Vytvorené

30 Jún 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Gymnastické lopty

Gymnastické lopty sú jedným z najobľúbenejších doplnkov pre rôzne druhy pohybových aktivít. Dajú sa využiť pri cvičení doma aj vonku. Sú pomerne veľké. Sú vyrobené z kvalitných materiálov odolných voči poškodeniu. Počas tréningu si na nich môžete ľahnúť, oprieť sa o ne, sedieť na nich a tiež ich zdvihnúť.

Cvičenie s gymnastickou loptou zapája do práce všetky svalové skupiny tela. Sú veľmi dobré na precvičenie hlbokých svalov. Navyše perfektne zdokonalujú rovnováhu a pomáhajú pri zbavení sa zbytočných kilogramov. Vďaka tomu, že sa s nimi dá cvičiť na mnoho spôsobov, našli uplatnenie v motorickom tréningu pre športovcov rôznych disciplín.

Cvičenie s gymnastickou loptou nielen posilňuje svaly, ale robí ich aj pružnejšími. Z tohto dôvodu sa odporúčajú aj tehotným ženám. Cvičenie s gymnastickou loptou nemá prakticky žiadne kontraindikácie. Ide o bezpečné zariadenie, ktoré bude vhodné takmer pre každého. Cvičenie s loptou je vhodnou voľbou pre začiatočníkov aj pokročilých.

Aby ste vďaka cvičeniam s gymnastickou loptou dosiahli želané efekty, je veľmi dôležité vybrať si správne. Na trhu je dostupných veľa druhov gymnastických lôpt a každá z nich bude vhodná pre iného cvičenca.

Základným modelom gymnastických lôpt je guľatá lopta. Môže obsahovať výčnelky alebo môže byť prítomný bez nich.

Veľkosti gymnastických lôpt

Najdôležitejšie pri výbere gymnastickej lopty na cvičenie je prispôsobiť jej veľkosť výške užívateľa. Na trhu sú rôzne veľkosti gymnastických lôpt. Každá z nich bola prispôsobená inej výške osoby, ktorá ju bude používať. Napríklad pri výške v rozmedzí od 166 cm do 175 cm by sme si mali zvoliť model s priemerom 65 cm. Takže, ako vidíte, čím sme vyšší, tým väčšia by mala byť naša gymnastická lopta.

Stojí za zmienku, že výška nie je jediným určujúcim faktorom pri výbere gymnastickej lopty. Vzhľadom na vplyv tlaku na loptu bude dôležitým faktorom aj hmotnosť cvičiaceho. Za predpokladu, že telesná hmotnosť je úmerná výške, predpokladá sa, že:

  • lopty s priemerom 35 cm budú vhodné pre osoby s výškou menšou ako 140 cm,
  • lopty s priemerom 45 cm budú vhodné pre osoby s výškou od 141 cm do 150 cm,
  • lopty s priemerom 55 cm budú vhodné pre osoby s výškou 151 až 165 cm,
  • lopty s priemerom 65 cm budú vhodné pre osoby od 166 do 175 cm,
  • lopty s priemerom 75 cm budú vhodné pre osoby s výškou 176 až 190 cm,
  • lopty s priemerom 85 cm budú vhodné pre osoby s výškou nad 190 cm.

Druhy gymnastických lôpt

Naša ponuka Hop-Sport zahŕňa gymnastické lopty s rozmermi od 45 do 75 cm. Budú teda vhodné pre väčšinu cvičencov.

Gymnastická lopta by mala byť nafúknutá na jej nominálny priemer. Dobre nafúknutá lopta nesmie byť príliš tvrdá. Stále sa musí mierne ohýbať pod tlakom palca.

Aby sme si rýchlo overili, či je gymnastická lopta vhodná pre našu výšku, stačí si na ňu sadnúť celou váhou tela a dávať pozor na uhol medzi trupom a stehnami a kolenami. S nohami na zemi by to malo byť asi 90 stupňov. Je dôležité, aby tento uhol nebol menší ako 90 stupňov, ale môže byť o niečo väčší. Čím je sediaci ťažší, tým viac sa lopta ohne. Preto vyššie uvedené rozdelenie veľkosti na výšku nie je vždy rigidné a niekedy sú od neho odchýlky.

Pri kúpe gymnastickej lopty si treba dať pozor aj na hrúbku materiálu, z ktorého je vyrobená, ako aj na to, aká môže byť jej maximálna nosnosť. Gymnastické lopty majú zvyčajne nosnosť asi 100 kg.

Záleží na veľkosti gymnastickej lopty?

