Vytvorené

14 Feb 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Diétne poradenstvo / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness

Mráz, nedostatok slnka, menšia fyzická aktivita, únava, slabosť. Je zima, a tak je to obdobie výziev pre naše telo, ktoré pracuje na plné obrátky, aby prežilo. Pomôcť mu v tom môžeme vybudovaním silného imunitného systému a starostlivosťou o správnu stravu. V tomto článku sa dozviete, ktoré ingrediencie v zimnom jedálničku najviac chýbajú, ako ich doplniť a ktoré produkty najlepšie vplývajú na vaše zdravie a pohodu. 

Zimná hypovitaminóza

Zima je obdobím, kedy sme hypovitaminóze vystavení najviac. Ide o stav, kedy telu chýbajú nevyhnutné vitamíny, a tým sa zhoršuje jeho fungovanie. Je to spôsobené obmedzeným prístupom k čerstvej zelenine a ovociu a menším vystavením slnečnému žiareniu. 

zima

Aké vitamíny chýbajú v zime?

Vitamín, ktorý nám v zime chýba najviac, je vitamín D. Na jeho výrobu je potrebné slnko, ktorého je v zime príliš málo. Jeho nedostatok vedie k zvýšeným infekciám a celkovej slabosti organizmu. Okrem toho sa môžu objaviť bolesti kostí a svalov, prechladnutie a zápal spojiviek. V dôsledku dlhodobého nedostatku vitamínu D môže dôjsť k demineralizácii kostí, cukrovke a kardiovaskulárnym ochoreniam. 

V zime nás môže potrápiť aj nedostatok vitamínov skupiny B, E a C. Zodpovedajú za správne fungovanie nervovej sústavy, chránia ju pred stresom. Vitamín E pomáha udržiavať pokožku v dobrej kondícii, napriek tomu, že je striedavo vo vykúrených miestnostiach a v chlade. Vitamín C zasa podporuje celkovú obranyschopnosť organizmu. 

Ako doplniť nedostatok vitamínov v zime?

Najdôležitejšie, čo môžeme v zime pre vlastné telo urobiť, aby sme doplnili vitamíny, je jesť viac zeleniny a ovocia. Vzhľadom na obmedzený prístup k tomuto typu produktov môžeme siahnuť po mrazených potravinách. Odporúča sa tiež jesť viac rýb, ktoré poskytujú vitamíny E a D, krúpy s obsahom vitamínov B a siláž bohatú na vitamín C

Aby sme sa uistili, že je splnená denná potreba všetkých vitamínov, pomáhajú nám doplnky stravy. Najmä stojí za to venovať pozornosť tým, ktoré obsahujú vitamín D3 a B12

zelenina

Zahrievacia strava

V našich klimatických podmienkach by zimná strava mala nielen dopĺňať nedostatok vitamínov, ale mala by mať aj otepľujúci účinok na organizmus. Pri poklese okolitej teploty klesá aj naša tepelná pohoda. V dôsledku toho sa cítime unavení a slabí. Silné prechladnutie zvyšuje pocit hladu a spôsobuje, že máme neustále chuť niečo zjesť. Vďaka vhodnému výberu produktov a kulinárskych techník sa efektívne zahrejeme, zaženieme hlad a zlepšíme si pohodu. 

Tu je zoznam zohrievajúcich potravín, ktoré sa v zime oplatí jesť alebo pridávať do jedál. 

Hrejivé produkty:

  • varená a dusená zelenina (pór, cibuľa, cesnak, zemiaky, mrkva, petržlen, tekvica, sladké zemiaky), 
  • strukoviny (napr. fazuľa a hrach), 
  • hovädzie mäso, 
  • jahňacie, 
  • baranie mäso. 

Obed počas zimy by mal pozostávať z varenej polievky alebo krému. Najviac nás zahrejú tie, ktoré budú pripravené na báze póru, cibule, tekvice či fazule. Hlavné jedlo zase môže byť zložené z duseného alebo pečeného mäsa so zeleninou. Takéto jedlo nás nielen zahreje, ale dodá nám aj pocit sýtosti na dlhú dobu. 

Okrem potravinárskych výrobkov stojí za to zaviesť do stravy koreniny, ktoré nielen obohatia chuť jedál, ale aj nás zahrejú

Hrejivé koreniny: 

  • škorica, 
  • kardamóm, 
  • zázvor, 
  • muškátový oriešok, 
  • rasca, 
  • aníz, 
  • čili, 
  • koriander, 
  • senovka grécka, 
  • nigella, 
  • nové korenie, 
  • klinčeky

Zimné menu - najlepšie produkty

Zimné obdobie neoplýva príliš veľkým množstvom zeleniny a ovocia, no nájdu sa produkty, po ktorých sa v tomto ročnom období oplatí siahnuť. 

