Aké by mali byť rehabilitačné zariadenia pre seniorov?

Aké by mali byť rehabilitačné zariadenia pre seniorov?

Obsah

Seniori by sa pre udržanie alebo zlepšenie kondície nemali vzdávať fyzickej aktivity. Tréningy je samozrejme najlepšie vykonávať pod dohľadom trénera alebo fyzioterapeuta, ktorý vám poskytne potrebné tipy a zabezpečí bezpečnosť pri cvičení.

Vybavenie potrebné na rehabilitáciu

Pre rehabilitáciu starších ľudí je dôležité, aby tieto zariadenia boli stabilné a pevné. Za pozornosť stojí aj to, aby starší ľudia pri tréningu príliš nezaťažovali kĺby. Tieto základné podmienky spĺňajú zariadenia ako rotopedy a eliptické trenažéry.

Rotopedy

Na rotopede môže cvičiť prakticky každý bez ohľadu na vek. Tréning na stacionárnom bicykli stimuluje celý obehový systém a posilňuje brušné svaly a svaly nôh. Dôležité je, že posilňuje srdce, znižuje krvný tlak a pulz. Pravidelné cvičenie zvyšuje odolnosť voči stresu a zlepšuje pohodu.

Na čo si dať pozor pri kúpe rotopedu pre seniorov?

- Pohodlie a bezpečnosť

Rotopedy vybrané na rehabilitáciu by mali byť pre užívateľa pohodlné a bezpečné. Tu je dôležité, aby bol komfort sedenia čo najvyšší. Aby ste si udržali vystretý chrbát, je najlepšie zvoliť ležadlový bicykel, teda ležadlový bicykel. Tento typ bicykla umožňuje správne fungovanie driekovej chrbtice, posilňuje brušné svaly a svaly nôh. V dôsledku toho znižuje bolesti chrbta. Okrem komfortu je dôležitá aj bezpečnosť. Pre starších ľudí sa preto oplatí vybrať bicykel, v ktorom sú pedále vybavené popruhmi. Popruhy nielen podporujú efektívnejšiu prácu svalov, ale aj uľahčujú ich používanie.

- Stabilita

Pri výbere rotopedu by sme mali dbať aj na jeho stabilitu. Rotoped by mal byť konštruovaný tak, aby bolo ľahké nastupovanie a vystupovanie z bicykla. Je dôležité, aby cvičiaci človek nemusel dvíhať nohu vysoko.

- Rukoväte

Mieru bezpečnosti a komfortu cvičenia zvyšujú aj držiaky na ruky, čo je dôležité, v niektorých modeloch rotopedov majú zabudované senzory merajúce pulz.

- Počítač

Konzoly vybraných modelov uľahčujú tréning, merajú maximálnu hodnotu vášho tepu a majú predprogramované tréningové programy. Vďaka vhodnému naprogramovaniu prispôsobujú intenzitu tréningu výške pulzu. Vďaka tomu je tréning efektívny, bezpečný a prispôsobený aktuálnym podmienkam užívateľa.

- Riadidlá a sedadlo

Za pozornosť stojí aj to, že sedlo a riadidlá sa dajú výškovo aj nakloniť. Vďaka tomu zariadenie dokonale zladíme s používateľom.

- Maximálna hmotnosť užívateľa

Pri kúpe konkrétneho modelu rotopedu dbajte najmä na maximálnu hmotnosť užívateľa.

Eliptické trenažéry

Eliptický trenažér pre starších ľudí je podľa viacerých názorov bezpečnejší ako bežiaci pás alebo rotoped. Dôležité je, že cvičením na eliptickom trenažéri dosiahnete rovnaké výsledky ako pri cvičení na rotopede, stepperi a bežiacom páse. Ide o prístroj, ktorý komplexne posilní svaly a kĺby bez ich preťažovania. Pravidelný tréning umožňuje posilniť obehový a dýchací systém. Navyše pomáhajú zhodiť zbytočné kilogramy. Cvičenie na eliptickom trenažéri nevyžaduje veľa úsilia a vďaka plynulým pohybom je veľmi príjemný.

Najdôležitejšie časti eliptického trenažéra pre starších ľudí:

- Nízky parameter Q

Ide o čo najnižšiu vzdialenosť medzi chodidlami. Vďaka parametru Q 6 cm nemáme nohy pri cvičení široko od seba a dbáme na zdravie a bezpečnosť kolien.

- Veľký zotrvačník

Vďaka tomu je možné robiť plynulé pohyby. Niektoré modely eliptických trenažérov majú špeciálnu konštrukciu, ktorá zaisťuje minimálnu hlučnosť počas prevádzky. Eliptické trenažéry značky Hop-Sport majú navyše špeciálne platformy pre chodidlá s uhlom sklonu 2''. Tento špeciálny dizajn znižuje namáhanie členkov a kolien. Pedále sú navyše vystlané špeciálnym mäkkým penovo-gumovým materiálom, ktorý zabraňuje pošmyknutiu a absorbuje dynamické pohyby. Vybrané modely trenažérov Hop-sport sú navyše vybavené snímačmi tepu v rukovätiach, vďaka ktorým je možné sledovať tep.

- Stabilita

Pri výbere eliptického trenažéra pre staršieho človeka je to mimoriadne dôležité. Pre stabilitu potrebujete nivelačný systém, ktorý vám umožní presne vyrovnať nohy.

- Nastavenie

Jednoduchý systém nastavenia umožňuje rýchle prispôsobenie zariadenia výške užívateľa.

- Inovatívny počítač a aplikácia  iConsole +

Nie je to potrebné, ale tento typ vybavenia značne uľahčuje tréning. Vďaka počítaču a bezplatnej aplikácii máme prístup k zaujímavým tréningovým programom. Aplikácia zbiera všetky tréningové dáta a vďaka prístupu k Google mapám a Google Street View máme možnosť virtuálnych jázd.

Ak hľadáte fitness vybavenie pre seniorov, pozrite si ponuku eliptických trenažérov Hop-Sport!

Autor: Hop-Sport Redakcia