Vytvorené

30 Dec 2020

Author

Hop-Sport Redakcia

V kategoriích

Životný štýl – rady, motivácia, inšpirácia / Podložky na cvičeni / Príslušenstvo fitness

Spánok - nevyhnutný pre ľudí, ktorí trénujú

Každý dobre vie, že spánok je pre nás veľmi dôležitý, a napriek tomu ho čoraz viac zanedbávame. Je to najlepšia regenerácia pre telo, preto by sme mu mali venovať aspoň 8 hodín denne. Čo iné môžeme získať z dostatočného spánku?

Nižšie sú uvedené najdôležitejšie výhody spánku.

  • Zdarma testosterón na dosah ruky! Štúdie ukazujú, že muži, ktorí spia 4 hodiny, majú o 60% menej testosterónu ako muži, ktorí spia 8 hodín. Je teda zrejmé, že dostatok spánku môže zvýšiť sekréciu testosterónu.
  • Dostatočný spánok zlepšuje náš športový výkon. Iba 2 hodiny spánku navyše stačia na to, aby pozitívne ovplyvnili zvýšenie rýchlosti a reflexov. Výskum tiež ukazuje, že ľudia, ktorí spali viac, boli menej nervózni a menej stresovaní, čo je známkou zníženej sekrécie stresového hormónu kortizolu.
  • Pamäť a koncentrácia sú tiež ovplyvnené pri nedostatku spánku. Pokiaľ sa pripravujte napr. na skúšky a nespíte celú noc, nedostatok spánku sa môže vypomstiť opačným výsledkom. Bohužiaľ, naša pamäť a koncentrácia sa znižujú. Nedostatok spánku môže dokonca viesť k demencii, zníženiu duševnej výkonnosti a depresii.
  • Aktuálne počasie je priaznivé na prechladnutie. Namiesto toho, aby ste siahli po ďalšej tabletke, zvážte, koľko času spíte. Ľudia, ktorí spia asi 8 hodín, sú trikrát menej náchylní na infekcie! Spánok a celková regenerácia nášho tela majú skutočne veľký vplyv na našu imunitu.
  • Nedostatok spánku narúša množstvo hormónov zodpovedných za reguláciu pocitu sýtosti. Čo to pre nás znamená? Príliš málo spánku negatívne ovplyvňuje množstvo spálených kalórií. Môže sa spomaliť aj náš metabolizmus a aby toho nebolo málo, môžeme pociťovať neustály hlad.
  • Spánok nie je len pauza počas dňa, ale aj skvelý darček pre telo. Keď večer zapnete televíziu, zamyslite sa, či je tento spôsob „regenerácie“ pre vaše telo skutočne dobré.

V ponuke Hop-sport nájdeteprodukty pre regeneráciu po tréningu, ktoré zvýšia aj kvalitu vášho spánku. Prejdite do obchodu Hop-sport!


spiaca žena
Obľúbené