Najlepšie produkty v zime:

  • cibuľová zelenina (napr. cesnak a cibuľa), 
  • koreňová zelenina (napríklad repa, mrkva a čierna repa), 
  • kyslé uhorky (napríklad biela kapusta a uhorky), 
  • sezónne ovocie (napr. jablká, hrušky a divá ruža). 

Cibuľa

Cibuľa  rozhodne zlepšuje chuť a vôňu jedál, do ktorých ju pridávame. Dokonale posilňuje imunitu organizmu a bojuje s príznakmi chrípky a prechladnutia, ako je kašeľ a bolesť hrdla. 

Cesnak

Cesnak, ktorý nazývame ako prírodné antibiotikum. Tiež inhibuje rast baktérií a zvyšuje imunitu. Cesnak má skvelý vplyv na tráviaci systém, znižuje krvný tlak a dokonca má protirakovinové vlastnosti. V zime ho môžeme pridať do horúceho mlieka a medu, čím vznikne liečivý lektvar. 

Cvikla

Cvikla je ďalšou zimnou sezónnou zeleninou, ktorá vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov posilňuje odolnosť proti vírusom a stimuluje obehový systém. Okrem toho pomáhajú normalizovať cholesterol a krvný tlak. Cviklu sa oplatí jesť, pokiaľ máte únavný kašeľ, pretože má expektoračný účinok.

Mrkva 

Je to jedna z najobľúbenejších koreňových zelenín, ktorú môžeme úspešne jesť aj v zime. Pôsobí posilňujúco, predchádza únave a depresiám, upravuje prácu žalúdka a zlepšuje látkovú výmenu. Mrkva sa môže jesť surová, varená, pridaná do šalátov a odšťavená. 

Čierna repa 

Súčasťou zimnej stravy by mala byť aj čierna repa. Má protizápalové, protiinfekčné a analgetické vlastnosti. Táto zelenina tiež zlepšuje fungovanie imunitného a tráviaceho systému. Čierna repa môže byť zložkou šalátov, kastrólov, polievok, ale aj plnkou do palaciniek či knedlí. 

Uhorky 

V zime má na zdravie pozitívny vplyv aj nakladaná zelenina. Oplývajú kultúrami baktérií mliečneho kvasenia, čo zlepšuje činnosť čriev. Nakladanú zeleninu je možné pripraviť ešte pred príchodom mrazov a uložiť do pohárov. 

Sezónne zimné ovocie 

Okrem zeleniny siahajme aj po sezónnom ovocí, ako sú jablká a hrušky. Jablká sú liekom na tráviace ťažkosti a hrušky upokojujú príznaky chrípky a prechladnutia. Môžeme ich jesť surové, pečené, vo forme kompótu, prídavok do čaju alebo sladkých i slaných pochutín.

Divá ruža 

Plody tohto kríka sú skutočným bohatstvom vitamínu C a sú ideálne na boj proti prechladnutiu. Nemožno ich však jesť surové. Mali by byť sušené alebo vyrobené na domáce konzervy. 

zahrievajúci nápoj

Čo jesť v zime, aby ste neochoreli?

Od decembra do februára evidujú lekári najviac prechladnutí a infekcií horných dýchacích ciest. Riziko ochorenia však nezvyšuje len počasie. Tiež sa vystavujeme riziku ochorenia. 

Najbežnejšie príčiny sú: 

  • nedostatok slnka, čo sa prejavuje v nedostatočnom množstve vitamínu D3 v tele, 
  • nedostatok pohybu, ktorý je jedným z najdôležitejších faktorov regulujúcich prácu imunitného systému,
  • prechladnutie organizmu

Je jednoduché všimnúť si, že väčšina uvedených príčin zimných chorôb súvisí s našou stravou. Zaradenie potravín bohatých na vitamíny so zahrievajucími vlastnosťami do stravy posilní náš imunitný systém. Vďaka tomu pre nás mráz nebude strašný a budeme môcť trénovať aj vonku! V zimnom jedálničku by sme si nemali dávať pozor najmä na jeho výhrevnosť, ale predovšetkým na obsah cenných vitamínov a minerálov. Správna zimná strava je kľúčom k zdraviu a pohode.

Obľúbené