Vytvorené

29 Jún 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Bežecké pásy

Bežecký pás na domáce použitie je vynikajúce zariadenie, ktoré vám umožní viesť efektívny beh, kardio alebo HIIT intervalový tréning. Tempo cvičenia sa dá pohodlne prispôsobiť individuálnym schopnostiam – aj keď je beh príliš náročný, vždy je tu možnosť chôdze alebo joggingu, vďaka čomu je tréning na bežeckom páse vhodný pre ľudí všetkých kondičných úrovní.

Bežecký pás - výhody

Bežecký pás je zariadenie, v ktorom hrá hlavnú úlohu  pás poháňaný motorom. Moderné modely sú vybavené počítačmi, ktoré umožňujú naprogramovať zariadenie a prispôsobiť tréning potrebám užívateľa. Vďaka úpravám z úrovne počítača je možné upraviť jednotlivé parametre, ako napr. rýchlosť alebo úroveň sklonu bežeckého pásu podľa vlastných preferencií. Začiatočníci by mali svoje dobrodružstvo začať tréningom s menšími záťažami, postupne ich zvyšovať, aby sa predišlo riziku zranenia.

Cvičenie na bežeckom páse prináša mnoho výhod ako pre našu postavu, tak aj pre pohodu. Umožňujú vám schudnúť a spevniť a vyformovať postavu. Cvičenie na bežeckom páse má navyše pozitívny vplyv na kondíciu, zlepšuje kvalitu dýchania, zabezpečuje lepší spánok a zvyšuje hustotu kostí.

Aké svaly zapájame do práce pri tréningu na bežeckom páse? Odpoveď je jednoduchá. Precvičujeme takmer všetky svalové skupiny nášho tela. Pracujú svaly nôh, zadku, trupu, chrbtové svaly a svaly ramien. Navyše, ak sa rozhodneme pre výstupy so zmenou uhla sklonu alebo intervalov, zvýši sa zapojenie aj iných svalov, napríklad brušných.

Niet pochýb o tom, že bežecký pás je jedným z najlepších a najobľúbenejších tréningových zariadení. Často si ho však spájame s alternatívou k behu v teréne, najmä v chladných a daždivých mesiacoch. Znamená to, že bežecký pás v lete nebude fungovať? Určite nie! V článku nižšie uvádzame 5 dôvodov, prečo sa oplatí trénovať na domácom páse aj v lete!

Prečo sa v lete oplatí trénovať na bežeckom páse?

V letných mesiacoch, keď nám počasie praje, radi vymeníme domácu pohybovú aktivitu za outdoorovú. Trailový beh má samozrejme množstvo výhod, no sú niektoré aspekty, v ktorých beh na bežeckom páse získava významnú výhodu. Aké sú teda tieto aspekty?

1. Beh na bežeckom páse menej zaťažuje kĺby

Bežecký pás je navrhnutý tak, aby zabránil zraneniam. Má zabudované odpruženie, vďaka ktorému je tréning menej namáhavý pre kĺby ako beh v teréne. Okrem toho mnohé štúdie nezistili žiadny významný rozdiel v biomechanike behu vonku a na bežeckom páse. To zase znamená, že tréning na bežeckom páse môžeme úspešne použiť ako náhradu behania v teréne.

2. Pri tréningu na bežeckom páse nestrácame čas dochádzaním

Úspora času má dnes cenu zlata. Niekedy je vzdialenosť od miesta, kde by sme mohli behať, taká veľká, že cvičenie na bežeckom páse doma sa stáva oveľa lepšou možnosťou. Ak chceme využiť slnko, môžeme bežecký pás postaviť napríklad na balkón. Navyše, keď máme okrem behu vykonávať aj iné cviky z tréningového plánu, môžeme ich realizovať spoločne, bez potreby oddeľovať tréning a vo výsledku ho časom natiahnuť.

3. Odstránenie stresu, ktorý nás niekedy sprevádza pri tréningu s inými ľuďmi

Mnohým ľuďom spôsobuje tréning v prítomnosti iných, cudzích ľudí určité nepohodlie, najmä ak s behom ešte len začíname a naša, práve rastúca, forma je rozpačitá. Behanie po parku v dave prizerajúcich sa ľudí môže podkopať naše sebavedomie a odradiť nás od ďalšieho tréningu. V prípade cvičenia na domácom bežeckom páse tento problém úplne odpadá. Cvičíme v pohodlí domova tak, ako to máme radi, pozeráme obľúbené seriály alebo počúvame hudbu, bez zbytočného stresu zvonku.

4. Schopnosť nacvičovať výstupy a vykonávať intervaly

Bežecký pás funguje skvele na beh do kopca. Všetko, čo musíte urobiť, je nastaviť dráhu v požadovanom uhle, aby ste dosiahli výstup s pohodlným sklonom. Okrem toho sa bežecký pás pohybuje konštantnou rýchlosťou, čo vedie k tomu, že sa naučíte udržiavať rovnomerné tempo behu. Intervaly sa navyše dajú pohodlne vykonávať aj na bežiacom páse, keďže tempo behu diktuje stroj. Potom už nie je priestor na spomalenie a výhovorky a všetka kontrola nad správnym priebehom intervalového tréningu spočíva na cvičebných pomôckach.

