Vytvorené

01 Mar 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nákupný sprievodca / Fitness zariadenia / Steppery

Chcete si kúpiť stepper, no neviete, akými kritériami sa riadiť a na aké parametre si dať pozor? Pýtate sa, ktorý model bude pre vás najlepší? Neviete ako funguje stepper? V článku nižšie nájdete odpovede na všetky vaše otázky.

Čo je stepper a pre koho je vhodný?

Stepper je malé zariadenie pozostávajúce z dvoch plošín, na ktoré sa postavíme. Cvičenie na stepperi napodobňuje pohyb po schodoch a cvičenia sú také účinné, že už po mesiaci vidíme uspokojivé výsledky! Tréningy sú zároveň jednoduché a nevyžadujú si špeciálnu prípravu.

Vďaka malým rozmerom stepperov nepotrebujeme veľa miesta. Po cvičení sa dajú jednoducho premiestniť do iných miestností a pohodlne uložiť napríklad pod posteľ alebo za skriňu, čo je skvelá alternatíva k väčším fitness zariadeniam. Cvičenie na stepperi je veľmi tiché a aktivitu na stepperi môžeme úspešne spojiť napríklad so sledovaním obľúbených seriálov.

Stepper je zariadenie odporúčané takmer každému, najmä tým, ktorí:

  • práve začínajú svoje dobrodružstvo tréningom,
  • chcú vytvarovať spodné časti tela,
  • snívajú o pevnom zadku,
  • chcú schudnúť a zoštíhliť telo,
  • hľadajú správne fitness zariadenie,

Kombináciou prvkov kardio tréningu a silového tréningu má stepper  veľký vplyv na telo. Okrem viditeľných účinkov v podobe chudnutia a vytvarovaným svalov môžeme vďaka cvičeniu na stepperi zaznamenať aj zlepšenie krvného obehu, vytrvalosti a kondície.

tréning so stepperom Joy
stepper Joy

Aký stepper vybrať a na čo sa zamerať?

Hoci sú steppery svojou konštrukciou pomerne jednoduché zariadenia, na trhu je k dispozícii množstvo rôznych modelov. Niektoré z nich sú úplne základné verzie, zatiaľ čo iné obsahujú množstvo doplnkového vybavenia.

Pri výbere dokonalého modelu stojí za to vedieť, čomu venovať osobitnú pozornosť. Hlavným rozdielom medzi rôznymi steppermi je ich smer pohybu. Rozlišujeme rovné a twistové steppery. Na jednoduchom stepperi vykonávame pohyby hore-dole. Na twist stepperi sa tréning podobá skôr lyžovaniu. Nohy sa potom pohybujú v dvoch rovinách: hore – dole a von – dovnútra. Cvičenie na twist stepperi zapája do práce viac svalov ako na rovnom stepperi.

Ďalším aspektom, ktorý stojí za zváženie, je prítomnosť ďalších ramien alebo stĺpika. Ramená sa vyznačujú tým, že položením rúk na ne vykonávame dodatočnú prácu rúk. Vďaka tomu sa horná časť tela pohybuje ako pri tréningu nordic walking. K rovnováhe do istej miery prispievajú aj paže. Ak však máme pri cvičení problémy s rovnováhou, tak oveľa lepšou možnosťou bude stepper so stĺpikom. Jeho prítomnosť robí telo stabilným a my sa môžeme plne sústrediť na prácu nôh.

Niektoré modely stepperov obsahujú aj expandéry. Používajú sa na vykonávanie cvikov na hornú časť tela. S expandermi môžeme precvičiť ruky, chrbát a hrudník ako pri súčasnom použití steppera, tak aj pri vykonávaní samostatnej časti tréningu.

Pred rozhodnutím o kúpe sa navyše oplatí skontrolovať tréningový počítač a jeho parametre ako aj možnosť nastavenia celého vybavenia. Dobrý tréningový počítač nám dá možnosť kontrolovať všetky najdôležitejšie tréningové parametre. Regulácia nám na druhej strane umožní prispôsobiť si vybavenie našim individuálnym potrebám.

Nižšie sme pre vás pripravili zoznam stepperov značky Hop-sport. Pozrite sa, ako sa prezentované modely od seba líšia.

Porovnanie stepperov značky Hop-sport

V ponuke Hop-Sport nájdete tri druhy stepperov vo viacerých farebných variantoch. Ide o tieto modely:

  • HS-035S Joy,
  • HS-045S Slim,
  • HS-055S Noble.
Všetky sú torzné steppery v podobnej cenovej kategórii. Zariadenia sú vybavené počítačmi s rovnakým počtom parametrov. Displej každého modelu zobrazuje: čas, kalórie, celkový počet krokov a kroky za minútu. Vďaka možnosti sledovať tieto premenné máme nad tréningom plnú kontrolu a môžeme priebežne sledovať náš pokrok.


Pedále v stepperoch Hop-Sport majú protišmykový povrch. Poskytuje primeranú priľnavosť a pri cvičení si môžeme byť istí, že noha zo zariadenia neskĺzne.

Každý model bol navyše vybavený expandérmi, vďaka ktorým môžeme pri tréningu zapojiť aj svaly rúk.

Napriek mnohým podobnostiam má každý z modelov stepperov Hop-Sport svoje vlastné charakteristiky. Zariadenie HS-035S Joy je najzákladnejšou verziou stepperu. Vyznačuje sa:

  • možnosť nastavenia výšky pedálov,
  • najmenšia veľkosť: dĺžka 44 cm / šírka 53 cm / výška 34 cm,
  • najnižšia hmotnosť: 11 kg.

Tento model prístroja je vhodný pre ľudí, ktorí nemajú problémy s udržaním rovnováhy a ktorí plne ovládajú svoje telo. Je tiež najkompaktnejšia, čo umožňuje jednoduchú prepravu a skladovanie, napríklad pod posteľou alebo pod pracovným stolom.

Model HS-045S Slim  je o niečo rozšírenejšia verzia. Jeho vlastnosti sú:

  • prítomnosť pohyblivých rukovätí na cvičenie,
  • schopnosť nastaviť zaťaženie pedálov,
  • väčší rozmer: dĺžka 40 cm / šírka 46 cm / výška s ramenami 135 c,
  • väčšia hmotnosť: 12 kg.

Stepper s ramenami je výbornou voľbou pre tých, ktorí chcú do tréningu zapojiť nielen nohy, ale aj ruky. Cvičenie na modeli HS-045S Slim pripomína nordic walking a je skvelou alternatívou tohto tréningu doma.

 Posledným zo stepperov značky Hop-Sport je model HS-055S Noble, ktorý má:

  • nastaviteľný stabilizačný stĺpik,
  • možnosť nastavenia výšky pedálov,
  • najväčšie rozmery: dĺžka 46 cm / šírka 53 cm / výška 125 cm,
  • hmotnosť: 16 kg.

Tento stepper je najlepší pre ľudí s problémami s rovnováhou. Bude to tiež dobré riešenie, keď chceme, aby bolo telo počas tréningu viac stabilizované alebo ak naše dobrodružstvo s tréningom na tomto type zariadenia ešte len začíname. Veľkou výhodou modelu HS-055S je umiestnenie počítača v hornej časti stĺpika, vďaka čomu sú všetky tréningové parametre na dohľad.

Obľúbené