Správna veľkosť gymnastickej lopty pre vašu výšku má veľký vplyv na techniku cvičenia a pohodlie pri tréningu. Ak je lopta príliš malá alebo príliš veľká, môže to spôsobiť:

  • zníženie efektivity tréningu,
  • zníženie komfortu cvičenia,
  • nesprávnu techniku cvičenia,
  • riziko zranenia
Ak však máme loptu s nepasujúcou veľkosťou, existuje niekoľko riešení, ktoré môžeme použiť. Prvým je správny výber cvikov.

Rozsah cvičení s loptou je takmer neobmedzený. Pre svoj tréning si vyberajme také, ktorých techniku neovplyvňuje veľkosť lopty. Môže to byť napríklad plank, prenášanie gymnastickej lopty z rúk na nohy v ľahu na chrbte alebo dvíhanie lopty pri drepe. Problematické sa zase môžu ukázať cvičenia vykonávané v sede na lopte a tie, ktoré vyžadujú opieranie sa o loptu v stoji

Ďalším riešením, ktoré je užitočné, keď máte príliš veľkú gymnastickú loptu, je vypustiť z nej trochu vzduchu. Tento postup vám umožní nastaviť si výšku lopty tak, aby uhol medzi trupom a stehnami a kolenami bol spomínaných 90 stupňov. To nám umožní vykonávať širšiu škálu cvikov, najmä tých, ktoré vyžadujú sedenie na lopte.

Ak nám záleží na úplnom pohodlí a bezpečnosti pri tréningu, najlepším riešením bude výmena lopty za model s presne prispôsobenou veľkosťou. Potom budeme mať istotu, že potenciál tohto príslušenstva využijeme na 100%.

Výhody správne vykonaných cvičení na gymnastickej lopte

Cvičenie na vhodne zvolenej gymnastickej lopte prináša celý rad pozitívnych účinkov. Tieto tréningy majú veľkú výhodu oproti cvikom vykonávaným na rovnom povrchu. Okrúhly cvičebný nástroj vás núti udržiavať rovnováhu, vďaka čomu aktivuje k práci viac svalov, vrátane veľmi dôležitých hlbokých svalov. Často sú označované ako „korzety“, pretože obopínajú trup a poskytujú dostatočnú oporu pre chrbticu. Keď sú oslabené, silueta sa zhrbí a kostrový systém je oveľa náchylnejší na preťaženie. Pravidelným tréningom na gymnastickej lopte sa postupne posilňujú hlboké svaly, čo pomáha predchádzať problémom s chrbticou a predchádza poruchám držania tela.

Tým sa však výhody tréningu na gymnastickej lopte nekončia. Medzi ďalšie pozitívne výsledky, ktoré môžeme očakávať, patria:

  • zlepšenie telesnej rovnováhy,
  • zvýšenie svalovej sily,
  • lepšie fungovanie vnútorných orgánov,
  • zlepšenie pohyblivosti kĺbov bez ich zaťažovania,
  • redukcia tuku,
  • zníženie nervového napätia,
  • úľava od bolesti kostí a kĺbov, bolesti chrbta a hlavy.

Zhrnutie

Gymnastické lopty, hoci ich spočiatku používali len fyzioterapeuti, si v súčasnosti získali veľké uznanie medzi širokou skupinou fyzicky aktívnych ľudí. V priebehu rokov bol v nich zaznamenaný veľký potenciál a postupom času sa začali čoraz častejšie objavovať v našich domovoch.

Posilňovacie, uvoľňovacie a relaxačné tréningy – to všetko sa dá robiť na tomto jednoduchom cvičebnom zariadení. Samotné cvičenia na gymnastickej lopte, hoci sa môžu zdať nenápadné, v skutočnosti prinášajú skvelé výsledky. Posilňujú a formujú hlboké svaly tela, a keď ich máme dobre precvičené, ľahšie sa vypracujú účinky na väčšie svalové skupiny viditeľné priamo pod kožou.

Pre dosiahnutie želaných výsledkov je veľmi dôležitý dobrý štart a ten je zase spojený s výberom samotnej gymnastickej lopty. Správny výber zaručuje využitie plného potenciálu lopty, ako aj bezpečnosť pri cvičení. Teraz, keď už viete, ako si vybrať gymnastickú loptu, ktorá vám vyhovuje, nahliadnite do našej ponuky Hop-Sport a vyberte si ten správny model pre vás!

Ak chcete získať najefektívnejšie cvičenia, ktoré môžete robiť s loptou, prečítajte si náš blogový príspevok: 8 cvičení s loptou, ktoré môžete robiť doma.

Obľúbené