5. Alternatíva k vonkajšiemu tréningu počas horúcich dní

Cvičenie vonku môže byť veľmi príjemné a osviežujúce za predpokladu, že vonkajšia teplota nie je príliš vysoká. Keď však teplomer ukazuje hodnoty blížiace sa k 30 stupňom Celzia a na oblohe netreba hľadať ani ten najmenší obláčik, beh v teréne sa môže stať nielen náročným, ale aj nemožným. Vtedy prichádza na rad bežecký pás a tréning v chladenej, klimatizovanej miestnosti. Navyše na bežiacom páse môžeme trénovať bez ohľadu na dennú dobu aj v neskorých večerných hodinách, keď je už vonku tma.

Ako cvičiť na bežeckom páse v lete?

Aby bol tréning na bežeckom páse v lete plodný a pohodlný, stojí za to použiť niekoľko užitočných tipov. Optimalizujú účinky a prinútia nás vrátiť sa k tejto forme činnosti.

Pretože beh vonku zahŕňa terén a nepriaznivé počasie, vaša fyzická námaha na bežeckom páse bude o niečo menšia. Ak ho chceme priblížiť vonkajšiemu behu, postačí pred začatím cvičenia nastaviť pás na 1,5. Podľa výskumov takýto uhol sklonu bežeckého pásu vyrovnáva rozdiely medzi behom na páse a behom v teréne, vďaka čomu bude námaha, ktorú vložíme do domáceho tréningu, podobná ako vonku.

Aby bola námaha na bežeckom páse čo najpohodlnejšia, je dôležité pred začatím tréningu vychladiť miestnosť, v ktorej budeme cvičiť. Môžeme vyvetrať byt, použiť ventilátor alebo klimatizáciu. Počas cvičení si môžeme nastaviť prúdenie vzduchu aj tak, že ho nasmerujeme na seba.

Napriek cvičeniu doma by ste nemali zabúdať na vhodné oblečenie. Bežecké oblečenie by malo byť vzdušné a vyrobené z prírodných tkanín. Dôležitý je aj výber správnej obuvi. Topánky voľme ľahké, vzdušné s nízkym alebo stredným odpružením.

Okrem toho v letných mesiacoch dbajme najmä na svoju hydratáciu počas cvičenia aj mimo neho. Pime správne množstvo vody a siahnite po elektrolytoch. Dehydratácia slabne, takže ak tento aspekt zanedbáme, pri cvičení určite zaznamenáme pokles sily.

Pri častom tréningu na bežeckom páse by sme mali myslieť na posilňovanie bicepsových svalov stehien. Na tento účel sa oplatí robiť posilňovacie silové cvičenia. To nám umožní napredovať v tréningu a vyhnúť sa zraneniam. Na bežiacom páse pracujú hamstringy o niečo menej ako v teréne, čo súvisí s rovnomerným chodom hnacieho remeňa a nedostatkom rôznorodého terénu. Tréning hamstringových svalov kompenzuje tento rozdiel.

Bežecké pásy Hop-sport

Dobre, ale je čas položiť si kľúčovú otázku: ktorý bežecký pás si vybrať? Oplatí sa staviť na ľahké kompaktné modely, ktoré sa dajú kedykoľvek premiestniť na akékoľvek miesto. Umožní nám to jednoduchú prepravu vybavenia napríklad na balkón alebo terasu, ak chceme dosiahnuť kompromis v podobe outdoorového tréningu.

Najpredávanejším medzi kompaktnými bežeckými pásmi v ponuke Hop-Sport je model HS-900LB Clip. Toto zariadenie je skladacie, takže ho možno pohodlne uložiť napríklad pod posteľ alebo za skriňu. Napriek malým rozmerom má bežecký pás Clip efektívny motor s výkonom 1,5 HP, ktorý vám umožní dosiahnuť rýchlosť až 14 km/h.

Zariadenie je vybavené aj vnútorným systémom odpruženia, ktorý tlmí nárazy pri behu, čím znižuje zaťaženie kĺbov. Ovládací panel sleduje všetky najdôležitejšie tréningové parametre a špecializované aplikácie ponúkajú množstvo doplnkových funkcií, ako napríklad interaktívny beh na virtuálnej mape.

Preferujete cvičenia na masívnejších zariadeniach a nerobí vám problém nájsť si ten správny priestor? V Hop-Sport nájdete prierez produktov prispôsobených rôznym potrebám a očakávaniam našich zákazníkov. Prejdite na stránku bežeckých pásov Hop-Sport a vyberte si model, ktorý vám vyhovuje!

Zhrnutie

Bežecký pás je fitness zariadenie, ktoré bude ideálne na domáci tréning bez ohľadu na ročné obdobie. Tréningy na bežeckom páse v lete, ak ich berieme vážne, môžu byť rovnako efektívne a priniesť očakávané výsledky ako beh v teréne. Ide o takmer rovnakú formu činnosti a pre niektorých ľudí sú oveľa lepším riešením. Vďaka použitiu bežeckého pásu sa nemusíme obávať počasia ani bežeckých trás. Tréning môžeme absolvovať v pohodlí domova, plne sa sústrediť na seba a svoje tréningové predpoklady. Pravidelná aktivita nám dodá viac energie, lepšiu náladu, pohodu a zvýši sebavedomie.

Pri tréningu na bežeckom páse dbajte na správnu techniku behu a správny výber a konfiguráciu vybavenia. Postarajme sa o zaujímavú zábavu, napríklad v podobe obľúbenej hudby, vďaka ktorej sa budeme ľahšie motivovať k cvičeniu. Nezabúdajte na správnu hydratáciu a bohato výživné jedlá po tréningu.

Kľúčom k zlepšeniu kondície je pravidelnosť – vyhraďme si každé dva dni aspoň 30 minút na tréning na bežeckom páse a určite dosiahneme uspokojivé výsledky!

Obľúbené