavných cvičení urobte zahriatie celého tela. Pripravte svoje svaly na námahu, ktorá ich čaká. Zahrievanie by malo trvať asi 10 minút. Môžete použiť jednoduché cvičenia: chôdza, kruhy na rukách, švihy nohami, kruhy na bokoch, ohyby, skákanie cez švihadlo. Alternatívou tohto typu rozcvičky je vykonávanie jemných cvikov na bicykli s nižšou záťažou.

Po absolvovaní hlavnej časti tréningu nezabudnite uvoľniť unavené svaly. Vykonajte strečingové cvičenia pre nohy, ruky a chrbát. Na to môžete použiť valček alebo masážnu loptičku.

Zvoľte vhodnú záťaž pre hlavnú časť tréningu. Príliš nízky odpor spôsobí, že tréning bude neúčinný. Ak je záťaž naopak príliš vysoká, môže dôjsť k zraneniu.

Sledujte svoj pulz počas cvičenia. Snažte sa ho udržiavať na úrovni odporúčanej pre konkrétny typ tréningu. Ak robíte dlhé aeróbne cvičenie, udržujte tepovú frekvenciu na 50-80% maximálnej tepovej frekvencie. Cvičte rovnomerným tempom asi 25-40 minút.

Počas intervalov udržujte svoju srdcovú frekvenciu nad 80 % maximálnej srdcovej frekvencie. Začnite miernym tempom asi 1 minútu. Potom zrýchlite tempo a držte ho tam 30 sekúnd. Cvičte takto 10-15 minút.

Obľúbené