Jesenná diéta

Jesenná diéta

Obsah

Zo stromov opadáva lístie, dni sa skracujú a vonku je čoraz chladnejšie. Poveternostné podmienky nie sú priaznivé pre aktivitu a medzi priateľmi a rodinou sa začínajú objavovať prvé ohniská sezónnych chorôb. Stop! Dosť bolo démonizovania jedného z najkrajších ročných období. Jeseň je skvelý čas nielen na fyzickú aktivitu, ale aj na to, aby ste do svojho jedálnička zaradili úžasné sezónne produkty. Zistite, čo jesť na jeseň, aby ste zostali zdraví až do jari a čo si dať do košíka v obchode alebo na trhu.

jeseň

Čo jesť na jeseň?

Čas šťavnatých paradajok, lahodných čerstvých malín a chrumkavých reďkoviek sa pomaly blíži ku koncu. Ale to nie je dôvod na obavy! V jesenných mesiacoch nájdeme aj množstvo pochúťok, ktoré nám spríjemnia toto obdobie a udržia stravu pestrú, chutnú a plnú nutričných hodnôt.

Pripravili sme pre vás zoznam sezónnych produktov, ktoré by ste mali v jesenných mesiacoch zaradiť do svojho jedálnička . Niektoré zahrejú, iné posilnia imunitu a niektoré sú ideálne na boj s infekciami.

Medzi jesenné produkty, ktoré jednoducho treba zaradiť do ponuky, patria:

  • nespočetné množstvo druhov tekvíc,
  • koreňová zelenina,
  • všetky druhy siláže,
  • huby,
  • hrušky, slivky, jablká,
  • sezónne „superpotraviny“, t. j. baza, brusnica a divoká ruža,
  • orechy, napríklad vlašské alebo lieskové orechy.

Práve na jeseň tieto produkty chutia najlepšie. Majú tiež najväčšiu nutričnú hodnotu a môžeme ich kúpiť za najvýhodnejšie ceny

Zelenina a ovocie sú výborným zdrojom bioaktívnych zlúčenín, ako sú : vitamín C a E, kyselina listová, betakarotén, lykopén, flavonoidy, izoflavóny. Obsahujú aj minerály a vlákninu. Tieto zlúčeniny majú okrem iného antioxidačný účinok, chránia genetický materiál buniek a stimulujú činnosť hormónov a regulujú imunitný systém. Siláž (kapusta, nakladané uhorky) zase obsahuje baktérie mliečneho kvasenia. Vďaka tomu pomáhajú regulovať črevnú bakteriálnu flóru.

koreniny

Najlepšie potraviny- jeseň

Základným predpokladom jesennej diéty je príprava jedál a stravy zo sezónnych produktov. Niektoré z nich sa navzájom veľmi dobre kombinujú, čím ešte viac využívajú svoje cenné vlastnosti. Skvelým príkladom je spojenie tekvice a mrkvy s orechmi alebo olivovým olejom. Vitamín A v tekvici a mrkve je rozpustný v tukoch. V prítomnosti tuku obsiahnutého v orechoch alebo olivovom oleji môže byť vitamín absorbovaný naším telom.

Hrejivé koreniny majú v jesennej kuchyni osobitné miesto. Toto sú:

  • kurkuma,
  • zázvor,
  • škorica,
  • aníz,
  • klinčeky,
  • kardamóm,
  • nové korenie,
  • muškátový oriešok,
  • korenie,
  • chilli papričky.

Keď počasie nerozmaznáva, po návrate domov sa určite osvedčia ako záchrana. Všetky tieto koreniny sa dajú použiť do sladkých aj slaných jedál. Hodia sa k sezónnej zelenine, ovociu a hubám

Tekvica sa hodí k škorici. Táto kombinácia bude fungovať ako vo forme teplej polievky, omáčky, tak aj sladkých dezertov. Jablká, hrušky, pomaranče a slivky sa veľmi dobre hodia prakticky k celému radu korenín – najmä škorici, kardamónu, klinčekom a zázvoru. Jedlá s použitím húb môžu byť zvýraznené anízom, rozmarínom alebo tymianom. Hubový vývar nás dokáže v jesenné večery dokonale zahriať. Najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom využitia jesenného korenia je však príprava rôznych nálevov. Korenie môžeme zmiešať s horúcou vodou, čajom a dokonca aj kávou. Do niektorých nálevov môžeme pridať aj trochu citrónovej šťavy.

Ako zlepšiť imunitu pred zimou?

Jesenná diéta má ešte jednu dôležitú úlohu. Má pripraviť naše telo na nástup zimy a nízke teploty. Okrem sezónnej zeleniny a ovocia môžeme siahnuť aj po iných overených produktoch.

Jedným z najlepších je cesnak. Toto prírodné probiotikum je bohaté na zlúčeniny síry – hlavne alicín. Je zodpovedný za svoj špecifický zápach a antibiotické a protiplesňové vlastnosti. Podporuje tiež obnovu poškodenej črevnej bakteriálnej flóry po liečbe antibiotikami.

Fermentované mliečne výrobky sú ďalším skvelým zdrojom prírodných probiotík. Na jeseň sa oplatí konzumovať:

  • kefír,
  • cmar,
  • jogurt,
  • acidofilné mlieko.
Spoľahlivým, starým spôsobom, ktorý sa dedí z generácie na generáciu, je pitie čaju s medom a citrónom . Stopové prvky obsiahnuté v mede posilňujú imunitu a zabraňujú infekciám.

Okrem stravy je tiež veľmi dôležité byť aktívny. Pravidelné prechádzky, cvičenie či bicyklovanie sú prvky, ktoré výrazne pomôžu našej odolnosti. Pohyb posilňuje telo a okysličuje náš mozog. Vďaka tomu bude telo schopné rýchlejšie a efektívnejšie bojovať s infekciami, ktoré ho napádajú.

horúci čaj

Autor: Hop-Sport Redakcia