Vytvorené

22 Sep 2021

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Nevyhnutné tréningové doplnk / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Podložky na cvičenie

Podložka na cvičenie je tréningové príslušenstvo, ktoré má široké spektrum použitia. Bude vhodná ako pri silnom tréningu celého tela, pri cvičení jogy, alebo keď sa chcete upokojiť a relaxovať.

Podložky na cvičenie sú ľahké, čo uľahčuje ich prenášanie napr. vtedy, keď chcete cvičiť napr. v parku. Podložky značky Hop-Sport sú vyrobené z vysoko kvalitných materiálov, preto sa ich tvar nemení aj napriek každodennému použitiu.

V tomto článku sa budeme zameriavať na strečingu. Strečing je jedným z najlepších riešení, ktoré môžete dať svojim svalom. Zvlášť v dnešnej dobe, keď nám auto nahrádza nohy a väčšina z nás vedie sedavý spôsob života.

Prečo sedenie počas väčšiny dňa nie je správne?

Sedavý spôsob života spôsobuje, že telo „zamrzne“, vytvára kontrakcie vo svaloch, čo telo oslabuje, a to prináša mnoho nepríjemných následkov: bolesť krku, nesprávna činnosť bránice, zvýšené riziko cukrovky 2. typu, bolesť v drieku, stuhnuté boky, bolesť kolien a ďalšie. Ľudské telo bolo stvorené na pohyb, veľmi ho miluje a nenávidí byť bez pohybu!

Strečing spodnej časti chrbta - trapézové svaly

  1. Sadnite si na kolená na pätách. Predkloňte trup dopredu tak, aby ste mali celé ruky na podlahe. Z tej istej polohy sa ohnite nabok doprava a napnite chrbát. Zostaňte v pozícii niekoľko sekúnd a potom urobte to isté na druhej strane.
  2. Kľaknite si na kolená a potom narovnajte jednu nohu nabok. Položte jednu ruku na bok s vystretou nohou, pričom druhú zdvihnite a pokrčte trup bokom k nohe smerom k narovnanej dolnej končatine. Pohyb niekoľkokrát zopakujte, urobte si čas a urobte to isté na druhej strane tela.

Naťahovanie bedrových svalov - iliopsoas a štvoruholníkový sval

  1. Ľahnite si na bok s 90-stupňovým uhlom k bokom a kolenám. Vykonajte flexiu a extenčný pohyb bedra, to znamená, že nohu (stále ohnutú v kolene) posuňte k hrudníku a potom predĺžte bedro. Opakujte sekvenciu približne 15 -krát na každú stranu. Uistite sa, že koleno je počas celého pohybu v uhle 90 stupňov. 
  2. Prejdite do kľačiacej polohy prednej nohy a potom presuňte zadnú nohu viac dozadu za seba. Položte obe ruky na podlahu na vnútornej strane kolena. Skúste mierne zdvihnúť boky hore, chrbticu majte vystretú. Držte túto pozíciu niekoľko sekúnd, potom položte koleno na podlahu, odpočívajte 5 sekúnd a postup zopakujte niekoľkokrát. Zmeňte stranu a urobte to isté s druhou stranou. 
  3. Vykonajte predné koleno. Držte pravý uhol v kolene pred sebou. Uchopte členok za zadnú nohu a pritiahnite ho k zadku. Uistite sa, že bedrové tŕne smerujú dopredu. Držte pózu niekoľko sekúnd a postup opakujte niekoľkokrát pre každú nohu.

Strečing hrudníka - prsného svalu

  1. Postavte sa do kolennej polohy. Položte gymnastickú loptu pod jednu ruku (pod lakeť) a boky posuňte mierne dozadu. Pomaly spúšťajte hrudník smerom k podlahe, kým nepocítite, ako sa prsný sval naťahuje. Držte pozíciu niekoľko sekúnd a vykonajte cvičenie na druhú stranu.
  2. Sadnite si na kolená na pätách. Predkloňte trup dopredu, ruky dajte šikmo do strany. Spustite hrudník smerom k podlahe a hlavu držte vo vystretej polohe chrbtice. Vydržte v tejto pozícií niekoľko sekúnd.

Strečing stehenných svalov

  1. Ľahnite si na chrbát s jednou nohou vystretou a druhou nohou zvisle hore a pokrčte kolenný kĺb asi o 90 stupňov. Pre väčšie pohodlie držte nohu pod kolenom rukami. Vykonajte predĺženie kolena a pohyb v ohybe 15krát na každú stranu.
  2. Ľahnite si na chrbát k stene tak, aby boli vaše narovnané nohy na nej. Spojte prsty na nohách a členkoch a veľmi ľahko pritlačte ku stene - narovnajte kolená. Vydržte v tejto pozícií niekoľko sekúnd.

Strečing lýtkového svalu

  1. Sadnite si do rovnej polohy a začnite ohýbať členkový kĺb (vykonajte ohyb a extenziu v členkovom kĺbe). Vykonajte cvičenie asi 15 -krát na každú stranu. 
  2. Zaujmite polohu predného výpadu pri stene, prednú nohu držte mierne pokrčenú v kolennom kĺbe a zadnú nohu narovnajte. Toto cvičenie preťahuje svaly nôh, konkrétnejšie lýtko v zadnej nohe. Pokúste sa trochu tlačiť boky dopredu a držte chrbticu rovno. Chodidlá by mali byť pevne opreté o podlahu. Vydržte v tejto pozícií niekoľko sekúnd, potom relaxujte asi 3 sekundy a zopakujte postup asi 3-4 krát. Nezabudnite na cvičenia pre druhú nohu.
Obľúbené