Vytvorené

14 Feb 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Diétne poradenstvo / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness

Jar je obdobím prebúdzania a chvíľou, na ktorú mnohí z nás netrpezlivo čakajú. Ocenia to najmä ľudia, ktorí majú v jedálnom lístku dosť zimnej rutiny. V tomto článku vám chceme ponúknuť jarnú diétu, bohatú na ingrediencie, ktoré umožňujú rýchly a plynulý prechod z letargie do akcie a aktivity. Navyše vám pomôže bojovať s príznakmi jarnej únavy. A čo je najdôležitejšie: je to jednoducho chutné! 

Jarná únava

Zmeny počasia sprevádzajúce príchod jari badať nielen v prírode, ale aj na našom tele. Nie vždy na ne človek reaguje pozitívne, prebúdza sa do života a pripravuje sa na častejšie outdoorové aktivity. Niekedy počas jari môžeme pociťovať neduhy, ktoré sťažujú každodenné fungovanie. Väčšina z nich je spôsobená rýchlymi a náhlymi výkyvmi teploty a atmosférického tlaku. Priamo ovplyvňujú počasie, ktoré je najmä na začiatku jari poriadnou zmesou slnka a mrakov.

Príznaky jarnej únavy

U ľudí citlivých na výkyvy počasia (meteopatov) sa môže jarná únava prejaviť v mnohých podobách. 

Najčastejšie sú to: 

  • únava, 
  • slabosť, 
  • ospalosť, 
  • podráždenosť, 
  • bolesti hlavy, 
  • bolesť svalov. 

Celkové zhoršenie fungovania organizmu je spojené tak so zmenami počasia, ako aj s tým, že niekoľko mesiacov trávite v uzavretých miestnostiach a obmedzeným prístupom na slnko a čerstvý vzduch. Zdravotný stav zhoršuje aj užívanie ťažkej, tučnej stravy, chudobnej na vitamíny.

bolesť hlavy
zelenina

Jarná diéta

Pred účinkami jarnej únavy sa môžete chrániť vhodnými preventívnymi opatreniami. Najlepšia a zároveň najjednoduchšia z nich je vyvážená strava. Jedlá v rámci nej treba jesť pravidelne, aby malo telo neustály prístup k energii. Okrem toho by v jedálničku mali dominovať produkty bohaté na vitamíny, najmä vitamín C, ktorý podporuje imunitu a stimuluje organizmus k činnosti. Najlepším zdrojom vitamínov je čerstvé ovocie a zelenina. Oplatí sa siahnuť aj po prírodných probiotikách, ako je kyslá kapusta, nakladané uhorky a mliečne výrobky. Obsahujú prospešné fermentačné baktérie, ktoré podporujú náš tráviaci systém. Aby sme doplnili pozimné nedostatky vitamínov a minerálov, môžeme uvažovať aj o doplnkoch stravy.

Jarné menu – čo nám pomáha?

Produkty, ktoré nám pomôžu v boji s jarnou únavou, môžeme zaradiť podľa obsahu cenných vitamínov a minerálov. Ich zavedením do jedálneho lístka podporíte okrem iných aj náš organizmus. imunitný systém, vďaka čomu sa oveľa lepšie vysporiadava s rôznymi druhmi infekcií, ktoré sa objavia skoro na jar. 

Produkty bohaté na vitamín C: 

  • citrusové ovocie, 
  • kiwi, 
  • guava, 
  • brokolica, 
  • karfiol, 
  • ružičkový kel, 
  • korenie. 

Prírodné probiotiká fermentované produkty: 

  • jogurty, 
  • kefíry, 
  • kombucha, 
  • kyslé uhorky - kyslá kapusta, 
  • nakladané uhorky, 
  • kváskový chlieb. 

Produkty bohaté na vitamín B: 

  • ryby 
  • krúpy, 
  • obilné klíčky. 

Potraviny bohaté na horčík: 

  • tekvicové semiačka, 
  • slnečnicové semienka, 
  • tmavá čokoláda. 

V predjarnom a jarnom období sa oplatí siahnuť aj po olivách a olejoch, ktoré sú zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Sú zodpovedné za správnu činnosť srdca, zlepšujú duševné schopnosti a podporujú fungovanie imunitného systému. 

