Vytvorené

14 Feb 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Diétne poradenstvo / Príslušenstvo fitness / Príslušenstvo fitness

V diétnych súbojoch určuje hodnotu daného produktu viacero faktorov. Najdôležitejšie sú predovšetkým nutričné hodnoty a možnosť skladania jedál. V tomto článku sme do dvoch kútov ringu postavili stálice kuchýň po celom svete – krúpy a ryžu. Zistite, ktoré z týchto potravín sú pre vašu diétu lepšie 

Prečo sa oplatí jesť krúpy?

Krúpy sú semená obilnín, ktoré sú očistené od nejedlých častí zŕn. Podľa druhu zrna, z ktorého sa vyrába, ich delíme na: 

  • jačmeň, 
  • pohánka, 
  • ovsené vločky, 
  • pšenica, 
  • proso, 
  • kukurica. 

Môžeme ich rozdeliť aj podľa stupňa ich fragmentácie: 

  • krupa – celé zrno lúpané a niekedy leštené, 
  • lámané krúpy - celé zrno bez šupky, rozdelené na menšie časti, 
  • jemné krúpy – vznikajú ako výsledok leštenia predtým zlomených zŕn.

Krúpy sú dobrým zdrojom horčíka, zinku, železa, draslíka a vitamínov skupiny B. Ich zaradenie do jedálneho lístka určite priaznivo ovplyvní fungovanie nášho organizmu. Zlúčeniny obsiahnuté v krúpach majú veľký vplyv na lámavosť vlasov a nechtov, nespavosť, svalové kŕče, búšenie srdca, olupovanie pokožky a dokonca aj neplodnosť. 

Čím hrubšie sú krúpy, tým viac vlákniny obsahuje. Najviac vlákniny nájdeme v pohánke a jačmeni. Vláknina má veľký vplyv na tráviace procesy, zabraňuje zápche, rakovine hrubého čreva a hemoroidom. 

Vďaka vysokému obsahu vlákniny sa krúpy zaraďujú medzi produkty s nízkym glykemickým indexom. Po jedle sa sacharidy uvoľňujú postupne a dlhodobo. Takto sa cítime dlhšie sýti, nepociťujeme náhly hlad ani chuť na sladké či slané maškrty. 

Všetky krúpy sa pripravujú veľmi rýchlo a jednoducho. Hodia sa k slaným aj sladkým jedlám. Krúpy pripravené na slano môžu úspešne nahradiť zemiaky prakticky v akomkoľvek jedle. Hodia sa najmä k mäsitým jedlám. Najčastejšie sa kombinujú s duseným mäsom, ale rovnako dobre chutia aj ako plnka do varenej zeleniny a knedlí. Mnohé polievky navyše výborne chutia s krúpami. Na druhej strane milovníci sladkých jedál si ľahko a rýchlo poskladajú chutné jedlo s krupicou či prosom, mliečnymi výrobkami, sušeným ovocím a orechmi. Na tento účel je najlepšie použiť krupicu alebo proso.

krúpy
ryža

Nutričné ​​vlastnosti ryže

Ryža je obilný produkt, ktorý je základom výživy polovice ľudstva na celom svete. Tento produkt sa získava zo zŕn ryže. Je jej veľa druhov, ktoré sa líšia štruktúrou, farbou, chuťou a nutričnou hodnotou. 

Najobľúbenejšie odrody ryže: 

  • Parboiled ryža – dlhozrnná biela ryža, vyznačujúca sa slanou dochuťou. 
  • Jasmínová ryža - dlhozrnná biela ryža so sladkou príchuťou z Thajska. 
  • Ryža Basmati - dlhozrnná biela ryža, pochádzajúca z oblastí na úpätí Himalájí, po uvarení sú jej zrnká voľné. 
  • Arborio, carnaroli a vialone nano - talianske odrody strednezrnnej ryže s takmer okrúhlymi zrnami, ideálne na rizoto. 
  • Lepkavá ryža – je typická japonská ryža, má veľa odrôd, ktoré v sebe spájajú viacero vlastností – sú krátkozrnné, po uvarení sa zlepia, majú sladkú dochuť. 
  • Divoká ryža – má obilninovú chuť s výraznou orieškovou arómou, má dlhé, tmavé zrná. 

Ryža, podobne ako krúpy, je zdrojom mnohých cenných vitamínov a minerálov. Je výborným zdrojom draslíka, horčíka, železa, zinku, vitamínov skupiny B a vitamínu E. Obsahuje aj vlákninu, ktorá zlepšuje trávenie. Ryža má vo všeobecnosti nízky glykemický index. Má veľký vplyv na črevá, čo z neho robí základ výživy pre ľudí trpiacich chorobami tráviaceho systému. Ryža má tiež pozitívny vplyv na pohodu, vzhľad pokožky, vlasov a nechtov, ako aj na krvný tlak a hladinu cholesterolu. 

Nikoho by nemalo prekvapiť, že s pomocou ryže môžeme pripraviť množstvo rôznych jedál. Prakticky každý druhý produkt sa k nej hodí. Môžeme ju skombinovať ako s mäsom, tak s rybami, ale aj so zeleninou alebo si pripraviť sladké jedlo. 

Krúpy alebo ryža - čo si vybrať?

Pokiaľ ide o výber tej najlepšej ryže a krúp, odborníci na výživu odporúčajú najmä dva druhy produktov – hnedú ryžu a pohánku. Smelo ich môžeme kombinovať s mnohými rôznymi jedlami. Správne pripravená pohánka a hnedá ryža majú nízky glykemický index a dodajú pocit sýtosti na dlhú dobu. Sú tiež cenným zdrojom sacharidov (v priemere ich obsahujú okolo 70 gramov). bielkoviny (10 gramov) a tuky (2 gramy). Čo sa týka kalórií, hnedá ryža obsahuje asi 110 kcal v 100 g, kým krúpy obsahujú 100 kcal. Tieto hodnoty sa môžu líšiť v závislosti od času varenia. 

O krúpach a ryži už niečo vieme. Je teda čas na konečný verdikt. Čo je zdravšie – krúpy alebo ryža? V skutočnosti neexistuje jediný víťaz. Všetko závisí predovšetkým od toho, čo telo potrebuje a od individuálnych chuťových preferencií. Treba však nezabudnúť na to, že strava by mala byť pestrá. Najlepšie je nájsť zlatú strednú cestu a zostaviť jedálniček tak, aby ste mohli jesť krúpy aj ryžu. 

ryža a krúpy
Obľúbené