Vytvorené

28 Sep 2022

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Domáci fitness tréning / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness / Gymnastické lopty

Môžete trénovať s fitness loptou počas tehotenstva?

Počas pôrodu sa žena venuje fyzickej námahe, ktorá sa dá prirovnať k behu maratónu. Žiadny zo súťažiacich na takú vzdialenosť si nevie predstaviť účasť v súťaži bez predchádzajúcej prípravy. Mesiace pracujú na vytrvalosti a sile svojho tela. Práve tieto schopnosti im pomôžu dokončiť beh. Ak sa čoskoro stanete mamou, musíte sa na to pripraviť. Cvičenie s fitness loptou je náš návrh!

cvičenie počas tehotenstva

Prečo by ste mali cvičiť počas tehotenstva?

Tréning v tehotenstve má žene predovšetkým poskytnúť úľavu, pripraviť ju na pôrod a materstvo. Z týchto dôvodov je potrebné konať v troch oblastiach:

  • vytrvalosť (príprava tela na ďalšie fázy tehotenstva a potom samotný pôrod),
  • uvedomelosť (učenie sa vlastného tela a jeho reakcie na čas pôrodu),
  • silu (naberanie svalovej hmoty potrebnej na nosenie dieťatka a plnenie úloh budúcej mamičky).

Aké svaly cvičiť v tehotenstve?

Ako plynú týždne tehotenstva, vaše brucho je čoraz ťažšie. Tým sa u tehotnej ženy posúva ťažisko dopredu. Prehlbuje sa zakrivenie chrbtice v driekovej a krčnej chrbtici. Nohy tiež znášajú veľkú záťaž, keďže musia niesť kilá navyše. Namáhané svaly sa napínajú, čo im spôsobuje bolesť. Práve tieto tvrdé a zdanlivo nehybné časti tela by mali byť počas tréningu uvoľnené.

Na druhej strane stojí za to posilniť oslabené časti tela. V tomto prípade budú dobre fungovať všeobecné rozvojové cvičenia, ktoré zahŕňajú ruky, chrbát, nohy a zadok. Fitness lopta je dokonalým vybavením na uvoľnenie a posilnenie svalov!

Aké sú výhody cvičenia s fitness loptou počas tehotenstva?

Cvičenie s fitness loptou je jednou z najobľúbenejších aktivít budúcich mamičiek. Vykonávanie tohto typu tréningu má mnoho výhod pre priebeh tehotenstva a šestonedelia. Zároveň je tento typ tréningu vnímaný ako veľmi príjemný. Okrem uvoľnenia a posilnenia vhodných svalových skupín má tréning na fitness lopte vplyv na fungovanie iných systémov. Cvičenie stimuluje srdce a pľúca. Zlepšuje sa tak krvný obeh a prísun kyslíka do vnútorných orgánov a bábätka. Počas tréningu sa vyplavujú endorfíny, teda hormóny šťastia. Ich prítomnosť zlepšuje náladu tehotnej ženy.

fitness lopta

Príklady relaxačných cvičení s fitness loptou

Relaxačné cvičenia pre tehotné sú založené na pozíciách, ktoré zasiahnu najviac napäté svaly. Jedným z cvikov na uvoľnenie driekovej chrbtice, bokov a nôh je prekrvenie bedier v sede na lopte.

Vhodné cviky na uvoľnenie krčnej chrbtice sú okrem iného: úklony hlavy do strán a záklon hlavy k hrudnej kosti. Východisková pozícia pre cvičenie je sed na lopte. Na uvoľnenie napätých chrbtových svalov môžete urobiť bočné ohyby trupu. Toto cvičenie má dve verzie: v stoji, s loptou hore a v sede na lopte.

Príklady posilňovacích cvičení s fitness loptou

Keď pracujete na posilňovaní svalov v tehotenstve, môžete robiť cvičenia, ktoré zapájajú viaceré svalové skupiny. Na posilnenie oslabených nôh a rúk bude vhodným cvikom drep so zdvíhaním lopty dohora. Podobný tréningový efekt sa dosiahne pri výpadoch s pohybom lopty dopredu.

Oslabený zadok možno spevniť napríklad dvíhaním bokov nahor na báze lopty. Pri tomto cviku sa navyše tvaruje rovnováha tela, pretože lopta neposkytuje stabilný povrch.

Ak ste tehotná a máte od lekára zelenú na cvičenie, gymnastické lopty Hop-Sport čakajú práve na vás! Starajte sa o svoje telo pravidelným tréningom a posilňujte ho ešte pred narodením bábätka!

Obľúbené