Jóga - je pre každého?

Jóga - je pre každého?

Obsah

Jóga - je pre každého?

V posledných rokoch sa jóga stáva veľmi populárnou. Ak si chcete vyskúšať aj túto formu pohybu, prečítajte si náš článok. Vysvetľujeme výhody jogy a v ktorých prípadoch by ste sa jej mali vzdať.

Čím je jóga?

Jóga nie je len  cvičenie, je to súčasť umenia sebazdokonaľovania a vnútorného rozvoja. Je to jeden zo šiestich systémov indickej filozofie, ktorý kombinuje vzťah medzi telom a mysľou. Jóga nie je len tréning tela, ale aj forma duchovnej disciplíny a dodržiavania platných etických zásad. V Európe sa to obmedzilo iba na súbor fyzických a duševných cvičení, ktorých hlavnou úlohou je zlepšiť zdravie.

Existuje veľa štýlov jogy, najobľúbenejšie sú Ashtanga, Winyasa, Hatha Yoga, Jin Yoga, Iyengar Yoga. V Európe je najpopulárnejšou formou jogy B.K.S. Iyengar. V tejto podobe sú najdôležitejšie aspekty zamerané na telo a polohy pri cvičení. Pri tomto druhu jogy sa ako doplnok používajú remene, bloky na jógu, laná a špeciálne podložky na jogu . To všetko uľahčuje získanie správnej polohy počas cvičenia. Dôležité je, že všetky štýly majú spoločné znaky. Hlavným posolstvom jogy je jednota človeka s ostatnými ľuďmi a celým svetom.

Aké výhody prináša jóga?

Cvičenie jogy nám umožňuje zvyšovať množstvo energie, zlepšovať náladu a je tiež veľmi dobré pre lepší spánok. Vďaka gymnastike je telo efektívnejšie, zlepšuje sa schopnosť udržiavať rovnováhu, stabilitu a koordináciu. Jóga poskytuje úľavu od bolesti chrbta spôsobenej sedavým životným štýlom a tiež znižuje napätie a bolesti hlavy. Jóga pomôže pri rôznych problémoch pohybového aparátu, ale ortopedické problémy nevylieči.

Dýchacie techniky jogy znižujú napätie a úzkosť, uľahčujú zaspávanie, pomáhajú bojovať s posttraumatickým stresom a sú tiež užitočné pri liečbe astmy a bolesti počas liečby. Jóga posilňuje svaly, uvoľňuje ich a pomáha vyrovnávať srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Zvyšuje kvalitu života minimalizáciou stresu a pomáha bojovať proti depresii.

Stojí za to pripomenúť, že joga je iba doplnkom terapie, nemôže nahradiť liečbu. V prípade hypertenzie ich v malej miere znižuje.

Kontraindikácie pre cvičenie jógy

Cvičenie jogy sa neodporúča pri:
- chronická bolesť chrbta
- nadváha,
- vykonané operácie,
- vážne choroby - pokiaľ nemáme jednotlivé triedy, kde tréner vyberá tréningy podľa našich možností,
- vážne posturálne chyby.

Počas tréningu by mali byť obozretné najmä tehotné ženy, ľudia s glaukómom, hypertenziou alebo ischiasom. Úpravou cvikov minimalizujete riziko úrazov

Ako cvičiť jógu?

Prvé tréningy by určite mali prebiehať pod dohľadom inštruktora alebo trénera. Kvalitné podložky na jogu budú nevyhnutné . Cviky robíme postupne a postupne prechádzame do ďalších úrovní obtiažnosti. Určite nesmiete hneď robiť zložité pozície, pretože tak si môžeme rýchlo ublížiť.

Vyskúšajte podložky na jógu z obchodu Hop-Sport a vyberte si ten správny model! Prejdite do obchodu.

Autor: Hop-Sport Redakcia