Hydratácia je rovnako dôležitá ako jedlo. Pre zlepšenie tráviacich procesov a správneho fungovania celého tela by sme mali vypiť asi 2 litre tekutín denne. Nepijeme len vodu. V chladnejších dňoch ho môžeme nahradiť šálkou čaju s pridaním hrejivého korenia.

Jarná diéta – najlepšie produkty

Jar je obdobím, kedy sa ovocie a zelenina ešte len začínajú objavovať na pultoch obchodov. Sú medzi nimi produkty, ktorým sa oplatí venovať osobitnú pozornosť, pretože práve v tejto sezóne chutia najlepšie a majú k nim najväčší prístup. 

Jarné produkty:

  • špargľa, 
  • nové zemiaky, 
  • avokádo, 
  • čerešne a višne. 

Špargle

Vrchol sezóny pre špargle je v apríli. Sú bohaté na betakarotén a vitamíny C a E a priaznivo vplývajú aj na stav vlasov, pokožky a nechtov. Špargľa je skvelá pre zrak a vápnik a fosfor v nej obsiahnuté posilňujú kosti a zuby. Moderná medicína poukazuje na pozitívny účinok špargle pri liečbe mnohých rôznych chorôb. 

Mladé zemiaky

Najlepšie nové zemiaky nájdete v obchode alebo na bazáre koncom jari. Sú mierne odlišné od typických zemiakov, pretože sú malé, jemné a mierne sladšie. Nové zemiaky obsahujú vitamín C a vitamíny skupiny B. Okrem toho sú bohaté na horčík, draslík, fosfor, vápnik, železo, sodík a zinok. Vďaka tomu podporujú prácu tráviaceho systému, zlepšujú stav pokožky, zabraňujú svalovým kŕčom a podporujú zrak. 

Avokádo 

Hoci je avokádo dostupné po celý rok, vrcholom sezóny na avokádo je obdobie od konca zimy do skorej jari. Toto ovocie obsahuje vitamíny A, C, E, K, H, skupinu B a minerály: vápnik, meď, železo, mangán, draslík a fosfor. Pravidelná konzumácia avokáda zlepšuje fungovanie celého tráviaceho systému.

Čerešne a višne

Ak sa neviete dočkať čerešní a višní, budete si musieť počkať do mája. Práve vtedy v predajniach a zelovococh nájdete tieto lahodné plody plné vitamínov A, E, K, C a skupiny B. V čerešniach a višniach nájdete aj také dôležité minerály ako: vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík, zinok. Majú protizápalové a protirakovinové účinky. 

avokádo

Čo jesť na jar

Nižšie uvádzame štvorchodové jarné menu. Obsahuje produkty podporujúce boj proti jarnej únave a zároveň je pevným základom odolnosti voči chladnejším marcovým a aprílovým dňom. Obsahuje 2000 kcal. 

Príkladové jarné menu 

Raňajky: Čokoládová a čerešňová kaša (560 kcal). 

Ingrediencie: 

  • ovsené vločky - 70 g, 
  • mlieko 2% tuku - 1 šálka, 
  • čerešne - 100 g, horká čokoláda - 25 g. 

Vločky uvaríme v mlieku. Do hotovej ovsenej kaše pridáme čokoládu a višne. 

Desiata: Kiwi smoothie (225 kcal). 

Ingrediencie:

  • Kiwi - 2 kusy, 
  • ľanové semiačka 15 g, 
  • 100 g prírodného jogurtu, 

Všetko to rozmixujeme. 

Obed: Cestoviny s kuracím mäsom a špargľou (805 kcal). 

Ingrediencie:

  • strúhaný parmezán - 35 g, 
  • kuracie prsia - 150 g, 
  • špenát - 25 g, 
  • Celozrnné cestoviny - 100 g, 
  • olivový olej - 20 g, 
  • cesnak - 2,5 g,
  • Špargľa - 90 g. 

Uvaríme cestoviny. Na panvici opražte zvyšok ingrediencií

Večera: Šalát s tuniakom a celozrnnými krutónmi (410 kcal). 

Ingrediencie:

  • šalát - 50 g, 
  • Nakladané uhorky - 2 kusy 
  • Tuniak vo vlastnej omáčke - 120 g 
  • Olivový olej - 10 g 
  • tekvicové semienka - 15 g, 
  • cherry paradajky - 80 g, 
  • ražný chlieb celozrnný 35 g, 

Chlieb nakrájajte a opečte na suchej panvici. Všetky ingrediencie spolu zmiešame.

Obľúbené