Vytvorené

14 Mar 2023

Author

Izabela Pawik

V kategoriích

Nákupný sprievodca / Gymnastické matrace

Gymnastický matrac je základným fitness doplnkom, ktorý vám umožní vytvoriť pohodlný a bezpečný povrch na cvičenie. Vďaka nemu ochránime podlahu a zároveň ochránime naše telo pred odreninami a prípadnými zraneniami. Ak neviete, ktorý sa hodí k vašej aktivite, prečítajte si náš článok. Dozviete sa z nej, aké sú univerzálne rozmery fitness matraca, na čo vám poslúži a aké sú jeho typy.

Gymnastický matrac na cvičenie - na čo bude užitočný?

Gymnastický matrac sa používa predovšetkým na cvičenia, ktoré vyžadujú dobrú ochranu tela alebo zeme. Pohlcuje kinetickú energiu a dobre tlmí výsledný hluk. Na gymnastickom matraci môžete vykonávať mnoho rôznych pohybových aktivít. Vďaka svojim vlastnostiam je ideálny okrem iného pre:

  • tréning bojových umení (najmä tie, kde cvičenci často zostupujú na „prízemie“),
  • akrobatický a gymnastický tréning (pri vykonávaní jednotlivých figúr, pristávacích skokov alebo kotúľov),
  • rozcvička, strečing, mobilizácia, joga,
  • rehabilitačné cvičenia (realizované pod dohľadom odborného lekára alebo fyzioterapeuta),
  • detské aktivity (hry a aktivity).
Pri rozhodovaní o kúpe gymnastického matraca by sme mali venovať pozornosť niekoľkým dôležitým prvkom, ktoré majú veľmi veľký vplyv na komfort jeho používania. Sú to okrem iného:
  • materiál, z ktorého je matrac vyrobený,
  • druh výplne použitej v matraci,
  • tvrdosť matraca,
  • rozmer matraca,
  • hrúbka matraca.
Najväčšou výhodou gymnastického matraca na cvičenie je jeho veľkosť. Na rozdiel od podložiek na cvičenie zaberá oveľa väčšiu plochu a je možné ho kombinovať s inými matracmi. Najlepšie modely majú aj pohyblivé segmenty, ktoré umožňujú zloženie príslušenstva na niekoľko častí. Veľký rozmer gymnastického matrace umožňuje vykonávať zložitejšie cviky a chrániť podlahu na väčšej ploche. Gymnastické matrace sú navyše mimoriadne odolné a vodeodolné, čo z nich robí vynikajúce doplnky pre mimoriadne intenzívne tréningy a aktivity.
gymnastický matrac Hop-sport

Druhy gymnastických matracov

Jednou z najdôležitejších otázok pri výbere matraca na cvičenie je jeho hrúbka a tvrdosť. Tvrdosť vybraného modelu gymnastického matraca by mala byť prispôsobená typom tréningu, ktorý na ňom budeme chcieť vykonávať.

Vzhľadom na tvrdosť jednotlivých modelov rozlišujeme tieto typy matracov:

  • mäkký gymnastický matrac (domáci tréning, detský tréning),
  • stredne tvrdý gymnastický matrac (univerzálny matrac),
  • tvrdý gymnastický matrac (bojové športy, akrobacia).
V prípade každodenných gymnastických cvičení a detských aktivít - hier a aktivít sa odporúčajú mäkké matrace

. Zaručujú pohodlie a bezpečnosť pri používaní. 

V prípade bojových športov sa odporúča zvoliť tvrdé matrace. Dodávajú postave stabilitu a užívateľ sa pri tréningu môže cítiť sebaisto.

Stredne tvrdé matrace sú najuniverzálnejšie. Môžete na nich vykonávať okrem iného: gymnastiku, jogu, strečing, mobilizáciu, prvky akrobacie, fyzioterapeutické cvičenia.

Veľkosť gymnastických matracov

Gymnastické matrace na cvičenie sa líšia veľkosťou. Najbežnejším rozmerom je  matrac s rozmermi 180 x 60,5 cm. Táto veľkosť je dostatočná na vykonávanie väčšiny športových a rehabilitačných cvičení. Môžete na ňom úspešne vykonávať tréningy bojových umení, akrobatické cvičenia, gymnastiku, jogu a mnoho ďalších aktivít.

Ak potrebujeme väčšiu tréningovú plochu, dobrým riešením je zvoliť taký matrac, ktorý ho umožní kombinovať s inými matracmi s podobným upevnením. To je možné vykonať pomocou suchého zipsu umiestneného na bokoch niektorých modelov. Vďaka tomu získame väčšiu cvičebnú plochu a kombinované matrace sa pri tréningu navzájom nepohybujú.

Typická hrúbka gymnastického matraca je 5 alebo 10 cm. Pri mäkkých matracoch sa odporúča voliť najhrubšie modely, pri matracoch strednej a vysokej tvrdosti postačujú tie s hrúbkou 4-5 cm.

Gymnastické matrace Hop-sport

Gymnastické matrace Hop-Sport sú zárukou najvyššieho tréningového komfortu a vysokej kvality. Sú pohodlné na používanie a zlepšujú každý tréning. Vďaka možnosti zloženia sú veľmi praktické pri skladovaní a preprave.

Gymnastické matrace Hop-Sport sú vyrobené z odolných materiálov (napr. elastická EPE pena). S vodeodolnou vrstvou, ktorá zaručuje jednoduché čistenie a tréning po dlhú dobu. Nanesený náter z kvalitného polyuretánu vykazuje vysokú odolnosť pri intenzívnom používaní. Navyše vytvára protišmykovú textúru. Vďaka tomu je výrobok protišmykovým matracom. Zvyšuje teda stabilitu cvičenca a bezpečnosť pri cvičení.

Gymnastické matrace Hop-Sport sa skladajú z troch napevno spojených častí, ktoré je možné po tréningu pohodlne zložiť, aby neprišli o cenný úložný priestor. Niektoré modely sú vybavené aj špeciálnym suchým zipsom, umiestneným po oboch stranách matraca. Umožnia vám ho kombinovať s inými matracmi tohto typu. Na jednej strane matraca sú našité praktické madlá na prenášanie. Umožňujú jej pohodlné prenášanie a presúvanie.

Gymnastické matrace Hop-Sport majú Certifikát kvality - Európsky certifikát bezpečnosti vydaný Európskym centrom pre kvalitu a propagáciu. Potvrdzuje najvyššiu kvalitu a bezpečnosť produktov a je aj prejavom uznania za politiku voči zákazníkovi a vysokú kvalitu poskytovaných služieb.

Obľúbené