Vytvorené

07 Mar 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Masážne valce / Odporové gumy a expandery / Švihadlá

Aktívni ľudia sa veľmi často dostanú do tréningovej rutiny, ktorá môže ovplyvniť efektivitu cvičenia, ako aj ďalší progres. Najčastejšie stagnácia spôsobuje nedostatok motivácie a monotónnosť. Najlepším povzbudzovaním potom bude ... ten druhý! Cvičenie vo dvojici dokonale motivuje, dodáva pozitívne nabitie energiou a navyše umožňuje vykonávať cviky, ktoré by sme sami nezvládli. Ak máte po svojom boku polovičku, zavolajte ju na cvičenie a cvičenie. Uvidíte, že je to naozaj skvelá zábava, ktorá spája príjemné s užitočným!

Prečo sa oplatí cvičiť vo dvojici?

Tréning vo dvojici je skvelý spôsob, ako prelomiť zaužívané cviky a zaviesť do nášho tréningu niečo nové. Prítomnosť inej osoby nás núti reagovať a naopak. Môžeme sa tak navzájom motivovať, spoločne si stanoviť tréningové priority alebo nakoniec spolu cvičiť. Spoločný tréning vám navyše dáva možnosť vzájomne sa ovládať. To je dôležité najmä pri komplexných cvičeniach a silovom tréningu s ťažkými váhami. Druhý človek však nemusí byť len pomocníkom pri istení, spolu s ním môžeme vymyslieť úplne novú zostavu cvikov či súťažiť.

cvičenie vo dvojici

S kým cvičiť?

Do tréningovej dvojice môžeme pozvať všetkých príbuzných a priateľov, ktorí s nami zdieľajú lásku k aktívnemu životnému štýlu. Najčastejšie si svoju crush vyberajú cvičenci, no môže to byť aj kamarát, člen rodiny alebo kamarát z posilňovne. Čím užší bude náš vzťah s osobou v páre, tým väčšie účinky budeme mať. S blízkymi alebo rodinnými príslušníkmi si môžeme spoločne vytvoriť domácu posilňovňu, kde môžeme cvičiť ďaleko od davov a v pohodlných podmienkach. Alternatívou môže byť skupinový tréning, kde sa na niektoré cvičenia vytvoria dvojice. Napriek tomu najhodnotnejším spôsobom, ako trénovať v duete, bude párový tréning.

Couple tréning

Nie je to nič iné ako cvičenie s partnerom, pri ktorom realizujeme rôzne druhy tréningov. Tento druh činnosti nás zblíži, umožní nám tráviť voľný čas a zlepší naše zdravie a pohodu. V prípade žien bude partner výborným ističom, na ktorého ramene sa môžu podopierať a vykonávať náročnejšie cviky. Na druhej strane, pre mužov môže byť partnerka skvelá na motiváciu a cvičenie s kilami navyše. V rámci párového tréningu sa najčastejšie realizuje kruhový tréning FBW (Full Body Workout). Zapájajú svaly celého tela a kombinujú kardio a silové cvičenia. Párový tréning je možné absolvovať vo fitness klube alebo v domácej posilňovni. Druhé riešenie poskytuje viac intimity, ale je len na nás, koľko vybavenia si kúpime pre vlastnú potrebu. Tréning s milovanou osobou je tiež skvelý spôsob, ako sa zoznámiť.

tréning vo dvojici

Cvičenie pre páry

Existuje toľko rôznych cvičení, ktoré môžu robiť páry. Niektoré z nich vyžadujú viac fyzickej sily a skúseností. Nič však nestojí v ceste tomu, aby ste jednoducho trávili čas spoločne aktivitami, ktoré má každý z nás rád.

 Najlepšie cvičenia pre páry:

  • kliky vo dvojici
  • drep kombinovaný s bulharským drepom,
  • kombinovaný drep s klikmi na triceps,
  • brušáky kombinované so stojkou,
  • cvičenie brucha s istením.
  •  

Spolu s partnerom môžete robiť skutočne akýkoľvek typ tréningu. Od spoločnej jogy, cez kardio mimo mesta až po strečing. Druhá osoba môže byť nielen ističom, ale môže tiež poskytnúť dodatočný odpor a váhu počas cvičenia. Napríklad počas strečingového a mobilizačného tréningu môže náš partner stlačiť naše telo pri rolovaní alebo nám pomôcť nájsť spúšťacie body. Na druhej strane, keď sa rozhodneme pre silový tréning, cvičením vo dvojici získame dodatočnú záťaž, napríklad príťahmi alebo drepmi s inou osobou.

Tréning pre dvoch – na čo nezabudnúť?

Základom tréningu pre páry je ako v každom zdravom vzťahu predovšetkým komunikácia. Pred začatím cvičení si musíme stanoviť spoločné ciele, aby sme sa spoločne snažili o vysnívanú postavu, nie súperili medzi sebou. Väčšinou ženy a muži rozvíjajú úplne odlišné svalové skupiny. Preto bude kruhový tréning pre páry dobrým riešením. Ak sa napriek tomu naše tréningové ciele rozchádzajú, môžeme urobiť rozcvičku s mobilizáciou a strečingom spoločne.

Pri spoločnom tréningu navyše musíme pamätať na správnu techniku cvičenia. Prítomnosť partnera dáva extra pohľad na našu dráhu pohybu, polohu tela, ako aj prácu na stroji alebo so závažiami. Vďaka tomu sa môžeme navzájom podporovať, hľadať nepravidelnosti – zle pokrčené končatiny, neúplný rozsah pohybu alebo príliš málo opakovaní.

Pri cvičení vo dvojici by ste tiež nemali zabúdať na vhodné fitness doplnky, ktoré sa nám budú hodiť pred, počas a po tréningu. Obzvlášť užitočné budú:

  • masážne valce - užitočné pri rozcvičke
  • odporové gumy a expandéry - ideálne na pretiahnutie a aktiváciu svalov,
  • švihadlá - ideálne pre kardio tréning a posilňovanie kondície.
Pred začatím tréningu sa tiež oplatí postarať sa o zásobu vody pre dvoch, vybaviť sa uterákmi a postarať sa o atmosféru. Ak cvičíme doma, môžeme m. pripraviť spoločnú hudobnú kompiláciu počas trvania školenia.

Ako spolu aktívne tráviť čas?

Človek nežije len posilňovňou, o to viac, že nie každý pár rád trávi voľný čas podobným spôsobom. Napriek tomu stojí za to robiť spolu akúkoľvek aktivitu, ktorá rozprúdi naše telo, okysličí pľúca a mozog a umožní nám po práci či stresujúcom dni relaxovať a zblížiť.

 Aktivity pre páry:

  • spoločná prechádzka - bude ideálna pre všetkých, ktorí neradi behajú,
  • cyklistika - dáva vám možnosť spaľovať kalórie, posilňovať spodné svalové partie a ... prehliadku pamiatok,
  • horolezectvo - funguje skvele ako intenzívne cvičenie celého tela a kardio cvičenie,
  • Nordic walking - odporúča sa najmä seniorom a ľuďom, ktorí sa po úrazoch vracajú k aeróbnym aktivitám,
  • tanec - intenzívna kyslíková aktivita a spôsob, ako ešte viac posilniť vzťahy,
  • duet running – spôsob, ako budovať kondíciu a vytrvalosť počas celého roka,
  • športy cvičené vo dvojici - squash, tenis, biliard.
spoločné behanie
Obľúbené