Vytvorené

15 Mar 2022

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Fitness zariadenia / Eliptické trenažéry

Výhody eliptického trenažéra

Cvičením na eliptickom trenažéri posilňujeme aktivitu, silu a harmonicky rozvíjame svalstvo celého tela. Svaly ramien, rúk, nôh, zadku a brucha – pri cvičení na eliptickom trenažéri precvičíme takmer celé telo. Eliptický trenažér sa odporúča ľuďom, ktorí doteraz nešportovali a chceli by začať s fyzickou aktivitou. Hlavnou výhodou cvičenia na eliptickom trenažéri je to, že pohyby vykonávané na tomto zariadení sú anatomické, teda odrážajú prirodzené roviny pohybu. Predchádza sa tak preťaženiu kĺbov a svalov.

Nezabudnite na rozcvičku

Pred samotným cvičením na eliptickom trenažéri sa dôkladne rozcvičte a rozhýbte. Zvýšenie tepovej frekvencie a mobilizácia svalov k práci pred samotným cvičením je zárukou úspešného a efektívneho tréningu. 10 minút dobrej rozcvičky môže zvýšiť vašu telesnú teplotu o 2 až 3 stupne a zvýšiť pružnosť svalov. Pre čo najlepšie výsledky je preto potrebné zahriatie. Strávte niekoľko až desať minút hojdaním, krúžením končatinami, skákaním, skákaním atď. Pri rozcvičke venujte zvláštnu pozornosť nohám, pažiam, ramenným a bedrovým pletencom. Druhú časť rozcvičky si môžete urobiť na prístroji - venujte 10 minút a cvičte na nízkej záťaži - zvoľte tak, aby ste sa príliš neunavili, rozcvička by mala pripomínať miernu prechádzku.

Pozor na techniku

Prvým krokom k správnemu tréningu na eliptickom trenažéri by malo byť prečítanie návodu na použitie. Počas tréningu si dávajte pozor na techniku a správnu polohu tela. Položte nohy na podstavce, uchopte pohyblivé ramená zariadenia (nezabudnite na to, aby ste rukoväte príliš nestláčali), narovnajte si chrbát, stiahnite brucho a pozerajte sa dopredu. Pri cvičení sa nehrbte – hlava by mala byť v jednej línii s chrbticou. Dôležité je aj správne postavenie chodidiel – mali by ležať naplocho, nemali by ste ich vykrúcať a ani stáť na špičkách. Po celý čas majte ruky mierne pokrčené. Pohyb na eliptickom trenažéri by mal byť plynulý, bez poskakovania alebo zbytočného hojdania.

Zbavte sa nudy

Mnoho ľudí označuje nudu a monotónnosť za prekážku pri domácom tréningu. Teraz je veľmi ľahké to napraviť. Činnosti, ktoré vám spríjemnnia tréningový čas sú napr.: počúvanie hudby, pozeranie filmov, čítanie kníh na čítačke, učenie sa cudzieho jazyka. Zamestnaním hlavy vám čas cvičenia ubehne bez povšimnutia a tréning bude potešením.

Obľúbené